hirdetés

Megérzik a kutyák, hogy a gazdájuk meg fog halni? Nem csak a figyelmük lesz fókuszáltabb

Ferenczi Deborah

2022. május 11 - Képek: Getty Images Hungary

Létezik egy érdekes mítosz arról, hogy ha egy kutya megérzi, hogy a gazdája haldoklik, napokig ülhet mellette és próbálja vigasztalni. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a kutyák képesek-e megérezni előre a halált? Ez egy bonyolult kérdés, de a válasz az, hogy bizonyos feltételek mellett igen. Sokan azt gondolják, hogy ez azért van, mert a kutyák természetfeletti érzékkel rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra a pozitív és negatív energiák észlelését. Azonban a valóság ennél sokkal gyakorlatiasabb.

hirdetés

Sokat írtunk már arról, hogy a kutyák szaglása hihetetlenül éles, ezáltal képesek érzékelni az emberek testi kémiájában mutatkozó jelentős változásokat. Ez azt jelenti, hogy a kutyák szaglásuk és a légköri levegő összetételében bekövetkezett változások észlelésére való képességükkel előre jelezhetik a természeti katasztrófákat, és a gázszivárgást is. Ezentúl érzékelik a szervezet összetételének változásait, sőt bizonyos esetekben az emberek halálát is.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a kutyád megérzi, ha valaki haldoklik?

Valószínű, hogy kutyád abban az esetben, ha közelgő betegséget vagy akár halált érzékel, jelezni fogja az illető számára, esetleg kitüntetett figyelemmel kíséri a beteget. Folyamatosan ott van mellette, odabújik hozzá, nyalogatja, hogy csökkentse a fájdalmát. Előfordulhat, hogy a kutya feltűnően szagolgatja a beteget, esetleg vonyít, hangosan ugat, hiszen érzékeli az ember testében azokat a változásokat, melyek számára eddig ismeretlenek voltak, és vélhetően bajt jeleznek. Továbbá megfigyelhető, hogy ilyenkor az eb melankolikus állapotba kerül, depressziós, úgy viselkedik, mint aki pontosan tudja, hogy mi közeleg. A kutyák pedig annak ellenére, hogy valószínűsíthetően nem értik teljesen azt, hogy ez mit jelent, mégis megérzik a veszélyt, és ezért próbálnak jelezni.

A kutyák ősi feladatai közé tartozott a haldoklók védelmezése

Bár a halál érzékelésének képessége a kutya orrának erejével magyarázható, sokan úgy gondolják, hogy az ok az ebek „hatodik érzékében” keresendő. Egyes kultúrák úgy tartják, hogy az eb megérzi azt, ha a lelked készen áll a továbblépésre. Az, hogy a kutyák képesek érzékelni a halált, nem ismeretlen felfedezés történelmi szempontból sem.

Valójában évszázadok óta érzékelik ezt, számos esetben figyelmeztetik az embereket a közelgő halálesetekre. Az egyiptomiak abban hittek, hogy a kutyák képesek megjósolni a halált. Illetve a halottakat meg tudják védeni a gonosz szellemektől. Az egyiptomi sírokat Anubisz őrizte, a sakálfejű istenség, akiről azt tartották, hogy a sír tetején ül, hogy megvédje a halottakat. Ez az elmélet más kultúra számára sem volt ismeretlen. Ugyanis Perzsiában egy kutyát helyeztek el a haldokló emberek ajtaja elé, hogy megóvják hamarosan szabadulni vágyó lelküket a gonosz szellemektől. A görögök pedig úgy tartották, hogy az ebek már jóval az emberek előtt megérzik a halált, és éppen ezért ők a lelkek tökéletes védelmezői.

A Hospice ház reménysugarai

Napjainkra vannak olyan kutyák, akiket kifejezetten Hospice Dognak képeztek ki. A feladatuk pedig az, hogy némi örömöt vigyenek a haldoklók utolsó napjaiba, és vigasztalják, illetve nyugtassák őket. Annak ellenére, hogy valószínűleg pontosan nem értik azt, hogy mi történik, mégis érzékszerveiknek köszönhetően képesek megérezni a közelgő halálhoz kapcsolódó hangokat, metakommunikációs jeleket és szagváltozásokat. Léteznek olyan ebek is, akiket kifejezetten arra képeznek ki, hogy jelezzék azt, ha a beteg elkezd haldokolni. Ez már többek között a testi tünetekre is kiterjed. Az ilyen célra használt ebeket megtanítják arra, hogy mely jelek (fulladás, csökkent kommunikáció, eszméletvesztés, stb…) esetén kell azonnal riasztani az orvosokat. De fontos tudni, hogy ezeknek az állatoknak a feladata az is, hogy a betegek mellett legyenek az utolsó napokban, és támaszt nyújtsanak számukra.

Mindemellett a kutyák annak a köteléknek köszönhetően, melyet az évezredek során kialakítottak az emberrel, képesek ösztönösen megérezni a változásokat. Így elképzelhető, hogy nemcsak megérzik, hanem értik is a folyamatot, és ezért lesznek melankolikusak és szomorúak, mikor a gazdájuk súlyos beteg. Számos történetet lehet hallani arról, hogy egy elhunyt gazdit évekig várt kedvence vissza. Ez pedig tökéletes példája annak, hogy mennyire különleges és szeretetteljes az ember és a kutya kapcsolata.

halál hospice ház hospice kutya kutya megérzi a halált kutya szaglása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink