hirdetés

5 tévhit a kutyák oltásáról: akár a cipőd talpán is behordhatod a vírusokat

László Enikő

2020. október 21 - Forrás: Kisállatorvos

Az oltások körül manapság egyre több tévhit kering. Ez hatalmas veszélyt hordoz magában, ugyanis akár kedvenced életét is kockáztatod azzal, ha nem adatod be neki a megfelelő injekciókat.

hirdetés

Gondját viselni egy kisállatnak élethosszig tartó felelősség, és rengeteg feladatot jelent: nem csak boldog életet kell biztosítani neki, de meg kell őrizni egészségét is. Ennek egyik legjobb módja az oltás. Ám ez nem könnyű ügy, hiszen az oltásokat övező rengeteg tévhit és álhír akár veszélyes is lehet négylábú barátainkra. Nézzük, a hiedelmek helyett mi az igazság!

1. A benti kisállatoknak is szükségük van oltásokra

„A házban semmilyen veszély nem fenyegeti háziállatomat.” Könnyen gondolhatod, hogy kisállatod a házban biztonságban van. Ám sajnos ez nem igaz. A veszélyes kórokozók mindenhol ott vannak, és otthonodat is könnyen megfertőzhetik. Te is hazaviheted őket a ruhádon, cipődön és egyéb holmidon, kedvenced pedig egy rövid séta során is megfertőződhet. De vendégeid (főleg azok, akiknek szintén van háziállatuk) is parazitákat és betegségeket vihetnek otthonodba. A többi kedvenchez hasonlóan bent lakó állataidnak is szüksége van oltásokra.

2. Nem minden kutyának van szüksége “vakcina koktélra”

Az ideális oltási terv igazodik az egyéni szükségletekhez, melyek az életkortól, mérettől, egészségi állapottól, valamint az életmódtól függően változhatnak. Ezért néhány esetben tanácsos lehet elkerülni a túl sok komponensű vakcinákat (más néven “vakcina koktélokat”), és inkább azokat az antigéneket adni az állatnak, amelyekre szüksége van. Éppen ezért fontos az oltási tervet állatorvossal egyeztetni, aki többféle oltáskombinációt ajánlhat neked, annak érdekében, hogy a vakcinázást teljes mértékben kutyádhoz igazítsa.

3. Az idősebb kutyáknak is szükségük van az oltásokra

„Idősebb kutyámat nem kell beoltatnom.” – gondolják sokan, tévesen. Egy öreg háziállatról gondoskodni nehéz kihívás. Mivel életmódjuk a korosodással megváltozhat, több figyelemre van szükségük. A veszélyes fertőző betegségek nagy kockázatot jelentenek számukra. Talán nem ugyanazokra az oltásokra lesz szükségük, mint korábban, de az alapvető vakcinák létfontosságúak. Elengedhetetlen a változásokkal kapcsolatos orvosi konzultáció, hogy megóvjuk idős barátaink egészségét.

4. Az oltás rendszeres teendő

„Akkor oltatom be kedvencem, amikor eszembe jut.” Az egyik legveszélyesebb dolog az oltások időzítésének elhanyagolása. Ez egy rendszeres feladat. Néhány alapvakcina erősen ajánlott minden kutyának és macskának az olyan komoly betegségek ellen, mint például a veszettség, ami ellen számos országban törvényileg kötelező beoltatni az állatokat. Kedvenced életmódjától függően szüksége lehet kiegészítő oltásokra is. Egyes vakcinák hatása akár 3 évig is kitart, ezekben az esetekben az újraoltás 3 évente ajánlott. Másrészről viszont néhány oltás nem biztosít hosszú távú hatást, így kutyádnak szüksége lesz emlékeztető injekcióra, melyet évente kell beadni. A legbiztonságosabb módja, hogy ne feledkezz meg egyetlen szükséges oltásról sem, ha naptárt vezettek állatorvosoddal.

5. A kölyköknek gyakrabban van szükségük oltásra

„A fiatal állatoknak kevesebb oltásra van szükségük.” – vélik többen is, de nincs igazuk. A kölyökkutyák korai kezelése létfontosságú, hiszen nagyon sebezhetőek. Habár a fiatalabbakat védik az anyatejjel kapott antitestek, ahogy telik az idő, ezek eltűnnek, és kiskutyád kiszolgáltatott lesz számos fertőző betegségnek. A fiatal állatok megfelelő védelme érdekében korai oltási programra van szükség, amely ismételt vakcinadózisokból áll, így teljes immunitás biztosítható számukra.

Ne felejtsd el, hogy az oltásokkal megmentheted kedvenced életét, mert a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a kezelés. Légy óvatos, és csak megbízható forrásból informálódj, kerüld az álhíreket!

A Kisállatorvos szakértői összegyűjtöttek néhány elengedhetetlen információt a vakcinázás fontosságáról.

(Képek: Getty Images Hungary)

idős kutya kölyökkutya kötelező oltás kutya betegségei kutya oltás kutya oltási program oltás tévhitek veszettség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink