hirdetés

Felmondott, mert nem engedték meggyászolni a kutyáját: már a tragédia másnapján be kellett volna mennie

Szénási Szimonetta, 2023. április 8 - Képek: sarahemmelman/TikTok; Getty Images Hungary

A nő szabadnapot szeretett volna kivenni, mikor elhunyt a kutyája, ám a felettese nem engedte. Videóban mesélt a történtekről.

hirdetés

A gazdik számára az egyik legfájdalmasabb dolog örökre búcsút venni kedvencüktől. Ha már voltál ebben a helyzetben, akkor tudod, mit él át ilyenkor az ember. A gyász mértéke ugyanakkora, mintha egy szeretett személy távozott volna az életünkből. Utóbbi állítást a tudomány is megerősíti, a szakemberek pedig hangsúlyozzák, hogy fontos megélni a gyászfolyamatot. Mindezek tükrében abszolút jogos volt annak a hölgynek a kérése, akik kiskutyája elvesztésekor szabadságot szeretett volna kivenni. Ám a munkahelye egyáltalán nem volt megértő.

Sarah a TikTok csatornáján tett közzé egy rövid videót, amiben elmeséli a vele történteket. Eszerint aznap, mikor értesítették róla, hogy 12 esztendős kutyusát örökre el kellett engedni, érhető okokból másnap nem akart dolgozni menni. Beszélt a főnökével, akitől szabadnapot kért, ám a felettese nem adta meg neki. A nemleges válaszon a hölgy annyira feldühödött, hogy azonnal felmondott. Ezt követően beült a kocsijába, majd rögzítette a szóban forgó felvételt.

Örök emlékek

Egy másik videóban Sarah a legszebb közös pillanataikat osztja meg, ezzel állítva örök emléket kettejük kapcsolatának. Ebből kiderül, hogy a kis négylábút Nushi Meinek hívták, és nemcsak gazdája, de annak teljes családja rajongásig szerette.

Kép: sarahhemmelman/TikTok

Sarah mindössze 11 éves volt, mikor az akkor még aprócska kölyök hozzá került. A kutya ott volt vele az életének számos meghatározó momentumánál, osztozott vele örömben és bánatban egyaránt. Sorjáznak a kedves fényképek, amiket szívhez szóló sorokkal kommentál a gazdi. Mint írja, élete utolsó éveiben Nushi Mei egészsége megromlott, már demens volt. Az utolsó percekben a fiatal nő nem lehetett ott mellette, de helyette a család többi tagja viselte gondját, és engedte el a kiskutyát.

A gyászmunkát nem lehet megspórolni

Ahogy már kitértünk rá, a szakemberek is nagyon fontosnak tartják a gyász kapcsán feltörő érzelmek megélését. Egy kisállat elvesztése ugyanazokat az érzéseket hívja elő, mint egy embertársunké, így a gyászfolyamat is ugyanúgy zajlik.

A gyászfolyamat öt fázisa

A gyászfolyamat 5 stádiumból áll, ezek a tagadás, düh, alkudozás, depresszió, valamint a belenyugvás/elfogadás. Ahhoz, hogy túl tudj lépni egy szeretett személy vagy állat elvesztésén, mindezeken a fázisokon keresztül kell menned.

Az első időkben jellemző lehet a mély depresszió és a kirobbanó düh is, amik akár folytonosan váltogathatják egymást. Ebben az érzékeny időszakban zavarhat más kutyák látványa, hiszen minden négylábú a kedvencedre emlékeztet, aki már nem lehet veled. Az is előfordulhat, hogy magadat kezded el hibáztatni, főleg, ha jószágod nem a kora miatt távozott, hanem valamilyen betegség vagy baleset következtében.

Bár vannak, akik a mai napig elvitatják a háziállatok elvesztése felett érzett fájdalom létjogosultságát – mondván: „hiszen csak egy kutya /macska volt” –, az érintettek részéről lényeges, hogy ne fojtsák magukba a szomorúságot. Sőt, esetenként indokolt lehet egy pszichológust vagy más szakembert is felkeresni, aki segít feldolgozni a történteket. Ha pedig túljutsz valamennyi fázison, végül sikerülni fog eljutni oda, hogy a szeretett állattal kapcsolatban csak a szép pillanatok maradjanak meg az emlékezetedben. Azok viszont örökre.

Követendő példa

Ahogy arról korábban beszámoltunk, vannak országok, ahol nagyon is komolyan veszik a háziállatukat gyászolók fájdalmát. Kolumbiában például két nap szabadság jár annak, aki elvesztette kedvencét.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon