hirdetés

Az időben felismert kennel köhögés életet menthet: ezek a tünetek

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 17 - Képek: Getty Images Hungary

Ősszel és télen gyakran üti fel a fejét ez az igen ragályos kór, amit a számos tünet mellett a jellegzetes köhögésről könnyű felismerni.

hirdetés

A kennel köhögés, vagy másként a kutyák fertőző légúti betegsége (CIRD), illetve fertőző légcsőhurut olyan betegség, amely az őszi időszakban sokhelyen felüti a fejét és rendkívül könnyen terjed. Míg egyes kutyáknál enyhe lefolyású, másoknál súlyos, elhúzódó tüneteket okoz. Mivel elég gyakori és igen ragályos, így gazdaként muszáj tisztában lenned a tüneteivel, valamint a kezelés menetével.

Könnyen felismerhető és nagyon ijesztő

A kennel köhögés jellegzetes, száraz, sípoló köhécseléssel jár, ami úgy hangzik, mintha valami megakadt volna valami az állat torkán. Ez éjjel sem hagyja pihenni a kutyát.

Emellett gyakran fehér, habos nyállal kísért öklendezés is kínozza az ebet, és a fertőzés következtében a légcső is nagyon érzékennyé válik.

Ehhez az alábbi tünetek társulhatnak:

  • letargia
  • étvágytalanság
  • láz
  • nehéz légzés
  • orrfolyás
  • úgynevezett befelé tüsszentés

A tünetek általában a megfertőződés után 3-4 nappal jelentkeznek.

Bár a betegség az esetek jó részében szerencsére magától is elmúlik, de a fiatal és az idős kutyáknál, a vemhes, a szoptató, valamint a legyengült immunrendszerű jószágok esetében hamar súlyossá válhat a helyzet. Ezt elkerülendő már az első tünetek megjelenésekor vidd állatorvoshoz kedvencedet!

A kennel köhögés okai és terjedése

A kennelköhögést többféle baktérium és vírus okozhatja, többek között a Bordatella bronchiseptica nevű baktérium, a kutyák adenovírusa, a parainfluenza vírus és a Mycoplasma.

A betegség általában fertőzött váladék útján terjed, köhögés vagy tüsszögés útján, illetve fertőzött tárgyakon – közös játékok, itató, etetőtál stb. – keresztül. Meleg, zsúfolt, rosszul szellőző helyeken gyorsabban terjed. ilyenek az állatmenhelyek, a kutyapanziók és -napközik, illetve a parkok, a kutyafuttatók és a kozmetikus, hiszen ezeken a helyeken sokan megfordulnak.

Ahol sok kutya érintkezik, ott könnyen terjed a betegség.

A diagnózis felállítása

A legtöbb esetben a kutya klinikai tünetei, kórtörténete és a terápiára adott válasz alapján feltehetően diagnosztizálható a kennel köhögés. A baktérium vagy vírus azonosítása (azaz az úgynevezett „leoltás”) abban az esetben ajánlott, ha a kutyánál felmerül a tüdőgyulladás gyanúja, ha a beteg nem reagál a kezelésre, más fertőző betegség kizárását célzóan, valamint ha egyszerre nagyszámú állatot érint a fertőzés.

Van, amikor vérvételre, illetve mellkasröntgenre is szükség van.

A tüdőgyulladás súlyos szövődmény, amit röntgennel állapítanak meg.

A kennel köhögés kezelése

Enyhébb lefolyású betegség esetén a kutya csak támogató kezelést kap, amely a pihenésre, a megfelelő táplálásra, illetve a folyadékpótlásra összpontosít. Az orvos emellett köhögéscsillapítót is felírhat. A könnyebb esetek körülbelül 2-3 hét alatt gyógyulnak. A doktorral egyeztetve a hideg párásítás is segítheti a mihamarabbi felépülést. A méz is bevethető házi praktika, mivel nyugtatja a torkot, de szintén csakis az orvos jóváhagyásával!

Súlyosabb állapot, például tüdőgyulladás esetén – ami életveszélyes –, már intravénás gyógyszerelés, oxigénterápia, illetve kórházi bent fekvés is szükséges lehet.

Minden esetben az állatorvos feladata eldönteni, a te kedvenced melyik csoportba tartozik!

Néhány játék életveszélyes a kutya számára.

Ami ront a kutya állapotán

Kennel köhögés esetén nem ajánlott a nyakörv használata, hiszen nyomhatja az amúgy is érzékennyé vált légcsövet. Amíg kedvenced lábadozik, térjetek át a hámra! Ugyanígy a cigarettafüst, a tisztítószerek és vegyszerek erős szaga, valamint a különféle spray-k, parfümök is illatosítók is irritálhatják az állatot (ezektől amúgy is tanácsos óvni a kutyákat!)

A túl sok mozgás – séta, játék – is lassíthatja a gyógyulást. Beteg kutyánál elsődleges a nyugalom és a  sok pihenés.

A kennel köhögés megelőzése

A kennel köhögést gyakran kiváltó Bordetella bronchiseptica nevű baktérium ellen már létezik védőoltás, amit ajánlott beadatni négylábúdnak, főleg, ha a magasabb kockázati csoportú kutyák közé tartozik.

állatorvos betega kutya betegség fertőzés járvány kennel köhögés köhögés röntgen vérvétel vírus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink