hirdetés

Szinte a halálból hozta vissza kutyáját az elszánt gazda, ma több tízezren követik

Szénási Szimonetta

2023. május 31 - Képek: charlottes_recovery/TikTok; Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a szopornyica többnyire halálos kór az ebek számára. Ám Charlotte és gazdája bebizonyította, hogy még a legkilátástalanabb helyzetből is van kiút.

hirdetés

Charlotte egyike azon kutyáknak, akik túlélték a rettegett kórt, nevezetesen a szopornyicát. Bár korántsem mondhatni, hogy nyomtalanul vészelte át a súlyos fertőzést, ugyanis szinte teljesen lebénult. Mint gazdája, Amanda Princes Rosa a sérült eb számára indított gyűjtőoldalon írja, a kutyus fokozatosan vesztette el az uralmát a teste felett, egészen addig, míg végül már csak a szemhéjait tudta mozgatni. Borzasztó állapot! Ám a nőt egy percre sem hagyta el abbéli hite, hogy sikerül megmentenie szeretett társát, annak ellenére, hogy ez a betegség halálos a legtöbb kutya számára.

@charlottes_recovery

Every little progress she makes in this road to recovery just hits different! #dogrecovery #disabledog

♬ original sound – Trinity Ortiz

Nagyon fertőző, és az állat életébe kerülhet

Ahhoz, hogy megértsd, min ment keresztül Charlotte – és persze a felelős állattartás egyik alapkövének tekinthető tájékozottság végett – először beszéljünk arról, mivel jár ez a vírusfertőzés.

Ahogy korábban írtunk már róla, a szopornyica egyike a legsúlyosabb kutyabetegségeknek. Közösségben gyorsan, cseppfertőzés útján vagy szájon át terjed. Egy fertőzött állat egyetlen tüsszentéssel vagy köhögéssel akár 7 méterre is képes eljuttatni a vírust. Emellett az etető- és itatótálakon, valamint a játékokon és egyéb felszereléseken keresztül is terjedhet. S mivel Magyarországon nem kötelező a védőoltás, így nemcsak a kóbor, de minden oltatlan kutya potenciális veszélyforrás kedvencedre.

A betegség jellemző tünetei a következők:

  • magas láz
  • kötőhártya-gyulladás
  • szem- és orrváladékozás
  • nehézlégzés, köhögés
  • hányás és hasmenés
  • étvágytalanság
  • letargia
  • az orr és a talpak elszarusodása, megkeményedése
  • idegrendszeri szimptómák: ferde fejtartás, remegés, fogcsattogtatás, görcsök, bénulás

Az idegrendszeri tünetek már a kór végső, legsúlyosabb stádiumában jelentkeznek, amikor már nagyon kicsi az esély arra, hogy a fertőzött állat túléli a megbetegedést. Tehát ez a halálos betegség rengeteg szenvedéssel jár a kutya számára.

@charlottes_recovery

Being a stay at home dog mom sounds like a dream 😂 aanyone else? #dogrecovery #disabledog #doglover

♬ original sound – North Valley Group

Fáradhatatlan küzdelem

Most, hogy tudod, milyen súlyos kórt kapott el Charlotte, talán még tisztábban látod, mennyire reménytelennek tűnhetett a győzelem, főleg a kutya folyamatosan romló állapotát tekintve. Ám gazdája küzdött, és rengeteg munkával, folyamatos fejlesztőterápiával sikerült megmenteni a kutya életét. Ráadásul sok mozgásfunkcióját is vissza tudták hozni. Mostanra pedig eljutottak odáig, hogy kerekes kocsival önállóan közlekedik. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy mindez a csodával határos!

@charlottes_recovery

Thank you for all you done for us and for being part of our journey ♥️ #dogrecovery #disabledog #doglover

♬ the universe is on your side – sarah fule

Hatalmas rajongótábora van

A gazdi közösségi oldalt is létrehozott Charlotte számára, ahol drukkerei nyomon követhetik a fejlődését. Rajongóból és támogatóból pedig akad szép számmal: TikTok oldalát jelenleg 187 ezren nézik. Rengeteg biztatást és kedvességet kapnak a hozzászólásokon keresztül, és többen anyagilag is hozzájárulnak a kutyus gyógyulásához.

A videókon keresztül bepillanthatunk abba a szemmel láthatóan mély és szeretetteljes kapcsolatba, ami a fiatal nő és kedvence között szövődött. Bár a történetüket megismerve nem is volt kérdés, hogy igazán különleges kötődés van kettejük között! Ám nem egyedüli neveli kedvencét: a videók tanúsága szerint párja, illetve több kutya és cica alkotja Charlotte családját.

@charlottes_recovery

Aside from my family, other 65k thinks so♥️ Thank you for being part of our journey to recovery #disabledog #dogrecovery #doglover #dogphysiotherapy #dogfamily #dogcat

♬ Wonder – Shawn Mendes

Öröm látni, ahogy Charlotte boldogan közlekedik a neki készült segédeszközzel! A javulásért folytatott küzdelem pedig egyszerre megható és reményt keltő.

@charlottes_recovery

Usually is a fake also 🙄 #dogrecovery #disabledog #doglover

♬ original sound – Julian Hagins

Mit tehetsz gazdaként?

Hogy neked ne kelljen hasonló nehézségekkel megküzdened, mint Charlotte gazdájának, fontos, hogy időben gondoskodj kedvenced védelméről! Alapvető, de azért ismételten elmondjuk: a kötelező és ajánlott oltások előtt ne vidd az utcára, pláne közösségbe a kiskutyát!

A szopornyica elleni első védőoltást a kölyöknek általában 6-8 hetes korukban adják, kombinált – azaz más betegségek elleni hatóanyagot tartalmazó – vakcinában. Majd ezt az adott készítménytől függően pár hetes időközönként megismétlik. Egészen addig, míg nem alakul ki a teljes védettség. Később általában évenként kell ismételni az oltást, a védettség fenntartása érdekében.

Minden esetben az állatorvos tud pontos tájékoztatást adni a kötelező és az ajánlott védőoltásokról, valamint az oltási rendről. Így a legfontosabb teendők között erről is egyeztess róla, mikor új kiskutya kerül hozzád!

állatorvos beteg a kutya beteg kutya betegség fertőzés kerekes kocsi kötelező oltás lebénult lebénult kutya oltás oltások szopornyica védőoltás vírus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink