hirdetés

Idős jóbarátok: mire figyelj feltétlenül, ha kutyusod előrehaladott korba ért?

Buzgó Csilla

2020. augusztus 15

Egy jól táplált és megfelelően lemozgatott kutya még idősebb korban sem veszíti el életrevalóságát, ám előfordul, hogy egyes szervei károsodnak az idő múlásával.

hirdetés

Akárcsak az idősödő emberek, az öregecske kutyák is speciális bánásmódot, fokozott figyelmet igényelhetnek egészségügyi változásaiknak köszönhetően. Gyakran nem is gondolnád, hogy egyik vagy másik viselkedésbeli furcsaságot az idő múlása okozza kedvencednél.

Vajon mit üzenhet neked szenior négylábúd az állapotával kapcsolatban? Lássuk!

Már nem látok olyan jól!

Nem minden kutya szeme gyengül egyformán, vannak, akik még utolsó éveikben is egészen jól látnak. A kezdeti látásromlás és enyhe fátyolosság az időben történő felismerés és megfelelő diagnózis birtokában talán még gyógyítható vagy műthető.

Ha kedvenced elkezd ügyetlenné válni, nem találja az eldobott labdát, nekimegy tárgyaknak, vagy problémát okoz számára a navigálás séta közben, vidd orvoshoz! A megfelelő kezelési terv elkészítése és a szakértő tanácsadás segít nektek ebben a megváltozott helyzetben.

Amennyiben kutyád majdnem vagy teljesen megvakul, akkor is viszonylag teljes életet élhet, ha odafigyelsz az igényeire.

Tipp! Jelölj meg otthonotokban minden szobát más-más illattal, és helyezz különböző textúrájú szőnyegeket a padlóra, hogy kedvenced könnyebben tájékozódjon!

A hallásom sem a régi!

Idős kutyád nem feltétlenül engedetlenségből nem reagál, ha hívod, elképzelhető, hogy semmit nem hall abból, amit kiabálsz neki. Ezt az időszakot mindkettőtök számára megkönnyítheted, ha már a hallásromlás kezdeti jeleinél bevezeted őt a kézjelek világába.

A teljesen süket kutyusok egyébként a rezgéseket érzékelik, tehát hangos tapsolással felhívhatod magadra a figyelmüket.

Nézd meg, hogyan ébreszti fel ez az élelmes férfi süket és vak kutyáját gyengéden, egyben ötletesen!

Figyelj oda az étrendemre, kérlek!

Az idősebb kutyák anyagcsere-zavaraiknál fogva hízásnak vagy fogyásnak indulhatnak. Súlygyarapodás esetén pajzsmirigy-alulműködés, vagy egyéb testi problémák állhatnak a háttérben. Hiába kap ugyanannyit enni az eb, mint korábban, ha így növekszik a súlya, az nem tesz jót az ízületeinek és a keringésének.

A testsúly változása bélféreg vagy más élősködők hatására is megtörténhet, de az öreg kutya fogainak romlása éppúgy szerepet játszhat. A fájdalom kellemetlenné tehetik kutyádnak az étkezéseket. Ellenőriztesd a fogazatát az állatorvossal, és beszéljétek meg, milyen diétát érdemes bevezetned!

Nehezemre esik a játék és a szaladgálás!

Egy szépkorú kutyus már inkább heverészik, mint állandóan pattog, de amíg csak a keringés és az anyagcsere csökkent aktivitása rejlik emögött, addig nem kell aggódnod. Az ízületi gyulladás már fájdalmas egészségügyi probléma, amelyet szerencsére féken tarthatsz néhány életmódbeli változtatással.

Adagolj az eledelhez antioxidáns és omega-3 zsírsav tartalmú táplálékkiegészítőt, valamint masszírozd rendszeresen kedvencedet komfortérzete növelése érdekében! Ha az orvos úgy rendeli, fizikoterápiára, esetleg gyógyszerekre is szükség lehet.

Dr. Talpag Bálint állatorvos elmondja, miért érdemes évente vért vetetned öregecske kutyádtól, illetve részletezi azt is, hogy védőoltás beadatását követően mire számíthattok.

Megváltozott a bőröm és a bundám!

Ebben az életszakaszban gyakran kiszáradhat kutyusod bőre, szőre fénytelenné válik és megritkul. Az eledelhez kevert lazac- vagy kókuszolajjal fényesebbé és dúsabbá teheted az extra ápolást igénylő szőrzetet. Érdemes azonban odafigyelni, ha a kutya testét végigsimítva csomókra vagy tumorokra leszel figyelmes, mindenképp vidd őt állatorvoshoz!

Csökkent aktivitásából kifolyólag az ebnek karomvágásra is gyakrabban lesz szüksége. Jó hír, hogy ennek fortélyait te magad is elsajátíthatod.

Nem vagyok szellemileg olyan friss, mint régen!

Meglehet, hogy kutyád egyszerűen elfelejt bizonyos szabályokat, vagy időskori idegességéből kifolyólag máshogy kezd reagálni egyes ingerekre. Sok kutya ebben az előrehaladott életkorban idegenkedni kezd az új ismeretségek megkötésétől vagy épp ellenkezőleg, kialakulhat náluk a szeparációs szorongás.

Ha esetleg azon kapod a kedvencedet, hogy tiltott helyen könnyít magán, ne szidd össze, mert lehet, hogy vizelettartási problémákkal küzd és orvosi segítségre van szüksége!

Bárhogyan is nyilvánul meg négylábú barátod esetében az öregedés, fontos a türelem, a segítőkészség és a sok-sok szeretet, hogy ebben az időszakban is az a nemes jellemű gazdi maradj számára, akire egész életében felnézett!

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség egészség idős kutya öreg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink