hirdetés

Miért imádják ennyire a kutyák, ha a hasukat simogatják? Így jelzik, ha nagy örömet okoz nekik

Ferenczi Deborah

2022. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kisállattartás egyik legörömtelibb része a közösen eltöltött idő, amikor szeretgeted a kutyusodat és csak vele foglalkozol. Biztosan megfigyelted már, hogy a legtöbb kutya, köztük valószínűleg a tied is imádja azt, ha a hasát simogatod. De vajon miért?

hirdetés

A kutyák alapvetően nemcsak szeretik azt, ha simogatod a hasukat, ezzel sok esetben üzennek is számodra. Például egy számukra ismeretlen személy irányába így fejezhetik ki azt, hogy nem jelentenek veszélyt. A gazdinak pedig ilyenkor azt üzenik, hogy engedelmeskednek neki, illetve ez a bizalomnak is egy egyértelmű jele, hiszen azon a ponton a legsebezhetőbbek.

Honnan tudod, hogy a kutyád szereti, ha simogatod a hasát?

Annak, hogy a kutyád meglehetősen élvezi ezt a tevékenységet, számos jele van:

Azonban, ha nem élvezi, akkor annak is egyértelmű metakommunikációs jelei vannak. Ide tartozik például az, ha:

  • megfeszül az egész teste
  • grimaszol
  • tágra nyílnak a szemei
  • mozdulatlan a farka
  • nyöszörög vagy ugat

Miért szeretik a kutyák a has tájékát mutatni?

Nehéz pontosan megmondani, hogy a kutyák miért szeretik ezt a fajtáját a simogatásnak. Talán azért, mert jóformán ez az egyetlen terület, amit nem érnek el önmaguktól, így jólesik nekik, ha az emberek segítenek nekik a vakarásban. Ha viszket a hátuk vagy a hasuk, szívesen gurulnak a szőnyegen vagy a fűben, de ennél egyszerűbb mód az, ha a gazdi segít. Továbbá csak önmagában azt is szeretik, ha simogatják őket, hiszen ez erősíti a kötődést, és a ragaszkodást a gazdihoz.

Minden kutya szereti, ha simogatják a hasát?

Nem, ezért mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy kedvenced közben milyen metakommunikációs jeleket küld. Továbbá az sem mindegy, hogy mikor teszed ezt, ugyanis a legtöbb állat igazán csak reggel élvezi, amikor a szerotoninszintjük a legmagasabb. Légy hát inkább óvatos: először kezdd el finoman, nyitott tenyérrel, körkörös mozdulatokkal a simogatást, majd kicsit hagyd abba . Amennyiben a kutyád örül neki, akkor jelzi irányodba, hogy folytasd. Mindig figyelj az eb jelzéseire, és amennyiben már úgy ítéled meg, hogy elege van, ne erőltesd tovább a dolgot. Ismeretlen kedvenc esetén mindig kérdezd meg a gazdit, mielőtt a háziállat hasához érnél, és készülj fel rá, hogy rád másképp reagálhat, mint ahogy a tulajdonos ismerős vakargatása esetén szokott. Utcán látott, idegen kutyának soha ne nyúlj a sebezhető részeihez és tanítsd meg erre a gyermekedet is.

bizalomépítés idegen simogatja a kutyát kutya mosolyog kutya nevetés kutya simogatása simogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!