hirdetés

Miért nem néz a kutyám a szemembe? 4 ok, amiért kerülheti veled a szemkontaktust

Hangai Lilla

2022. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

Mivel a szemkontaktus létfontosságú része az emberek közötti kommunikációnak, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ennek igaznak kell lennie akkor is, ha az ember és a kutya között létrejött kommunikációról beszélünk. Ezért sok gazdi hajlamos pánikba esni, ha a kutyája nem néz a szemébe.

hirdetés

Ám az igazság az, hogy a kutyák kissé másképp tekintenek a szemkontaktusra, mint mi. Bár a rövid pillantások mindig szerencsések, a hosszan tartó bámészkodás durvának vagy agresszívnek is tűnhet. Mai cikkünk segít eligazodni a kutyák szemkontaktus etikettjében, így a pillantásodat a kötődés erősítésére használhatod úgy, hogy amiatt kellene aggódnod, túl messzire mentél.

Miért néz félre a kutyád, ha éppen szeretnéd felvenni vele a szemkontaktust?

Leggyakrabban ez csak annyit jelent, hogy kutyád így jelzi számodra, ő az alárendelt, te pedig a vezető szerepet töltöd be a kapcsolatotokban.

Ez nem feltétlenül olyan dolog, ami miatt aggódnod kellene, de mindenképpen figyelj a többi viselkedésére is. Ha például közben azt veszed észre, hogy kedvenced rendszeresen az ágyra pisil, az jelezheti azt, hogy a két tünetnek egy forrása van. Biztosan nem szeretnéd, ha kutyusodnak úgy kellene éreznie, hogy minden mozdulatára kényesen kell ügyelnie, mert különben a „főnök” reakciójától kell tartania.

Azonban más okok is közrejátszhatnak. Péládul a következők:

Figyeld a viselkedését. Az együttes jelek valószínűleg elég biztos képet adnak majd arról, hogy mi állhat a jelenség mögött. Ha azt gyanítod, hogy kedvenced bármilyen mentális vagy fizikális betegségtől szenved, egy percet se habozz, irány az orvos!

Jelentheti azt, hogy bűntudatot érez valami miatt?

Képzeld magad elé ezt a jelenetet: hazaérkezel egy fárasztó munkanap után és azt látod, hogy unatkozó kutyusod szétrágta a díszpárnákat. Kedvenced, akit jelen pillanatban akkor sem tudnál kedvencnek nevezni, ha kést szorítanának a mellkasodhoz, az egyik sarokban kuporog és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen rád néznie.

Természetes emberi reakció, ha azt gondolod, bűntudatot érez. Bár négylábú barátaink képesek a 6 alapérzelem megélésére, a bűntudat egy sokkal összetettebb emóció, ami nem tartozik ezek közé. Amit látsz, az inkább a félelem manifesztációja. Leegyszerűsítve tulajdonképpen azért nem néz rád, mert a múltbeli eseményekből kiindulva tudja, hogy a hasonló viselkedésért bünti jár.

Akkor hát problémát jelent, ha a kutyád rendszeresen kerüli veled a szemkontaktust?

Két fő okból semmiképpen sem ideális. Ha a kutyád szinte soha nem néz rád, az valószínűleg azt jelenti, hogy fél tőled. Ez pedig nem egy kölcsönös bizalmon alapuló boldog kapcsolat alapja.

Ha nem néz rád, akkor nehéz lesz megértenie a parancsszavakat is. Sőt, a testbeszédedet sem tudja értelmezni, ami még ennél is fontosabb a hatékony kommunikáció érdekében. Ezek pedig együttesen azt eredményezhetik, hogy szeparációs szorongás alakul ki nála.

Ha sűrűn azon kapod magad, hogy türelmetlen vagy vele, mindenért megszidod és gyakran felemeled a hangod, akkor itt az ideje, hogy ezen változtass! Emberek vagyunk, előfordulhat, hogy nehezebb időszakon megyünk keresztül és pont azokon töltjük ki a mérgünket, aki a legkevésbé érdemli meg. Ha most magadra ismertél, pánikra semmi ok! Kedvenced bármit megtenne azért, hogy boldognak és kiegyensúlyozottnak lásson. Ha tudatosabban kezdesz odafigyelni a viselkedésedre, akkor minden rendben lesz.

beteg a kutya bűntudat fél a kutya kutya bűntudat kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció Kutya gazdi kutya nem néz a gazdira kutya nem néz rád kutya szemkontaktus kutya szeparációs szorongás kutya szereti az embert miért miért kerüli a kutya a szemkontaktust stresszes a kutya szemkontaktus szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink