hirdetés

Miért csóválja a kutya a farkát? 8 gyakori kutyaszokás, amit félreértünk

Buzgó Csilla

2020. november 21

Néha nem egyszerű kiigazodni a kutyusok testbeszédén, hacsak nem vagy képzett etológus. Amennyiben mégis ez a helyzet, nem tudunk sok újdonságot mutatni, viszont ha csak lelkes kutyabarátként szeretnéd jobban megérteni a négylábúakat, ez a cikk neked szól.

hirdetés

Mint minden állat esetében, a kutyáknál is fontos, hogy testbeszédük tanulmányozása közben minden részletre ugyanakkora figyelmet fordíts, különben könnyen félreértheted szándékaikat és érzelmeiket. Az alábbi gesztusok gyakran összezavarják a tapasztalatlan gazdikat.

Farokcsóválás

Ha csak egy kutya izgő-mozgó farkát figyeled, a teste többi részét pedig nem látod, valószínűleg nem fogsz rájönni, hogy mit is érez pontosan az eb. Számtalan esetben csóválja a kutya a farkát, olyankor is, amikor ideges vagy épp alárendelt pozíciójából kifolyólag kicsit meg is van riadva. Ezért fontos, hogy mindig a teljes metakommunikációt próbáld értelmezni, ne csak egy-egy részletre fókuszálj!

Vicsorgás és morgás

A köztudatban elterjedt tény, miszerint egy kutya közvetlenül támadás előtt mutatja meg a fogsorát és mellé ingerült morgás hagyja el a torkát. Nos, ez az elmélet nem mindig állja meg a helyét. Egyes kutyusok játék közben is gyakran morognak, bár eme változatot rövidebben, magasabb hangon kivitelezik, és a testbeszédük is örömről, barátságos szándékról árulkodik.

Mosolygás

Ugyan a nyitott szájú, hatalmas vigyor ellazult nyelvvel és enyhén hunyorító, nyugodtságról árulkodó szemekkel legtöbbször valóban boldogságot jelent, akadhatnak kivételes helyzetek. Ha inkább csukott szájjal, felső ajkát felhúzva, szemét szinte behunyva „mosolyog” az eb, az a behódolást és önnön alárendeltségének elfogadását jelzi.

Ez a labrador retriever bizony tudja, nem volt szép tőle, hogy befalta a cica jutalomfalatját.

Szemkontaktus

Míg az emberek általában a tiszteletlenség és a bizalmatlanság jelének tartják a szemkontaktus hiányát, addig az állatok testbeszédében ez egy kétélű fegyver lehet. Ismeretlen kutyák ritkán néznek hosszan egymás szemébe, mert ez a támadási szándékról árulkodhat. Kedves ismerőseik, barátaik, családtagjaik viszont már bizalmi pozícióba kerültek náluk, így teljes nyugodtsággal néznek a szemükbe, ha a helyzet úgy adódik.

Hágó mozdulatok

Nem csak kankutyákra jellemzőek azok a párzási kísérletekre emlékeztető mozdulatok, melyeket a legváltozatosabb tárgyakon és élőlényeken képesek kivitelezni – például emberek lábán vagy a kanapé karfáján. Szukák is gyakorta produkálják ezt a viselkedésmódot, még akkor is, ha a szexuális aktus közben nekik nem ez a feladatuk. Ezek funkciója párzási időszakon kívül a puszta játék vagy a dominancia fitogtatása.

Lihegés

Többnyire akkor liheg egy kutya, ha melege van, igaz? Nos, nem minden esetben. A stresszes, félelemmel teli eb is gyakran vezeti le a feszültséget ily módon. Ha az eb lihegés közben gyakran nyalja a száját, ásít, teste pedig feszültnek tűnik, esetleg fel-alá járkál, szinte biztos, hogy valami éppen befeszíti érzelmileg.

Ásítás

Az emberek között is elterjedt tévhit, hogy valaki csak akkor ásít, ha fáradt, vagy unatkozik. Nem csak álmosságot, hanem oxigénhiányt, izgatottságot és idegességet is jelezhet az ásítás, esetleg arról árulkodhat, hogy az illető állat kissé zavarban van. A kutyusok akkor is gyakran fejezik ki érzéseiket ily módon, ha új fajtárssal találkoznak, így jelzik, hogy a másiknak nincs félnivalója. Érdekességképp említhető, hogy az ásítás nem csak emberek, hanem kutyák között is ragályos.

Szájnyalás

Számos kutyaeledel plakátjának reklámarca a száját elégedetten nyaló kutya. Azonban ez a gesztus nem csupán a jó étvágy ismérve, egyfajta békejelként is funkcionál az ebek között. Akár az ásítás, egyes szituációkban a szájnyalás is a félelem vagy az idegesség árulkodó jele lehet.

Egyértelmű, hogy a videón látható ebet feszültté teszi a kisgyerek furcsa mozgása és személyes terébe való belépése. A szituáció itt megfelelően kontrollált, a gazdi tudja, hogy kedvence nem válik agresszívvé a prezentáció alatt, ám ez nem minden kutyára érvényes. Ha ezt a viselkedésmódot észleled kutyusodon, inkább igyekezz minél előbb megszüntetni az idegességet kiváltó okot!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya ásítása az álmosságon kívül kutya kisokos kutya morog a gyerekre kutyaszokások miért csóválja a kutya a farkát mosolygó kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!