hirdetés

A kutyákat is meg kell gyászolni: Kolumbiában két nap szabadságra mehetsz, ha meghal a kedvenced

Ferenczi Deborah

2022. január 30

Annak ellenére, hogy a mai napig jellemzően nem foglalkoznak az emberek megfelelően a gyásszal, és az állatok iránt érzett fájdalmat képesek elbagatellizálni, mégis megdöbbentő javaslatot nyújtott be a Kolumbiai Liberális Párt képviselője a háziállatok elvesztésének esetére.

hirdetés

A törvényjavaslat szerint minden állampolgár, akinek elpusztult valamely házállata, az elhalálozást követő két napon mentes a munkakötelességétől, és két nap fizetett szabadság jár neki.

A gyász többé nem tabu

Maga a kezdeményezés is már hatalmas előrelépés, hiszen nagyon sok ember még napjainkban sem érti meg, hogy valójában mekkora fájdalommal járhat egy állat elvesztése. Hiszen sokaknak az állata nem csupán a játszópajtása, hanem a legjobb barátja vagy akár egyenesen családtagja is. Így az ő elvesztésük is hasonló érzelmeket vált ki, mint egy nagyon közeli barát, társ vagy éppen családtagnak a halála. A probléma pedig az, hogy a jelen társadalom nem ad teret arra, hogy megélje az ember az ilyen jellegű fájdalmat. Így mondhatni korszakalkotó kezdeményezésnek számít a kolumbiai törvényjavaslat.

Remek kezdeményezés, hogy adnak a lehetőséget arra, hogy meggyászolja a gazdi a kutyáját.

Két nap gyász

Ugyan nyilvánvalóan nem elegendő két nap gyász arra, hogy túltegye magát az ember a kedvence elvesztésén, mégis képes elindítani egyfajta lezárást az, ha a tragédia után kicsit magába zárkózhat az ember. Magát a javaslatot Alejandro Carlos Chacon, a Kolumbiai Liberális Párt képviselője terjesztette elő.

Vannak emberek, akiknek nincsenek gyermekeik, de van egy nagyon szeretett háziállatuk, amellyel mély szereteten alapuló kötelék alakul ki”

– nyilatkozta a politikus, majd hozzátette, hogy a kolumbiai háztartásokban 10 családból 6-ban vannak háziállatok, akikhez szoros kapcsolat köti az embereket, így ha elvesztik őket, az nyilvánvalóan komoly fájdalommal jár számukra.

A törvényjavaslatot egyenlőre az egzotikus háziállatokra nem terjesztették ki, ez pedig további tárgyalásokat igényel. Emellett a kiskapukat is megfelelően akarják korlátozni, így azokat a munkavállalókat, akik hazudnának, komoly pénzbírsággal büntetnék a munkaadók. Magának a törvényjavaslatnak négy vitán kell átmennie a szenátus, illetve a képviselőház között, mielőtt törvényszintre emelkedne. De annyi bizonyos, hogy maga a törvénykezdeményezés kitűnő javaslat, és már egy hatalmas lépést tett afelé, hogy a világ helyén kezelje a háziállatok elvesztése folytán érzett fájdalmat és gyászfolyamatot.

(Képek: Getty Images Hungary) 

egészséges gyász gyász gyászfeldolgozás kolumbiai törvényjavaslat kutya gyászolása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink