hirdetés

Felmondott, mert nem engedték meggyászolni a kutyáját: már a tragédia másnapján be kellett volna mennie

Szénási Szimonetta

2023. április 8 - Képek: sarahemmelman/TikTok; Getty Images Hungary

A nő szabadnapot szeretett volna kivenni, mikor elhunyt a kutyája, ám a felettese nem engedte. Videóban mesélt a történtekről.

hirdetés

A gazdik számára az egyik legfájdalmasabb dolog örökre búcsút venni kedvencüktől. Ha már voltál ebben a helyzetben, akkor tudod, mit él át ilyenkor az ember. A gyász mértéke ugyanakkora, mintha egy szeretett személy távozott volna az életünkből. Utóbbi állítást a tudomány is megerősíti, a szakemberek pedig hangsúlyozzák, hogy fontos megélni a gyászfolyamatot. Mindezek tükrében abszolút jogos volt annak a hölgynek a kérése, akik kiskutyája elvesztésekor szabadságot szeretett volna kivenni. Ám a munkahelye egyáltalán nem volt megértő.

Sarah a TikTok csatornáján tett közzé egy rövid videót, amiben elmeséli a vele történteket. Eszerint aznap, mikor értesítették róla, hogy 12 esztendős kutyusát örökre el kellett engedni, érhető okokból másnap nem akart dolgozni menni. Beszélt a főnökével, akitől szabadnapot kért, ám a felettese nem adta meg neki. A nemleges válaszon a hölgy annyira feldühödött, hogy azonnal felmondott. Ezt követően beült a kocsijába, majd rögzítette a szóban forgó felvételt.

Örök emlékek

Egy másik videóban Sarah a legszebb közös pillanataikat osztja meg, ezzel állítva örök emléket kettejük kapcsolatának. Ebből kiderül, hogy a kis négylábút Nushi Meinek hívták, és nemcsak gazdája, de annak teljes családja rajongásig szerette.

Kép: sarahhemmelman/TikTok

Sarah mindössze 11 éves volt, mikor az akkor még aprócska kölyök hozzá került. A kutya ott volt vele az életének számos meghatározó momentumánál, osztozott vele örömben és bánatban egyaránt. Sorjáznak a kedves fényképek, amiket szívhez szóló sorokkal kommentál a gazdi. Mint írja, élete utolsó éveiben Nushi Mei egészsége megromlott, már demens volt. Az utolsó percekben a fiatal nő nem lehetett ott mellette, de helyette a család többi tagja viselte gondját, és engedte el a kiskutyát.

A gyászmunkát nem lehet megspórolni

Ahogy már kitértünk rá, a szakemberek is nagyon fontosnak tartják a gyász kapcsán feltörő érzelmek megélését. Egy kisállat elvesztése ugyanazokat az érzéseket hívja elő, mint egy embertársunké, így a gyászfolyamat is ugyanúgy zajlik.

A gyászfolyamat öt fázisa

A gyászfolyamat 5 stádiumból áll, ezek a tagadás, düh, alkudozás, depresszió, valamint a belenyugvás/elfogadás. Ahhoz, hogy túl tudj lépni egy szeretett személy vagy állat elvesztésén, mindezeken a fázisokon keresztül kell menned.

Az első időkben jellemző lehet a mély depresszió és a kirobbanó düh is, amik akár folytonosan váltogathatják egymást. Ebben az érzékeny időszakban zavarhat más kutyák látványa, hiszen minden négylábú a kedvencedre emlékeztet, aki már nem lehet veled. Az is előfordulhat, hogy magadat kezded el hibáztatni, főleg, ha jószágod nem a kora miatt távozott, hanem valamilyen betegség vagy baleset következtében.

Bár vannak, akik a mai napig elvitatják a háziállatok elvesztése felett érzett fájdalom létjogosultságát – mondván: „hiszen csak egy kutya /macska volt” –, az érintettek részéről lényeges, hogy ne fojtsák magukba a szomorúságot. Sőt, esetenként indokolt lehet egy pszichológust vagy más szakembert is felkeresni, aki segít feldolgozni a történteket. Ha pedig túljutsz valamennyi fázison, végül sikerülni fog eljutni oda, hogy a szeretett állattal kapcsolatban csak a szép pillanatok maradjanak meg az emlékezetedben. Azok viszont örökre.

Követendő példa

Ahogy arról korábban beszámoltunk, vannak országok, ahol nagyon is komolyan veszik a háziállatukat gyászolók fájdalmát. Kolumbiában például két nap szabadság jár annak, aki elvesztette kedvencét.

baleset betegség demencia egészséges gyász gazda és kutya gyász halál idős kutya kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya gyászolása kutyás emlék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink