hirdetés

Így segíts szorongó kutyádon: 3+1 jól bevált stresszűző ötlet

László Enikő

2021. november 29

Nemcsak az emberek, de a kutyák is lehetnek stresszesek és szoronghatnak is. Mutatunk néhány ötletet, amivel oldhatod ezt a feszültséget kedvencedben.

hirdetés

Sokszor elhangzott már, de mindig érdemes kiemelni, hogy a kutyák szorongása létező dolog, sőt, az ebek húsz százalékát érintő probléma. A mostani vírusos időszak sem segít ezen. Ugyanis nem csak mi, emberek, de a kutyák is stresszesebbek a bezártságtól. Kutatások szerint a karantén növelte a négylábúak szorongását. Az újonnan gazdisodó ebek pedig könnyen hozzászokhatnak ahhoz, hogy gazdájuk folyamatosan otthon van. Azonban mikor annak majd vissza kell mennie dolgozni, a kutyákat sokként érheti a hirtelen sokáig tartó egyedüllét. Ezáltal pedig szeparációs szorongás alakulhat ki náluk. De kutyád számos dolog miatt válhat stresszessé (például zajoktól, váratlan eseményektől). A következőkben mutatunk néhány tippet, melyek segítségével oldhatod kedvenced feszültségét.

A trükkök nem csak szórakoztatásra jók

Marty Becker: Stresszoldás kutyáknak című könyvében számos trükköt ajánl a szorongás feloldására. Ha kedvenced képes egy adott trükk megtanulására, végrehajtására koncentrálni, agya addig is hasznos dologgal van elfoglalva, nem pedig a félelemmel. De a különböző vezényszavak elsajátítása más miatt is fontos. Feszült helyzetben kérheted, hogy hajtson végre egy már általa ismert parancsot, ezzel pedig oldhatod feszültségét. Így azzal lesz elfoglalva, nem saját maga felzaklatásával, negatív reakciók végrehajtásával (például ugatás). Stresszes szituációkban elterelheted figyelmét, ha feladatot adsz számára, utána pedig természetesen jutalmat.

A különböző trükkök végrehajtása eltereli kutyád figyelmét a nemkívánatos dolgokról.

CBD-olaj mint szorongásgátló

A CBD-olaj, azaz a kannabidiol egy olyan gyógyhatású vegyület, amit a kendernövény virágzatából vonnak ki. Hazánkban táplálékkiegészítők formájában szabadon beszerezhető, legális és biztonságos is. Kutatások szerint csökkenti az epilepsziás rohamokat, a görcsök, fájdalmak erősségét, lassítja a rákos sejtek növekedését és oldja a szorongást. Számos, kifejezetten kutyák számára előállított készítmény kapható a piacon. Fontos kiemelni, hogy ezek a termékek nem tartalmaznak THC-t, ezáltal nem pszichoaktívak.

Kutyák és macskák számára léteznek olyan feromonos nyakörvek, melyek az illatanyagok által segítenek kedvencednek megnyugodni, könnyebben alkalmazkodni a stresszes helyzetekhez.

Étellel a szorongás ellen

Az étel kiváló motiváció a kutyák számára. A legtöbb négylábú nem tud neki ellenállni, ezért nagyszerű és sokoldalú figyelemelterelő eszköz. Az első, és legfontosabb étellel kapcsolatos szorongáscsökkentő módszer, ha nem zavarod kedvencedet, miközben eszik. Érezze magát mindig biztonságban, ne akard tőle elvenni táplálékát és ne simogasd evés közben. Lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban kapjon reggelit és vacsorát, hogy számára ez kiszámítható és megbízható pont legyen.

A fejlesztőjátékok oldják a feszültséget.

A különböző fejlesztőjátékok is kitűnő stresszűzők. Ezek nagy részéhez szükséges néhány jutalomfalat is, így kutyád örömmel és motiváltan szórakozik velük, miközben kikapcsolódik. Az efféle eszközök számos kisállat felszerelést árusító weboldalon és áruházban kaphatók. Ilyen például a házilag is elkészíthető szimatmatrac, a forgó intelligenciajáték vagy nyitogatós fejlesztőjáték. Az ilyen eszközök használata stresszes helyzetekben – például akkor, amikor egyedül marad otthon a kutya – hatásos figyelemelterelő stratégia.

(Képek: Getty Images Hungary)

CBD fejlesztőjáték stressz stresszoldás szeparációs szorongás szorongás trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink