hirdetés

Ha fél tőled a kutyád: nem biztos, hogy nevelési hiba áll mögötte

Bodri Melissza

2021. július 2

Azt tapasztalod, hogy a kutyád valamiért fél tőled? Legyen az akár egy új kölyökkutya, vagy egy meglévő kedvenc, a jelenség aggasztó lehet. Nem tudod, hogy ilyen esetben mit szabad tenni és mit nem? Cikkünkből kiderül!

hirdetés

Akármilyen ebről van szó, például menhelyről érkező örökbefogadottról, kölyökről, fiatalról, idősről, a félelem tanúsítása a gazdi iránt számos dologból gyökerezhet. A pszichés problémáktól kezdve a nevelési következetlenségekig sok minden lehet a szorongás és a félelem kiváltója. Ezeket időben kell felismerni és kezelni, mert később akár súlyosabb tünetekhez is vezethet.

A félelem szorításában

A félelem egy érzelmi reakció, melyet valamilyen fenyegető inger vált ki az állatban. Ennek igen sok oka lehet. Bár az érzés önmagában nem nevezhető negatívnak, hiszen hozzáköthető egy túlélési mechanizmus, ami segít elkerülni a veszélyes tényezőket. Ám az a jelenség, hogy a kutya akkor is retteg, amikor különösképpen nincsen rá megalapozott indoka (például életveszély), az már komoly problémának bizonyulhat. Ráadásul, ha ez az érzés a gazda felé is irányul, akkor az nagyon megnehezítheti a mindennapokat.

Mi lehet a háttérben?

A viselkedés hátterében genetikai tényezők is állhatnak, hiszen az akár öröklött is lehet. A rossz szocializáció is közrejátszhat, hiszen egy korán tapasztalt negatív élmény könnyen befolyásolhatja a négylábú későbbi életét. A büntetésen alapuló nevelés sem tehet jót az állatnak, hiszen az akár maradandó károkat okozhat. Emellett egy kellemetlen helyzet vagy rossz tapasztalat is kiválthatja a félelmet, még akkor is, ha az eb előtte nem élt át hasonlót.

Ha a kutya elhagyja a helységet, ahol te tartózkodsz, bujkál, kerüli a szemkontaktust vagy valósággal menekül előled, akkor joggal gyanakodhatsz arra, hogy fél tőled. Gondold át, hogy vajon mi lehet a baj gyökere. Ha mentett kedvenced van, egy önkéntelen rossz mozdulat is aktiválhatja korábbi élményeit (például felemeled a kezed, és azt hiszi, hogy bántani akarod). Az is lehet, hogy véletlenül olyat tettél  (ráléptél a farkára, ráejtettél valamit vagy meghúztad a szőrét), ami összezavarja az ebet, ezért tartani kezd tőled. A hirtelen felemelt hangnem, a kutya rosszalkodására reagáló túlzott reakció (például mérgedben hangosan kiabálsz vele vagy megragadod a grabancát) sem tehet jó benyomást rá, ezért könnyen elveszítheted a bizalmát.

Mit lehet tenni?

A kutya bizalmának elnyerése hosszú folyamat és nagy munkát igényel, de érdemes befektetni az energiát a javulás érdekében.

Adj neki időt

Ha a jószág fél tőled, akkor adj neki időt, és biztosítsd számára a személyes teret. Ne tégy hirtelen mozdulatokat, és beszélj nyugodt hangon. Inkább hagyd, hogy a négylábú közelítsen hozzád, és egy idő után rájöhet, hogy nem akarsz neki rosszat. Semmiképpen se próbáld vigasztalni, megérinteni, mert ez csak fokozza a bizalmatlanságot. Ne siesd el a dolgokat, a türelem ez esetben kincset ér.

Fontos a pozitív reakció

Rosszalkodás esetén ne kiabálj hangosan a kutyával, ne büntesd őt ok nélkül. Mindig beszélj nyugodt, fegyelmezett hangon, és ne fenyítsd, mert azzal rontasz a helyzeten. Az agresszió többet árthat, mint használ, ezért próbálj mindig megértő lenni. A pozitív megerősítés fontos, jutalmazd meg, ha valamit jól csinált, így fokozatosan visszanyerheted a bizalmát.

Biztonságos környezet

Ha te is stresszes és ideges vagy az eb környezetében, akkor ez könnyen átragadhat rá. Ezért teremts nyugodt, megnyugtató közeget számára. A békés, csendes légkör és a kiszámíthatóság által kedvenced is oldottabb lesz, és könnyebb lesz a kezelhetősége is. Iktasd ki a felesleges zajforrásokat, a zavaró tényezőket, így csökkenthető az állat feszültsége.

Mikor kérj segítséget?

Ha úgy látod, hogy a négylábú félelmét nem tudod kezelni, és a tünetek súlyosbodnak (például félelmében bepisil), akkor kérd ki szakértő tanácsát. A kutya félrekezelése többet árthat, mint használ, ezért ha nem vagy biztos a dolgodban vagy nagyon komoly a probléma, akkor fordulj trénerhez vagy orvoshoz.

(Képek: Getty Images Hungary)

bántalmazott kutya nevelése fél tőlem a kutya félelem félős kutya ijedős kutya kutya lelkivilága kutya viselkedése kutyanevelés szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink