hirdetés

Ezektől a mosolyoktól garantáltan elolvadsz: képeken a világ legboldogabb kutyái

Szénási Szimonetta

2022. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

Nagy kérdés a gazdik körében, hogy vajon tudnak-e a kutyák mosolyogni? A tudomány többféle magyarázattal szolgál erre, mi pedig hoztunk pár imádnivaló fotót a vigyori ebekről.

hirdetés

Kedvenced szokott mosolyogni? Érdekes kérdés, és még a tudósok sem tudnak egyértelmű választ adni arra, vajon mitől görbül felfele az ebek szája. A boldog kutya jelzése? Utánzás? Trükk? Vegyük sorra, mit mondanak a szakemberek, és közben gyönyörködjünk pár igazán elbűvölő jószágban!

Csóváló farok, örömteli vakkantás

Egyes álláspontok szerint az ebekről egyértelműen le lehet olvasni, ha jól érzik magukat, ám a boldog kutya jelzései inkább a csillogó tekintet, a sebesen csóváló farok és az izgatott vakkantások. Sok négylábú örömében fel is ugrál gazdájára. Az alábbi magyarázatok ezt némiképp cáfolják.

Nem csak mosolyog, nevet is

Már Charles Darwin, az evolúcióelmélet atyja is vizsgálta a jelenséget. Felismerte, hogy bizonyos örömteli helyzetekben a kutyák felhúzzák a felső ajkukat úgy, hogy a fogaik is kivillannak. Ez nagyban hasonlít a vicsorgáshoz, azonban egyértelműen jól érezték magukat az adott helyzetben. Tehát mintha mosolyogtak volna. Konrad Lorenz, a modern etológia egyik megalapítója szintén hasonló tapasztalatokról számol be.

A kétezres évek elején Patricia Simonet pszichológus és állatviselkedés-kutató szintén azt kutatta, hogy a kutyák képesek-e mosolyogni, sőt nevetni. Meggyőződése volt, hogy a válasz igen. Arra jutott, hogy az ebek játék közben, ha nagyon élvezik az adott cselekvést, az ugatás és a morgás mellett – amik tipikusak – igenis adnak ki nevetéshez hasonlatos hangot. Ezt a megállapítást többen vitatták.

Az utánzás mestere

A tudomány abban egyetért, hogy a kutyák remekül képesek olvasni az emberek testbeszédéből. A gesztusaid és az arckifejezésed sok mindent elárul kedvencednek. Tudja, ha szomorú vagy, ha szorongsz, ha felbőszített valami, és természetesen azt is, ha majd kicsattansz a jókedvtől.

A nonverbális jelzések mellett a hormonális változások is iránymutatóak az ebek számára, ugyanis képesek megérezni bizonyos testünkben végbemenő folyamatokat. A hangulatváltozások ugyanis hormonváltozással járnak.

Rendkívüli intelligenciájuknak hála a kutyák nem pusztán felismerik a boldog mosolyt, de képesek utánozni azt. Tehát egy tudatos viselkedésről beszélünk. Kim Brophey, az észak-karolinai Asheville Kutyaoktató és Viselkedéskutató Intézet munkatársa szerint kedvenced így manipulál téged. Mivel rájött, hogy a mosolyra mindig pozitívan reagálsz, így előszeretettel veti be a cserébe várt dicséretért.

Ugyanígy a figyelemfelhívás remek eszköze is lehet: ha rád villantja millió dolláros mosolyát, egészen biztosan lehajolsz hozzá, megsimogatod, sőt lehet, hogy egy kicsit labdázol is vele. Melyik kutya ne élne ezzel a lehetőséggel?!

Tanult örömkifejezés

Egy némiképp eltérő magyarázat szerint a kutya valóban a boldogságot szeretné kifejezni a mosolygással, de ez nem ösztönös, hanem tanult viselkedés nála. Ahogy az előbb írtuk, az okos állat hamar megérti az összefüggést a gazda öröme és az arcán megjelenő mosoly között. Tehát tudja, hogy a szélesre húzott száj és a kivillanó fogak a boldogságot jelzik. Amikor ő is örül valaminek, akkor lemásolja ezt a mimikát, hogy számodra is érthető jelzést adjon az érzelmeiről. Így lehet, hogy kutyusod mosolyogva vár az ajtóban, mikor hazaérsz a munkából.

Néha nem is mosoly a mosoly

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a kutyák esetében könnyű összetéveszteni egyes arckifejezéseket a mosolygással. Néha csak fáradt vagy liheg, sőt gyakran a vicsorgást vélik mosolynak. Ezen felül előfordul, hogy az állat mindössze azt szeretné jelezni, hogy ártalmatlan, nem kell tőle tartani, azaz behódol. Ha kétségeid támadnak, a jószág teljes testbeszéde segít megfejteni a négylábú valódi érzelmét.

Összegezve nincs egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy a kutyák miért mosolyognak, ha ugyan tényleg azt teszik. Azt gondoljuk, a gazdik többsége erre azt fogja mondani, márpedig az ő kis barátja valóban boldogságában mosolyog. Sőt, ezt képekkel, történetekkel is alá tudja támasztani. Ahogy a tudósok sem jutottak dűlőre, úgy mi is nyitva hagyjuk a kérdést, de annyi bizonyos, hogy a fenti képek láttán nekünk is fülig ér a szánk.

boldog boldog a kutya boldog kutya boldogsághormon kutya jelzések kutya mosoly kutya mosolyog kutya testbeszéde mosoly mosolygó kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink