hirdetés

Életveszélyes nézet terjed a gazdik körében

Szénási Szimonetta

2023. október 10 - Képek: Getty Images Hungary

Meglepő összefüggést találtak a kutatók a kutyák oltottsági adatai és a gazdák magatartása között. Mint kiderült, sokan nem véletlenül nem oltatják be kedvencüket.

hirdetés

Bár a felmérés az Egyesült Államokban készült, érdemesnek tartjuk ismertetni, hiszen a háttérben megbújó jelenség hazánk lakosait, így a magyar kutyatartókat és négylábúikat is érintheti. Holott az oltás a kutya számára sok esetben életmentő!

A védőoltások meghosszabítják kedvenced életét.

Negatív megítélés, elmaradt oltás

A kutatás az Egyesült Államokban élő felnőttek országosan reprezentatív mintáját elemezte 2023 tavaszán, 2200 fő válaszait véve alapul. A szakemberek arra keresték a választ, miért bizonytalan sok négylábú oltási profilja, beleértve a veszettség elleni védőoltás elmaradását is.

Arra kerestek magyarázatot, egyesek miért vélekednek negatívan a védőoltásokról, ami sok esetben maga után vonja azt is, hogy nem is adatják be azokat kedvencüknek.

Az alábbi eredmények születtek:

A kutyatulajdonosok több mint harmada (37%) úgy véli, a kutyáknak beadott vakcinák nem biztonságosak, 22%-uk szerint hatástalanok és/vagy szükségtelenek. Összességében pedig azt mondható, hogy a megkérdezettek több mint fele (53%) e három álláspont legalább egyikét támogatja.

Ezen eredmények összefüggést mutatnak a humán oltásokkal szemben táplált ellenérzésekkel: akik nem bíznak az emberek számára készült vakcinákban, azok nagyobb arányban utasítják el az állatoknak készülteket is. Ezt a bizalmatlanságot pedig jócskán növelte az elmúlt években zajló koronavírus-járvány, valamint az ellene kifejlesztett oltóanyagok körüli vélemények.

Az oltás megmentheti a kutya életét!

Jelen cikkben nem szeretnénk kitérni a Covid-vakcinákra, sem az azokat övező kérdésekre, sokkal inkább szeretnénk hangsúlyozni, miért fontos az, hogy kutyád megkapja az oltásait!

A veszettség a mai napig gyógyíthatatlan.

Az említett veszettség elleni védőoltás évente kötelező, mégpedig okkal! A betegség ugyanis a mai napig gyógyíthatatlan, ráadásul az emberekre is veszélyes – és számunkra sincs gyógyszer ellene! És bár hazánkban sikerült visszaszorítani a fertőzést, a szomszédos országokból a mai napig érkeznek hozzánk fertőzött vadak. A közelmúltban is történt ilyen eset, veszett rókát találtak. A beteg vadakon keresztül pedig az oltatlan házi kedvencek is elkaphatják a halálos kórt.

Emellett számos másik, halálos vagy potenciálisan életveszélyes betegség ellen létezik oltás négylábúink számára. Elég csak annyit mondanunk: parvovírus. Még a nem kutyás körökben is tudják, milyen súlyos ez a fertőzés, és micsoda szenvedést okoz a kutyáknak. Akiknek többsége sajnos a leggondosabb ápolás mellett is belehal a betegségbe. Ugyanígy említhetnénk a giardiát vagy a szopornyicát.

A kötelező és az ajánlott oltások mellett is vannak választható vakcinák.

EBBEN a cikkben részletezzük, melyek a feltétlenül ajánlott védőoltások a kölyökkutyák számára, valamint mikor esedékes beadatni azokat. Ezen felül az állatorvossal egyeztetve számos súlyos betegség ellen kérhető vakcina, mint például a kullancsok által terjesztett Lyme-kór és a szintén kullancs okozta babéziózis, ahogy a herpeszvírus is megelőzhető így.

giardia ismétlő oltások koronavírus kötelező oltás oltás parvovírus szopornyica veszettség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink