hirdetés

A legfurcsább alvópózok: a te kedvenced mit művel álmában?

Szénási Szimonetta

2022. október 25 - Képek: Getty Images Hungary

A te kutyád is szokott lehetetlen testhelyzetekben aludni? Nem ő az egyetlen: hű társaink imádják a furcsa alvópózokat. Nézzük, mi a jelentésük!

hirdetés

Égnek meredő lábak, kiskifli a kanapé tetején, vagy ép négy mancs a négy égtáj felé? Melyik alvási pozitúra jellemző kedvencedre? Nézzünk párat a kutyák kedvelt alvópozícióiból, és értelmezzük is őket!

Sok alvás, néha fura módon

A kutyák alvásigénye messze nagyobb, mint az embereké. Nem ritka, hogy napi 12-14 órát is alszanak az ebek. Természetesen ez függ az állat életkorától, fajtájától és napirendjétől is, így nem lehet általánosítani. Emellett te mint gazda ismered a legjobban jószágod szokásait, így azt is, mennyit alszik általában. Ugyanígy a rá leginkább jellemző szundikálás közbeni testhelyzetet (vagy -helyzeteket) is te ismered leginkább. Azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy némely pozitúrának jelentése van, pontosabban oka, amiért az eb azt választotta. Vegyünk sorra néhányat!

1.) Pocak az ég felé

Sok kutya szeret háton aludni, ami külső szemmel nem feltétlenül tűnik kényelmesnek. Azonban ha ez nem így lenne, négylábúd sem így pihenne, másrészt ezzel a pózzal üzen is neked. Mivel a has és annak környéke az állat legsérülékenyebb testtája, ha azt szabadon hagyva szenderedik el, az azt jelenti, hogy nagy biztonságban érzi magát.

2.) Mint egy kis labda

A másik igen tipikus alvási pozíció az összegömbölyödés. Ilyenkor a kutyák nagyon bájosak, pláne, hogy többnyire a kölykök szokása így aludni. De a bújósabb felnőtt ebekre is jellemző ez a testhelyzet, aminek hideg időben plusz funkciója is van: így jobban meg tudják őrizni a testhőjüket.

3.) Hason alvó kutyák

Szintén a fiatal négylábúak, valamint a kimerítő fizikai aktivitást végző kutyák kedvelt testhelyzete a hason fekvés. Ennek oka, hogy így könnyebben tudnak lélegezni, és a felhevült testüket is jobban hűtik. Előbbi miatt az úgynevezett nyomott orrú kutyafajták – mint a bulldogok vagy a mopszok – is gyakran alszanak így, hiszen anatómiájuk miatt nehezen kapnak levegőt.

4.) Eldőlve

Ha szőrös barátod az oldalára dőlve durmol, akkor valószínűleg nagyon kipihenten fog ébredni. Ez a testhelyzet ugyanis mély és nyugodt alvást biztosít.

5.) „A klasszikus”

A mondhatni klasszikus alvási pozíció kutyák esetében a félig hason-félig összegömbölyödve való pihenés. Ez leginkább a rövid szunyókálások jellemzője, előnye pedig, hogy az eb felébredve rögtön fel tud pattanni, és azonnal tettre kész. Evés után gyakran megfigyelhető, illetve akkor, ha az állat egyedül van otthon (ezt ugye nem láthatod, de hidd el nekünk).

Variációk egy témára

Természetesen a kiemelt öt alvási pozíción kívül még számos verzió létezik, hiszen minden kutyának megvannak a saját igényei, és az adott élethelyzet és pillanatnyi állapot is befolyásolja a négylábúak pihenését. Emellett az is tipikus, hogy a kutyák álmukban mozognak, sőt hangokat adnak ki. Ez összefügg az alvási ciklusokkal és az álmaikkal – hiszen ők is számos izgalmas kalandot élnek át alvás közben.

álmodik a kutya alom alvás kutya alvás kutya alvási szokásai kutyakölyök alvás miről álmodik a kutya nyomott orrú fajták pihenés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!