hirdetés

A kutyák is gyászolnak, akárcsak mi: így segíts összetört szívű kedvenceden!

Buzgó Csilla

2020. augusztus 12

Bármilyen bánat éri kutyádat, a legenyhébb szívfájdalom láttán is ösztönösen a segítségére sietsz. Komolyabb a helyzet azonban, ha kedvenced hű barátját veszíti el egy másik állat vagy egy ember személyében.

hirdetés

Dőreség lenne azt feltételezni, hogy a világ egyik legfejlettebb érzelmi intelligenciájával rendelkező állata, a kutya nem képes a gyász érzésére.

Azt azonban egyelőre még a kutatók sem tudják, hogy az ebek értik-e a halál koncepcióját. Barbara J. King, a How Animals Grieve (Hogyan gyászolnak az állatok?) című könyv szerzője szerint a kutya elsősorban az elvesztett személy vagy állat szívet tépő hiányát érzékeli, ez okozza az általunk is jól ismert letargikus hangulatot.

Hogyan viselkedik a gyászoló kutya?

Az emberekhez hasonlóan szinte minden kutya máshogy dolgozza fel egy szeretett lény halálát. A hangsúly az érzelmi kötődés erején van, minél jobban a szívébe zárta az eb az eltávozott barátját, annál hevesebben reagál elvesztésére. Ennek jelei a következő viselkedésminták és testi tünetek lehetnek:

  • étvágytalanság
  • visszahúzódó, félénk attitűd
  • idegesség, lihegés, nyöszörgés, vonyítás, fészkelődés
  • a környezete lerombolása, bútorok szétszedése
  • fokozott alvásigény és általános levertség
  • akaratlan bevizelés
  • az elhunyt személy vagy állat “szólongatása”, keresése a lakásban
  • az átlagosnál ragaszkodóbb, bújósabb, szeretetigényes viselkedés

Azt még a laikusok is láthatják ilyenkor, hogy az állat szívét valami nyomja, sóhajtozik, szomorkodik egykori imádott társa nélkül. Nem érti, miért kell hiányolnia őt, és hogy visszatér-e valaha, tehát a legfontosabb, hogy minden lehetséges módon támogasd kedvencedet a lelki gyógyulásban.

Az ember gyászát is érzékelik

Mivel a sok ezer éves barátság kémiailag is összehangolt minket a kutyákkal, ők azonnal képesek ráérezni gazdájuk hangulatára. A Scientific Reports című folyóirat 2019-es júniusi száma érdekes kutatási eredményeket közölt a témában. A kísérlet során egy háztartásban élő gazdák és kutyák testszőrzetét vizsgálták, ezen belül a szálak kortizoltartalmát hasonlították össze.

A kortizol egy, a mellékvesekéreg által termelt hormon, melynek kibocsátása stressz hatására megnövekszik. Kiderült, hogy a feszült gazdik kutyái is többet idegeskednek, tehát ha valaki gyászol, könnyen lehet, hogy vele élő kedvence is osztozik fájdalmában.

Hogyan segíts bánatos négylábú barátodon?

Számos módja van annak, hogy megkönnyítsd kutyusod számára ezt az időszakot!

Foglald el őt mással!

Ilyenkor úgy tűnhet, hogy szegény párának semmihez nincs kedve, sőt, ha közös szeretteteket veszítettétek el, neked is borzasztó nehéz helytállni a mindennapok során. A közös szabadidős programok, a friss levegő és a mozgás erőteljes stresszcsökkentő hatással bírnak, erre pedig ezekben az embert próbáló időszakokban nagy szükségetek van.

Menjetek kutyafuttatóba, hadd töltsön a kutya egy kis időt a fajtársai között, hogy elfeledhesse a magány és a hiány érzését! Ez a tevékenység a te közérzetedre is pozitív hatást gyakorol majd.

Szeretgesd többet!

Kedvenced ilyenkor fokozottan igényli a törődést, a megértést, legfőképp pedig a gyengéd érintést. Kivételesen hagyd, hogy veled aludjon, bújjatok össze sokat, játssz vele többet, akár szerezz be új játékokat számára!

Forduljatok orvoshoz!

Ha olybá tűnik, kedvenced nagyon megsínyli társa elvesztését, és sehogy sem tudod őt megnyugtatni, érdemes ellátogatni az állatorvoshoz. Nem feltétlenül kell gyógyszerezni a kutyát, ma már léteznek természetes stresszcsökkentő táplálékkiegészítők, melyek nem terhelik meg az állat szervezetét, de segítenek leküzdeni az érzelmi nyomást. Beszéljetek a rendelőben ezekről, válasszatok hosszútávon is alkalmazható egészséges megoldást!

Szerezz neki egy új barátot!

Egy kutya elvesztése mindig borzasztó nehéz, és valószínűleg jó ideig nem gondolkodsz azon, hogy egy másikkal töltsd be az előző által hagyott űrt a szívedben és kedvenced lelkében. Ha mégis eljön a nap, amikor úgy érzed, készen álltok az új családtag befogadására, hagyd, hogy kutyád válasszon a menhelyről vagy a tenyésztőtől! Így biztos lehetsz abban, hogy a legjobb barátok lesznek, s hamarosan újra a régi, sugárzó kutyád mosolyog vissza rád, immár másodmagával.

(Képek: Getty Images Hungary)

élet gyász kutya gyászol pszichológia veszteség viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink