hirdetés

Még mindig elvesztett kutyádat gyászolod? Ennyi idő kell az elengedéshez

Ferenczi Deborah

2021. július 31

Annak ellenére, hogy az életünk szerves része a halál, mégis szinte minden esetben elképesztő fájdalmat okoz. Soha nem fogjuk tudni megszokni a veszteség érzését, pláne akkor nem, ha egy közeli hozzátartozónkat vagy esetleg kedvenc állatunkat vesztettük el.

hirdetés

Amikor részesei vagyunk a gyászfolyamatnak, akkor úgy érezhetjük, sosem ér véget. Mégis mindannyian tapasztaltuk már, hogy egyszer eljön az a pillanat, mikor úgy érezzük, hogy véget ért a gyász. El tudjuk engedni azt a mérhetetlen nagy fájdalmat, amit eddig éreztünk. A kérdés pusztán az, hogy mennyi idő után jön el ez a pont?

Az egészséges gyászfolyamat megközelítőleg egy évig tart.

A gyászév

Nyilvánvaló, hogy a gyászév egy elképesztően nehéz időszak az ember életében. Ennek ellenére érdemes megélni, hiszen csak így tudjuk megfelelően feldolgozni kutyusunk elvesztését. Alapvetően a szakemberek úgy tartják, hogy bármiféle gyászfolyamat, legyen szó ember vagy akár állat elvesztéséről, megközelítőleg egy évet vesz igénybe. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy abban az egy évben végig depresszióval küzdünk és folytonosan a gyász melankóliájában létezünk. Mindenképpen intenzívebb az első egy év ebből a szempontból, majd a későbbiekben ez a kezdetekben nagyon mélyreható fájdalom enyhül.

A gyász első egy éve

Alapvetően az első egy év különösen nehéz, kiváltképpen az első ünnepek, fordulók dátumai azok, melyek igazán megnehezítik az adott folyamatot. A halál utáni első évben jelentkeznek azok a stádiumok (tagadás, düh, alkudozás, depresszió, belenyugvás/elfogadás) melyek kifejezetten a gyász egészséges feldolgozási folyamatára utalnak. Ezek a lépések segítenek át a legnehezebb időszakon, éppen ezért rendkívül fontos az, hogy megéljük. Mikor letelt a gyászév, elkezdünk kevésbé gyötrődni, és szépen lassan újra észrevesszük azt, hogy az élet a fájdalmaktól függetlenül még mindig szép.

 

Az egészséges gyász

Nehéz lenne behatárolni azt, hogy pontosan mi tartozik az egészséges gyász kategóriájába és mi az, ami nem. Az első szakaszban az egészen intenzív érzelmi kirohanásoktól kezdve a mély depresszióig tulajdonképpen minden normális. Ellenben az egy év leteltével már érdemes kiszakadni a melankóliából, illetve a gyászfolyamat kálváriájából, és meg kell próbálni túllépni a halálon. Ebben a periódusban már célszerű nyitni a világ és az újdonságok irányába, hiszen az élet bármennyire is fáj, nem áll meg a kedvencünk elvesztése miatt.

A gyászév letelte után, érdemes nyitni az új kezdet felé.

Mikor nem egészséges a gyász?

Az első intervallumban szinte minden belefér, ami nem jelent ön- és közveszélyes magatartást. Ellenben a késői fázisban már nem feltétlen egészséges a mély gyász. Egy idő után a siratást fel kell váltania az emlékezésnek, mely inkább a boldog együtt töltött időre manifesztálódik, mintsem a szörnyű elvesztésre. Amennyiben pedig egy év elteltével sem enyhül a gyász, illetve ha a gyászoló hosszú évek után sem hajlandó új kutyát befogadni, és ezt azzal indokolja, hogy az új jövevény jelenlétével az elhalálozottat sértené, akkor feltétlen érdemes szakember segítségét kérni. Szintén jó alternatíva lehet, ha keres az illető olyan jellegű gyászfeldolgozást segítő csoportot, mely kifejezetten kutyák elvesztésére irányul.

A halál ugyanúgy része az életnek, mint a születés, hiszen a létezés esszenciális része. Éppen ezért kimondhatatlanul fontos, hogy foglalkozzunk vele és merjünk nyíltan beszélni róla.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészséges gyász gyász halál kutya elvesztése kutya gyászolása kutya halála

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink