hirdetés

Pontosan mit érez az a kutya, aki elvesztette a gazdáját? Négylábú társainkat is mélyen érinti a gyászfolyamat

Ferenczi Deborah

2022. július 8 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkra már tudományosan bizonyított tény, hogy az állatok is gyászolnak. Fájdalmat éreznek, mikor elveszítik gazdájukat, s különböző viselkedésbeli rendellenességek is kialakulhatnak.

hirdetés

Gazdiként sokszor nem tudjuk pontosan beazonosítani, hogy az eb mely viselkedése utal arra, hogy nagyon erős fájdalmat érez. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a jeleket, melyek egyértelműen arra engednek következtetni, hogy az állat mély gyászfolyamaton megy keresztül.

Mit éreznek az állatok, amikor gyászolnak?

Az érzés nagyon erős. Olyannyira, hogy akár az egészségükre is jelentős kihatással lehet. Ezentúl megfigyelhetőek olyan klasszikusnak mondható jeleket, mint például

  • letargia
  • depresszió
  • túlzott ragaszkodás valamely élő családtaghoz
  • étvágytalanság
  • keserves nyüszítés
  • ajtó bámulása

Szeparációs szorongás alakulhat ki

A gyász folyamatán túl sok esetben előfordul, hogy szeparációs szorongás alakul ki az állatban. Miután az eb megtapasztalja, hogy valósággal elveszíthet valakit, elkezd szinte betegesen ragaszkodni az élőkhöz. Ilyenkor jelentkezhet a szeparációs szorongásnak egy rendkívül erős formája, mely megfigyelhető az eb viselkedésén. Hiszen rájön, hogy valaki, aki az eddigiekben része volt az életének, már hirtelen nincs a közelében, ez pedig nagyon nyugtalanító számára.

Sok kutya gazdája halála után hónapokig gyászol.

Előfordulhat, hogy előre megérzi a tragédiát?

Kitűnő szaglásunknak köszönhetően a kutyák érzékelik a testben végbemenő változásokat. Előfordulhat, hogy bár előre nyilván nem tudják megjósolni a tragédiát, de különösen hosszan tartó betegség esetében egy értelemben jelzik azt. Ezt onnan tudhatod, hogy kedvenced elkezd másképpen viszonyulni a haldokló emberhez, és bár nem tudja, hogy pontosan mi fog történni, annyit bizonyosan érez, hogy komoly baj van.

Mit tegyél, ha gyászol a kutyád?

A gyászoló kutya egyik leggyakoribb ismérve az, hogy megtagadja az ételt, és nagyon nehezen lehet rávenni a táplálkozásra. Amennyiben ezt nem tudod megtenni, akkor mihamarabb fordulj állatorvoshoz, hiszen fennáll a szervi károsodás esélye. Emellett nagyon fontos, hogy elegendő figyelmet szentelj kedvencednek. Légy mellette, vigasztald, és ha lehet, tereld el a figyelmét. Még így is hónapokba telhet, mire túllép szerette halálán. Ebben az időszakban extra szeretettel és érzékenységgel kell rá figyelni.

egészséges gyász gyász gyászfeldolgozás gyászol a kutya kutya gyászol kutya szeparációs szorongás szomorú a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink