hirdetés

Zavar, ha a kutyádat mindenki megsimogatja? Így mondj nemet kedvesen!

Ferenczi Deborah

2022. március 30

Sok gazdi már önmagában sem kedveli azt, mikor a kutyusát kéretlenül simogatják az utcán szembejövők. Annak ellenére, hogy ezt alapvetően a kívülállók kedves gesztusnak szánják, mégis sok esetben nagyon idegesítő tud lenni.

hirdetés

A vírus még inkább indokolttá teszi, hogy gazdiként elkerüld azokat, akik kéretlenül simogatják kedvencedet. Az ilyen jellegű interakciókat azonban kedvesen és megértően is visszautasíthatod.

Mikor ne simogassák az emberek a kutyádat?

Akár egészségügyi, akár viselkedési problémákkal küzd kedvenced, számos jogos indok van arra, hogy megakadályozd a simogatást. Például előfordulhat, hogy még nem megfelelően szocializált vagy félős kutyák esetében a közeledés ijedtséget vagy agresszív reakciót vált ki. Vannak olyan ebek, akik megijednek, ha valaki simogatni kezdi őket, különösen, ha nem kaptak lehetőséget arra, hogy előtte megszagolják az illetőt, és eldöntsék, akarnak-e kapcsolatba lépni vele. A kistestű kutyák esetében a stressz felerősödhet, ha eltörpülnek a magas emberek mellett. Végül fenyegetve érezhetik magukat csak attól is, ha egy új személy hajol közel hozzájuk. Ha a kutya távolodik, ideje fékezni az interakciót. Ellenkező esetben a helyzet elfajulhat.

A passzív elkerülés

A legegyszerűbb alternatíva, ha egyszerűen megpróbálod kerülni az olyan helyzeteket, amikor idegeneknek lehetősége adódik a simogatásra. Tehát kevésbé forgalmas helyen sétáltatod az állatot, esetleg késői órákban mentek ki hosszabb időre. A folyamatos mozgás is jelentősen minimalizálja annak az esélyét, hogy odamenjenek hozzátok idegenek, hiszen látják, hogy mással vagytok elfoglalva. Továbbá érdemes kerülni – vírushelyzetben legalábbis mindenképpen – a kutyafuttatókat és hasonló olyan helyeket, ahol nagyon sok kutyával és gazdával érintkeznétek. Ugyanakkor előfordul, hogy nem tudod kikerülni a kellemetlenséget, ilyenkor más módszerekhez kell folyamodni.

Sokan kifejezetten nem szeretik, ha idegenek simogatják a kutyájukat.

Hogyan mondj nemet?

Érdemes úgy nemet mondani, hogy azzal ne bánts meg senkit, hiszen komoly problémákat és sérelmeket tud okozni. Sokkalta inkább érdemes nagyon kedvesen és semmiképpen sem agresszíven közölni, hogy nem igazán örülsz annak, hogy a kutyádat simogatja egy számodra idegen ember. Hasznos lehet az is, ha a kutyád megfelelően van nevelve, illetve szocializálva így nem fog ő sem kéretlen módon rohangálni idegenekhez, mellyel megint csak rengeteg félreértést, és kellemetlen szituációt elkerülhetsz. Illetve amennyiben mégis idegenek akarnák simogatni az állatot, arra hivatkozva, hogy még nem megfelelően szocializált a kutya, elkerülheted a kellemetlenségeket. Nagyon fontos, hogy amennyiben kisgyermeket utasítanál vissza ott minden esetben magyarázd ez neki, hogy semmikképpen sem vele van a baj, hiszen nagyon könnyen traumatizálódhat ellenkező esetben. Ilyenkor kedvesen magyarázd el neki, hogy a kutyusod nem szereti, ha simogatják, mert mondjuk félős, de más ebek biztosan nagyon örülnek ennek.

(Képek: Getty Images Hungary)

idegen simogatja a kutyát koronavírus kutya elkaphatja a koronavírust kutya idegen kutya simogatása simogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink