hirdetés

10 egyértelmű jel, amiből gyorsan kiderül, mennyire egészséges valójában a kutyád

Ferenczi Deborah

2022. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

Mitől lesz egészséges és hosszú életű a kutyusod? Számos tényező befolyásolja ezt, de szerencsére könnyen ellenőrizheted, minden rendben van-e.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jellemzőket, melyek arra engednek következtetni, hogy a kutyusod kiváló egészségnek örvend.

1. Életöröm

Az egészséges kutya olyan életörömöt sugároz, mely már önmagában is biztosíték. Ide tartozik a ragyogó tekintet, a szinte már mosolyra húzódó száj, továbbá a farok csóválása, az állandó játékkedv, illetve az új dolgok iránti lelkesedés is.

2. Jó étvágy

Általánosságban elmondható, hogy az éhes kutya az egészséges kutya. Ezt persze nem kell szó szerint érteni, de az igaz, hogy a betegségek egyik első jele – különösen, ha a kutyának gyomor-bélrendszeri zavara vagy láza van –  a táplálék iránti érdeklődés csökkenése. Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha a kutyád több mint 24 órán keresztül nem eszik, akkor azonnal vidd el állatorvoshoz, ugyanis komoly probléma állhat a háttérben.

3. Fényes, dús szőrzet

Kutyád szőrzete az egyik legnyilvánvalóbb fizikai jellemző, és nagyszerű mutatója általános egészségi állapotának. Függetlenül a fajtától és a szőrzet típusától, az egészséges ebnek fényes, rugalmas bundával kell rendelkeznie, amely nem zsíros vagy büdös. A ritka, fénytelen és száraz szőrzet gyakran jelzi a rossz minőségű táplálkozást és az egészséges zsírok hiányát az étrendben.

4. Tiszta fülek

Bár sokan nem tudják, de a fülek is árulkodnak a kutyák egészségügyi állapotáról. A legtöbb eb fülének belülről tisztának kell lennie. Nem lehet benne túl sok fülzsír, nem áraszthat rossz szagot. Ha tartósan sötétbarna vagy fekete váladék jelenik meg, az fülgyulladás, allergia vagy hormonális egyensúlyhiány tünete lehet. A fájdalmat a fejrázás és a fülek nyüszítéssel tarkított vakarása jelezheti.

5. Tiszta szemek

Az egészséges kutyának fényes, tiszta, csillogó szeme van. Tehát tisztán kell látszódnia a szaruhártyának, az írisz mintáinak, továbbá a szem színét adó barna vagy kék gyűrűnek is. A rendszeres otthoni szemvizsgálat erősen ajánlott, főleg a ráncos bőrű vagy kidülledő szemű ebek gazdijainak.

6. Tiszta fogak, élénk rózsaszín íny

A kutya lehelete nem lehet bűzös. Nyilván megvan a maga határozott illata, amit „kutyaszagként” aposztrofálunk, de ez nem kimondottan kellemetlen. Ha mégis azzá vált, arra érdemes felfigyelni és beiktatni egy kivizsgálást. Az egészséges kutyának élénk rózsaszín ínye van, bár színe a rózsaszíntől a barnáig vagy a feketéig változhat. Ha megváltozik az alapvető szín, fogj gyanút! Fajtától függetlenül kutyád fogainak fehérnek, fényesnek kell lenniük, és nem lehetnek barna vagy sárga anyagok az íny mentén. Probléma lehet mindenféle elváltozás, lepedék vagy fogkő keletkezése. A rendszeres fogmosás és ellenőrzés nagyon fontos!

7. Normál pulzus

Kutyád pulzusa sokat elárul az egészségéről. Tedd kezedet a mellkasához, és számold, hányat ver a szíve 15 másodperc alatt, ezt pedig szorozd meg néggyel, hogy megkapd a percenkénti ütések számát. A szívverés gyorsasága az eb korától és méretétől is függ. A fiatal kölyökkutyák szívverése a leggyorsabb: születéskor 160-200 ütés percenként, 2 hetes korukban pedig akár 220 ütés/perc. Egy felnőtt kutya szíve percenként 60-140-szer ver. A nagyobb fajtáknál gyakran lassabb a pulzusszám, a kistestű kutyáknál pedig akár 180 ütés/perc is lehet. Amennyiben ettől jelentősen eltér a saját mérésed eredménye, érdemes állatoroshoz fordulni.

8. Szilárd, szabályos széklet

Kutyád ürülékének színe, állaga és gyakorisága sokat elárulhat általános egészségi állapotáról. A hasmenés, illetve a székrekedés is  egyértelműen mögöttes problémát sejtet, melyet muszáj kivizsgálni, ha hosszabb ideig állnak fent. Ha azt észleled, hogy kutyád ürüléke fekete színű, az gyomor-bélrendszeri vérzés és krónikus hasmenés jele is lehet, ezért érdemes ellátogatni az állatorvoshoz. Az időnként laza vagy nyálkás széklet normális jelenség kutyáknál, különösen, ha étrendet váltanak vagy nyáron összeesznek sokféle növényt.

Fontos a vitamin és az ásványi anyagbevitel.

9. Normál testhőmérséklet

Egy egészséges kutya hőmérséklete 38,3 és 39,1 fok között van. Ha eléri a 39,4 fokot vagy magasabb, az láznak minősül. Ennek oka lehet fertőzés, védőoltásra adott reakció, gyulladás vagy épp mérgezés a szervezetben. Magas láz esetén az eb levert, szinte alig mozdul, ilyenkor mielőbb szerezz segítséget. A mérés általában a végbélben történik egy erre a célra fenntartott és minden alkalommal fertőtlenített lázmérővel.

10. Egészséges súly

Végezetül pedig az egyik legfontosabb szempont az egészség megőrzése szempontjából az, hogy normál testsúlya van-e az állatnak. Amennyiben az eb túlsúlyos vagy alultáplált, az számos egészségügyi kockázattal jár, így mindenképpen próbáld meg a neki megfelelő egyensúlyt.

betegség tünetei egészséges életmód egészséges kutya egészséges testmozgás egészséges testsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!