hirdetés

Miért remeg a kutya? 9 ok, ami a jelenség mögött állhat

Ferenczi Deborah

2022. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák esetében is kialakulhat egy általános remegés, mely arra utalhat, hogy valami nincsen rendben az eb szervezetében. Ez a jelenség nem feltétlen fizikai gondra utal, olyan mentális problémák is kiválthatják, mint a fokozott stressz, feszültség.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a 9 indokot, melyek kedvenced remegését okozhatják. Amennyiben a probléma huzamosabb ideig áll fent, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis ebben az esetben szükséges lehet a teljeskörű kivizsgálás.

A félelem és a stressz számos viselkedési probléma okozója.

1. Stressz

Az első és talán leggyakoribb kiváltó ok. Ez különösen igaz lehet olyan esetekre, mikor huzamosabb ideig áll fent ez az állapot, és a kutya tartósan feszült. Az American Kennel Club szerint ilyenkor azért reszketnek, mert így tudnak valamelyest megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől. Ilyenkor érdemes pár percig nyugton hagyni az állatot, hadd dolgozza fel magában a problémát.

2. Nem szereti az ölelést

Amennyiben a kutyád akkor kezd el remegni, amikor megöleled, akkor az lehet a háttérben, hogy kifejezetten nem szereti azt. British Columbia Egyetemen végzett tanulmány szerint a kutyák nagyjából 80 százaléka a stressz külső jeleit mutatja, miközben megölelik őket. Számukra ugyanis ez nem egy kellemes szokás, a genetikájukban, emlékezetükben, szokásrendszerükben nem szerepel. Ilyen esetekben inkább válassz mást formát szereteted kifejezésére, és erre tanítsd meg a gyermekeidet is.

3. Külső és belső hőmérséklet

Az is lehet, hogy a remegésnek olyan egyszerű indoka van, minthogy a kutyus egyszerűen csak fázik. Minél kisebb termetű az eb, annál inkább. Ilyenkor érdemes lehet számukra valamilyen jellegű meleg ruhát keresni, aminek segítségével nem dideregnek annyira a túlhűtött plázákban, munkahelyeken, éttermekben. Otthonod klimatizálását úgy állítsd be, hogy kedvenced ne fázzon, szeles időben pedig érdemes megtörülni úszás után az ebeket is.

4. Felemeled

Ha a kutyád akkor kezd el remegni, amikor akár te, akár bárki felemli, ölbe akarja venni, akkor nyilvánvalóan így tiltakozik. A kistermetű kutyák sem rajonganak feltétlenül azért, hogy emelgessék őket. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a kezedben tartva remeg az eb, illetve még akkor is, ha már csak felé nyúlsz, érdemes mihamarabb letenni az állatot.

5. Időskori izomgyengeség

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is az idő elteltével egyre gyengébbek, lassabbak. Az izmok már nem olyan erősek és ruganyosak, ezért akár a futás, akár maga az állás is izomremegést vált ki. Különböző sérülések, betegségek tüneteként is jelentkezhet ugyanez, ezért érdemes elmenni egy kivizsgálásra idős kedvenceddel.

6. Fáj a füle

Amennyiben a kutya úgy remeg, hogy közben a fejét is rázza, akkor lehet, hogy komoly fülfertőzés áll a háttérben. Ha ezt a jelenséget tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

7. Vihar, hanghatások

Amennyiben olyankor tapasztalod az állat remegését, mikor meglehetősen nagy vihar van, vagy éppen tűzijáték, esetleg petárdázás zajlik körülötte, akkor egészen biztos, hogy a félelem a kiváltó ok. Ilyenkor próbáld meg megnyugtatni az ebet, vagy elterelni a figyelmét annak érdekében, hogy ne reszkessen.

8. Elhanyagoltság

Meglehet, hogy alapvetően akkor remegett a kutya, amikor valóban félt vagy stresszes volt. Azonban ha erre mindig az volt a válaszod, hogy azonnal elkezdted vigasztalni, akkor könnyen lehet, hogy erre válaszul rájátszik erre. Azaz valódi ok nélkül remegni kezd, amikor figyelemre és törődésre vágyik.

9. Betegség, fájdalom

Amennyiben a fentiek közül egy sem illett a kutyádra, mégis meglehetősen gyakran fordul elő ez a viselkedés, mindenképpen javasolt felkeresni állatorvost és kikérni a véleményét. Elképzelhető, hogy komoly egészségügyi probléma áll a háttérben.

fázik a kutya fél a kutya kutya ölelés remeg a kutya szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!