hirdetés

Reszkető kutya: öröklött betegség is állhat a háttérben, nem csak a hideg

Buzgó Csilla

2021. január 17

Mérgezés, genetikai defekt, vagy komoly szervi probléma is előidézheti az önkéntelen reszketést egyes ebeknél. Nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket, ha kétségeid vannak, irány az állatorvos!

hirdetés

Ugyan léteznek olyan kutyák, akik fázósabbak az átlagnál, és még enyhe hűvösben is hajlamosak remegni, a legtöbb esetben nem csupán a hidegérzet miatt alakul ki ez a jelenség. Okai az alábbiak lehetnek.

Generalizált vagy általános remegés-szindróma

Ezt a rejtélyes kórságot még az orvosok sem tudják mire vélni. Leginkább pici kutyákra jellemző, mint a csivava vagy a törpe pinscher. A szakértők szerint esetleg arra lehet visszavezetni ezt a furcsa szindrómát, hogy a kis méretű ebek fázékonyabbak, vagy idegesebbek – gondolj csak a hirtelen haragú, magukat hatalmasnak képzelő ölebekre!

Ha az állatorvos minden más lehetséges kiváltó okot kizárt, valószínűleg az általános remegés-szindrómával van dolgotok, mely ugyan gyógyíthatatlan, ám súlyos esetekben kortikoszteroidokkal enyhíthetőek a tünetek.

A gyógyszert azonban tényleg csak akkor érdemes beadatni, ha az orvos szerint is tartós kellemetlenséget okoz az állatnak az állapota, mert lehet, hogy a mellékhatások miatt még viselkedési problémák is felüthetik a fejüket nála.

Az apró ölebeken kívül hajlamosak lehetnek még erre a betegségre az alábbi fajták:

Sérülés vagy izomgyengeség

Ilyenkor gyakran csak az eb egyik testrésze remeg. Sérülést vagy túlerőltetést követően gyakorta lesznek érintettek a lábak vagy az egyik végtag. Az izomgyengeség más betegségek velejárójaként is jelentkezhet, tehát ha huzamosabb ideig látod ezt a tünetet kedvenceden, mindenképpen vidd orvoshoz!

Félelem vagy izgatottság

A kutyusok érzelmes lények, és sokan közülük annyira elragadtatják magukat az átélt élmények hatására, hogy még a testük is beleremeg. Ha a pillanatnyi boldogság hívja elő ezt a jelenséget kutyádnál, nincs ok aggodalomra. Ám a szorongásos remegést illik komolyan venni és feloldani annak lelki okait. Ha nem boldogulsz egyedül, keress fel egy viselkedésterapeutát vagy trénert!

Mérgezés vagy betegség

Nem csak súlyos mérgek, olyan összetevők is okozhatják a remegést, amik számunkra ehetőek, ám az ebek akár bele is halhatnak túlzott fogyasztásukba. Ilyen például a xylitol, a kávé vagy a csokoládé. Kártevőriasztó, fagyálló, vagy toxikus növény elfogyasztása is előidézheti ezt a szimptómát.

Ha betegségre, vagy valamilyen egészségügyi zavarra gyanakszol, általában az alábbiak jöhetnek szóba:

Hogyan segíthetsz remegő kedvenceden?

Az első lépés természetesen az állatorvos meglátogatása legyen, aki a szükséges vizsgálatokat követően felállítja a megfelelő kezelési tervet. Amennyiben a tüneteket stressz vagy szeparációs szorongás okozza, rendszeres foglalkozásokkal, engedelmességi és ügyességi játékokkal, valamint kapcsolatotok megerősítése által tehetsz kutyád közérzetének javulásáért.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kutya fázik remeg a kutya reszkető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!