hirdetés

Létezik, hogy nevet a kutyád? Igen és még a stressz-szintjét is oldja

Ferenczi Deborah

2022. február 9

Gazdiként te is tapasztalhattad már, hogy kutyád örömében szinte nevet. Az erre irányuló kutatások még azt is kimutatták, hogy az ebek hasonló érzelmeket élnek meg ilyenkor, mint az emberek kacagás közben.

hirdetés

A 2000-es évek hajnalán Patricia Simonet pszichológus és állatviselkedés-kutató megdöbbentő eredményeket ért el a kutyák hangkibocsátásainak és azok érzelmi kontextusának vizsgálatával kapcsolatban. Ugyanis meggyőződése volt, hogy a kutyák igenis képesek nevetni.

Nevetéshez hasonló hangok

Patricia Simonet egy kutatása folyamán azt vizsgálta, hogy a játék során milyen hangokat adnak ki az ebek. Ezek közé tartoztak a nyöszörgések, az ugatás, a morgás és az emberi nevetéshez nagyon hasonló hangok. Az utóbbi kizárólag akkor hangzott el, ha az állat látványosan nagyon élvezte a játékot. Annak ellenére, hogy több mint valószínű, hogy ez a hang tényleg az állat örömének manifesztálódása, nagyon sok tudós egyáltalán nem ért azzal egyet, hogy ez valóban egyfajta nevetés lenne. Viszont annyi bizonyos, hogy ezt akkor teszik, amikor valamilyen jellegű pozitív behatás éri őket, és feltételezhetően boldogok.

Az alábbi angol nyelvű videóban röviden bemutatják ezt a cuki jelenséget: 

Darwin is vizsgálta az állatok nevetését

Bár a mai napig is a tudósok vitatkoznak azon, hogy vajon tényleg nevetnek-e az állatok, már 1872-ben Charles Darwin is vizsgálta ezt a jelenséget Az érzelmek kifejezéséről embernél és állatoknál című könyvében, ahol nagyon érdekesen fogalmazott.

„A felső ajak visszahúzódik a vigyorgás közben, úgy, mint morgás közben, tehát a szemfogak kilátszanak…de az állat általános megjelenése világosan mutatja, hogy dühöt nem érez.”

E nevetés megjelenését Konrad Lorenz az Ember találkozik kutyával című könyvében így írta le a leginkább érthetően:

.. az állat kissé kinyitja a száját, és kilátszik a nyelve is, és a csaknem fülig húzódó száj, erősen felfelé ívelő sarkával még sokkal világosabban utal a nevetésre.  Ezt a „nevetést” legtöbbször olyan kutyáknál figyelhetjük meg, akik szeretett gazdájukkal játszanak, és eközben olyan izgatottak lesznek, hogy lihegniük kell.”

Valójában nem lehet emberi interakciókat állatokra levetíteni. A hasonlóság mégis megmutatkozik abban, hogy e reakció közben bizonyítottan csökken a kutyák stressz-szintje is, éppúgy, mint esetünkben. Az ebeknél azonban csak akkor beszélhetnénk nevetésről, ha egy ritmikus, hangos, kilégzés közben történő akaratlan cselekvésekből állna. A kutyák azonban a hangot erőteljes zihálás közben adják ki, ami lehet a légzés egyik formája is. Mindettől függetlenül az bizonyos, hogy kedvenced akkor „nevet” fülig érő szájjal, ha nagyon jól érzi magát egy adott helyzetben.

(Képek: Getty Images Hungary)

boldogsághormon kutya boldogság kutya mosolyog kutya nevetés nevet a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink