hirdetés

Ennyi idő után kerülhet veszélybe az autóban hagyott kutya élete

Molnár Enikő

2024. június 29 - Képek: Getty Images Hungary

Mindenki tudja, mégis sokan nem foglalkoznak vele: nagyon veszélyes felügyelet nélkül élő állatot az autóban hagyni. A cselekedet nagyon könnyen az állat életébe kerülhet.

hirdetés

Valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy egyáltalán nem ajánlott az autóban hagyni egy kutyát. (Ezt főleg meleg időben szoktuk hangsúlyozni, de a hidegben sem veszélytelen). Amerikában 31 államban még illegálisnak is számít. Ennek ellenére a nyár beköszöntével egyre több olyan (elsősorban külföldi hírportálokon megjelenő) hírrel lehet összetalálkozni, ami pont erről számol be. Egy autóban hagyott kutya hőgutaközeli állapotba került vagy még annál is komolyabb problémák merültek fel, legrosszabb esetben pedig feladta a küzdelmet az állat.

A rendőrség is figyelmeztet: veszélyben van az autóban hagyott kutya

A Magyar Rendőrség, pontosabban a Budapesti Rendőr-főkapitányság is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán egy tanulságos videóval.

Egy percre se hagyjuk egyedül a kutyánkat az autóban!

A felvételen igen szemléletesen olvad el az autóban pillanatok alatt egy csokoládétorony, miközben a hőmérséklet 60 °C fölé szalad. 10 perc alatt az autóban a hőmérséklet akár 10 °C-ot is emelkedhet, és 38 °C felett megnő a hőguta kockázata, ami gyakran halálos kimenetelű, így a nyári nyári forróságban akár néhány perc is végzetes lehet.

 

Egyre több az autóban hagyott kutyával foglalkozó hír

Ahogyan fentebb is említettük, számos hír röppent fel az utóbbi néhány hétben forró gépjárműben hagyott kutyák mentéséről. Volt, amelyik szerencsére sikeres volt, de sajnos olyan is akadt, ahol az állaton már nem tudtak segíteni. Az egyik szerencsésebb esetnél a rendőrök egy órán belül ki tudták menekíteni az kutyát a forró járműből, és a következőt mondták a hőmérsékletről:

A kinti hőmérséklet 24 °C volt, de az autóban elérte a „veszélyes” 38 °C -ot.

Valóban nagyon sok ilyen jellegű esetről lehet olvasni, főleg, ahogyan közeledünk a nyár legmelegebb hónapja felé. Perceken belül felmelegedhet az autó, és kritikus hőmérsékletet érhet el a légtere. A figyelmetlenség és helyzet komolyságának elbagatellizálása pedig a kutya életébe is kerülhet. Ezért nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon: nem szabad felügyelet nélkül a járműben hagyni a kutyát.

A víz ilyenkor már kevés

A hírekben gyakran mentegetőznek azzal a gazdák, hogy hagytak a kutyának vizet. Ha belegondolunk, hogy milyen hőmérsékleteket érhet el egy autó légtere a nyári hónapokban (akár 51 Celsius-fokot, vagy annál sokkal többet is), rögtön észrevehetjük, hogy ilyen helyzetben egy tál víz  már nem elég.

A folyadékpótlás nagyon fontos a melegben, de sajnos egy autóban hagyott kutya életét nem menti meg

Mit tehetsz, ha autóban hagyott kutyát látsz?

Egyes gazdik nincsenek tisztában a helyzet veszélyeivel, vagy egyszerűen bele se gondolnak, hogy cselekedetük milyen következményekkel járhat. Járókelőként frusztráló és ijesztő lehet autóban hagyott kutyát látni, ám ilyenkor nem vagyunk tehetetlenek. Ebben a cikkünkben leírjuk, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben, a jogi hátteret is ismertetve. Soha nem lehet tudni, hogy mit hoz az élet, így mindenképpen érdemes tájékozottnak lenni.

De a nyári forróság nem csak az autóban hagyott kutyára veszélyes! Akár egy kis mókázásból is lehet komoly baj. Ebből a cikkünkből kiderül, mire érdemes felhívni a gyerekek figyelmét is a nagy melegben.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

autóba zárt kutya autóban hagyott kutya forró autó halál hőguta meleg nyár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!