hirdetés

Rémálma van a kutyádnak? Ezt soha ne tedd vele

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

Do not want to wake up

Emberi szemmel végtelenül aranyos, amikor egy kutya álmában vakkant, morog vagy mocorog. Szeretjük ilyenkor azt gondolni, hogy biztosan egy réten szaladgál, mókust kerget vagy valami finomat eszik. Ám sajnos előfordulhat, hogy a bájosnak vélt hangok és mozdulatok valami egészen másra utalnak.

hirdetés

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is az REM fázisban álmodnak – igaz, ők sokkal hamarabb elérik ezt az állapotot, és rövidebb ideig vannak benne. A kedvenceink az elszenderedést követően körülbelül 15-20 percen belül érik el a gyors szemmozgásos alvást, amely náluk csupán néhány, körülbelül 5 percig tart. Kutatók úgy gondolják, hogy ebben az alvási fázisban a kutyák is álmodnak, de velünk ellentétben mindig a múltról és az általuk már megélt eseményekről.

Lehet-e egyáltalán rémálma egy kutyának?

Az emberek esetében gyakoriak a rémálmok, és nem is feltétlen kell hozzájuk egy negatív emlék. Okozhat kellemetlen pillanatokat álmunkban már az is, ha előre stresszelünk valami miatt, ami még meg sem történt, de egy film vagy hallott történet hatására is egészen elképesztő dolgokat álmodhatunk.

A kutyáknál más a helyzet: ők csak arról álmodnak, amit már megéltek. Így pedig könnyedén meg is kapjuk a választ a kérdésre: sajnos igen, az ebeknél is gyakoriak a rémálmok. Különösen azokat a kedvenceket gyötrik, akiket korábban bántalmaztak, nehéz körülmények között éltek, esetleg valamilyen támadás érte őket.

Az ebek rémálmainak középpontjában tehát olyasmi áll, amit a kutya nem szeret, amitől szorong vagy fél. Ám fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül traumatikus eseményhez köthetők. Kutyája válogatja, mennyire érzékenyen reagál a számára kellemetlen dolgokra; adott esetben az állatorvosi látogatás okozta stressz is előidézhet rossz álmokat. (Még akkor is, ha egyébként semmi különös nem történt a vizit során.)

Innen ismerheted fel

Ha azt látod, hogy a kutyád álmában mocorog és hangokat ad ki, még nem biztos, hogy rosszat álmodik. Vannak azonban olyan további árulkodó jelek, amelyeket tapasztalva biztos lehetsz abban, hogy a kedvencedet rémálom gyötri. Ráadásul minél többször figyeled őt, annál inkább megismered az alvási szokásait, és annál könnyeben felismered, ha valami nem stimmel.

Az alábbiak figyelmeztethetnek arra, hogy a kutyádnak rémálma van:

  • mély morgást hallat
  • ijedten vakkant
  • fájdalmasan nyüszít, nyöszörög
  • rendszertelenül mozgatja a mancsait
  • hirtelen felriad

Mit tegyél, ha rémálma van a kutyának?

Röviden: semmit. Egy rosszat álmodó ebet ugyanis nem javasolt felébreszteni, mivel hozzánk hasonlóan a hirtelen ébredést követően pár pillanatig még nem tudja majd, hogy csak álmodott. Ennek következtében pedig előfordulhat agresszív reakció, vagy a félelem, szorongás által kiváltott egyéb negatív viselkedés.

Mint említettük, a kedvencek szerencsére csak néhány percig álmodnak, így a szeretett kutyád hamar felébred majd a kellemetlen álomból. A simogatást és nyugtatást hagyd az ébredés utánra.

Megelőzhető a rémálom?

Mivel a kutyák rémálmainak középpontjában olyasmik állnak, amiktől szorongnak, a legjobb, amit tehetsz az, ha az ébrenléte során oldod ezeket. Az eb félelmeinek legyőzése ugyanis álmában is segít neki.

Ha például a kedvenced stresszel a karomvágás miatt, a deszenzitizáció módszere hasznos lehet. Ennek lényege, hogy a nem kívánatos viselkedést kiváltó ingerekhez fokozatosan hozzászoktatod a kedvencedet. Jelen esetben szem előtt hagyod az ollót, hogy megszokja a látványát, gyakran a kezedbe veszed a mancsát, hogy ne féljen az effajta érintéstől, végül az ollóval megérinted a karmát.

Szintén jó eredményeket érhetsz el azzal, ha tréninggel megváltoztatod a kutyád érzelmi válaszát egy adott ingerre. Maradva a karomvágás példájánál: adj valamilyen jutalmat neki a karomvágásért cserébe. Ha a kutya megtanulja, hogy a karomvágás egyenlő azzal, hogy utána mindig elviszed a kedvenc futtatójába, már ezt a pozitív izgalmat társítja majd hozzá.

Ha pedig úgy látod, hogy további segítségre van szükségetek a kedvenced nyugodt alvása érdekében, keressetek fel egy szakembert, aki további segítséget nyújthat nektek.

A rémálmok kiváltó okát keresve fontos tisztázni néhány alapfogalmat – például hogy mi a különbség az agresszió és a reaktivitás között. Ebben a cikkünkben megtalálod a választ.

alom alvás kutya álmodik kutya alvási szokásai rémálom stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!