hirdetés

Télen sem maradhat egyedül a kutya az autóban! Emiatt veszélyes

Hangai Lilla

2023. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

Azzal minden bizonnyal teljesen tisztában vagy, hogy milyen borzalmas következménye lehet, ha kedvencedet nyáron az autóban hagyod. Azt gondolhatod, hogy négylábú barátod élvezi a havas sétákat, így télen az autóban sem lesz semmi baja, míg elintézel ezt-azt. Sajnos nem így van!

hirdetés

A tél időszakában is kifejezetten veszélyes, ha a kutya magára marad az autóban. Máris elmondjuk, hogy miért!

A hipotermia veszélye

Hányszor esett már meg veled, hogy azt hitted, csak beszaladsz elintézni valamit, majd egy váratlan fordulatnak köszönhetően sokkal tovább tartott a program. Nem éri meg kockáztatni, ha egy másik élet a tét!

Az autó nyáron úgy viselkedik a klíma nélkül, akár egy üvegház; sokkal melegebb lesz bent, mint a külső környezetében. Hasonlóképpen télen a fűtés nélküli autók pillanatok alatt kihűlnek, és olyan érzés lesz bent ücsörögni, mintha egy hűtőkamrában lennél. Szigetelésük csak minimális, ami nem elég arra, hogy megtartsa a hőt. Bár véd a széltől és a csapadéktól, a hidegtől nem.

Magadon tapasztalhatod, hogy ha mozogsz, a hideg sem tűnik olyan vészesnek, de ha hosszú ideig kell a hidegben mozdulatlanul állnod vagy ülnöd, hamar rémálommá változik a helyzet. A kutyád pontosan így éli meg a szituációt. A bundája egy bizonyos idő után – főleg, ha rövid – nem ad elegendő védelmet. Ha túl hosszú ideig marad a hideg járműben, hipotermia jelentkezhet nála.

A kutyáknál az enyhe hipotermia akkor kezdődik, amikor a testhőmérsékletük tartósan 37 ˚C alá esik. Ha nem kezelik, szív- és légzési elégtelenséget, agykárosodást, kómát és akár halált is okozhat.

A kihűlés jelei

A borzongás, fogvacogás és az összegömbölyödés az enyhe hipotermia első jelei közé tartoznak, a következő tünetek megjelenése pedig kétségek nélkül komoly problémát jelez:

  • fokozott szívverés, majd lassú pulzus;
  • szapora légzés, ami fokozatosan lassul és felületessé válik;
  • lassúság, késleltetett reflexek;
  • letargia;
  • kitágult pupillák;
  • eszméletvesztés.

Rájuk különösen veszélyes

Ahogy arra korábban is kitértünk, sosem tudhatod, hogy az elintéznivalód végül meddig tart majd, így kockáztatni nem szabad egyetlen fajta esetében sem. Az azonban tény, hogy az északi, hosszú szőrű fajták jobban bírják a hideget, míg a rövid szőrű, kistestű ebekre sokkal nagyobb mértékben hat a hideg.

A természetesen vékony testalkatú ebek, mint például az agarak, a szőrtelen fajták, mint mexikói meztelen kutya, vagy a szeniorok és a kölykök sokkal hajlamosabbak a kihűlésre.

Hogyan védekezhetsz ellene?

Nincs a helyzetre varázslatos megoldás, csupán a felelős viselkedés. Ha olyan helyre mész, ahová nem engedik be a kutyádat, a legjobb, ha otthon hagyod. Ha meg tudod oldani, hogy elkísérjen valaki, akkor ő maradhat kedvenceddel az autóban úgy, hogy közben a fűtést üzemben tartja.

Érdemes a kutyának pulóvert, kabátot, plédet csomagolni az autóutakra, bármilyen rövid időre is indulsz el eredetileg. Hiszen megeshet, hogy dugóba kerültök vagy lerobbansz. Ha azt látod az állaton, hogy remeg, összegömbölyödik, elbújik, szűköl és a füle hegye hideg, bugyoláld be amennyire csak tudod, és ha megoldható, a saját tested melegével is melegítsd. Ha a hipotermia jelei mutatkoznak rajta, azonnal vidd orvoshoz kedvencedet!

autó és kutya autóba zárt kutya autóban utazás fázik fázik a kutya fázós kutyafajták felelős kutyatartás hideg hideg és kutya hipotermia hipotermia kutyáknál jó gazdi kutya az autóban kutya füle hideg kutya hidegben kutya télen az autóban téli időjárás téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!