hirdetés

Nem jelent jót, ha hideg a kutyád füle: az alábbi tünetekkel vidd azonnal orvoshoz

Szénási Szimonetta

2022. december 21 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya fülének hőmérséklete nagyon fontos, pláne a hűvös hónapokban, ugyanis súlyos problémát jelezhet.

hirdetés

Ha a kutya füle hideg, az többnyire arra utal, hogy az állat kezd kihűlni. Ám más problémák is előidézhetik a jelenséget. Vegyük sorra, mik ezek!

Miért jó jelzőrendszer a fül?

A kutyák füle erekkel sűrűn átszőtt, emellett a bőr vékonyabb, és szőr sem fedi úgy, mint a többi testtájékot. Mindezek miatt nagyon hamar reagál mind a külső, mind a belső hőmérsékletváltozásra. Azt azonban tudnod kell, hogy a fülek általában kicsit hidegebbek, mint az állat többi testrésze.

Mi eredményez hideg füleket?

Védd kutyádat a hidegtől!

Télen különösen fontos, hogy gondoskodj kedvenced védelméről mind a séták, mind az otthonlét alatt. Nagyon alacsony hőmérséklet esetén kabáttal és téli cipővel is érdemes védened kutyádat a hidegtől, és így sem szabad túl sokat odakint tartózkodnotok.

Természetesen fajta-, valamint méret- és életkorfüggő, hogy melyik kutya menyi időt bír ki probléma nélkül hidegebb időben. Ezen felül az egyéni érzékenység, illetve az egészségügyi állapot is befolyásoló tényezők.

Otthoni kényelem

Hazaérve mindig szárogasd meg négylábúdat, és hagyd, hogy megkeresse a számára legkényelmesebb, meleg helyet, hogy akklimatizálódjon.

Amennyiben kinti jószágod van, már a tél beállta előtt fontos a kutyaház téliesítése megfelelő szigeteléssel, szélvédő ajtóval, illetve egyéb, komfortot növelő megoldásokkal.

Kikre kell jobban figyelni?

A kihűlés általában akkor jelentkezik, ha a kutya túl sok időt töltött a szabadban megfelelő védelem nélkül. A kölyök-, illetve az idős kutyákat, valamint a rövid szőrű fajtákat jobban fenyegeti a hipotermia veszélye. A nagyon vékony állatok is jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, hiszen a testükön kevesebb a védelmet adó zsírréteg.

Azokra a négylábúakra is jobban kell vigyázni, akik amúgy meleg éghajlaton élnek, és nem szoktak hozzá a hűvösebb időjáráshoz. (Utazások, nyaralások, költözés alkalmával fordulhat elő.)

Az utcára tett állatok nagy veszélyben vannak

Amellett, hogy egy túl hosszúra nyúlt séta is okozhat bajt, ahogy egy véletlenül kizárt kedvenc is kerülhet rossz állapotba, az utcán élő és a kidobott állatok talán a legveszélyeztetettebbek ilyen szempontból (is.)

Főleg akkor, ha a kitett kutyák még nagyon picik – nem egyszer írtunk már mi is dobozban vagy zacskóban kirakott kiskutya-alomról –, hiszen ők korukból és méretükből adódóan nem képesek fedezékbe bújni, így a kihűlés hamarabb jelentkezhet az esetükben.

A hipotermia jelei

Az alábbi intő jelek esetén feltételezhető, hogy kutyád testhőmérséklete leesett:

Lázmérés

Ahhoz, hogy biztosat tudj mondani az állatorvosnak, először is mérd meg kedvenced hőmérsékletét. Ehhez digitális hőmérőt használj, és a legpontosabb, ha az eb végbélnyílásába helyezed azt.

Mivel, ahogy írtuk is, a fülek hőmérséklete alacsonyabb, emellett gyorsan változik is, így az itt mért hő többnyire nem pontos.

35 fok már kritikus

Tudnod kell, hogy a kutyák normális testhőmérséklete magasabb, mint az embereké: 38-39 fok között alakul. Így náluk a 35 fokos hő már igen alacsonynak számít. Ilyenkor az állat már nagyon fázik, és megjelenhetnek a hipotermia első tünetei. Ha 32 fokra hűl az állat, az már komoly veszélyt jelent, a körülbelül 28 fokos testhő pedig könnyen halált okozhat.

A félelem és a stressz számos viselkedési probléma okozója.

Mit okozhat a kihűlés

Ha kutyád hőmérséklete leesik, nagy valószínűséggel állatorvosi ellátásra szorul. Tehát ha kedvenced valamilyen okból sokat tartózkodott a szabadban, és a lázmérés és az egyéb jelek felvetik a kihűlés gyanúját, azonnal egyeztess az orvosotokkal.

Az alacsony testhőmérséklet ugyanis lassítja a szívműködést, miközben a pulzus is leesik. Ez szívritmuszavart és egyéb szívproblémákat eredményezhet. Emellett a glükózraktárak is gyorsan kiürülnek – ennek felhasználásával próbálja a szervezet visszamelegíteni önmagát –, így vércukorgondok is jelentkezhetnek. Ez zavartságot és eszméletvesztést okozhat.

Amit azonnal tegyél meg

Addig is, míg eljuttok az állatorvoshoz – ha ő indokoltnak látja a vizitet –, van, amivel rögtön segíthetsz az átfagyott kutyán. Ha vizes a szőre, először is szárítsd meg! Ezután csavard be egy jó meleg pokrócba, és lehetőleg tedd fűtőtest mellé. Az is segít, ha átkarolod vagy az öledbe véve dédelgeted. Ha be kell mennetek a rendelőbe, akkor a kocsiban is védd takaróval.

A kihűlés melletti kockázatok

A hipotermián túl a hideg időjárás megnöveli több betegség, köztük a megfázás, az influenza vagy az igen fertőző kennelköhögés kockázatát is.

Ha nem a hideg okozza a bajt

Előfordulhat, hogy a kutya füle azért hideg, mert jelentősebb mennyiségű vért vesztett. Ez valamilyen baleset – gázolás, vágott vagy lőtt seb, stb. – esetén egyértelmű, ám a belső vérzés felismerése már nehezebb.

Belső vérzést szintén okozhatnak balesetek, emellett daganatok, emésztési rendellenességek, mérgezés, léprepedés, és még sorolhatnánk. Ezeknek általában vannak külső szemmel jól látható jelei is, problémától függően. Általánosságban elmondható, hogy mivel ezek nagy fájdalommal járnak, a kutya levert, bágyadt, étvágytalan. Ha úgy látod, valami nincs rendben kutyusoddal, mindig keresd az állatorvost. Inkább hívd fel feleslegesen, minthogy nagyobb baj legyen!

Forró fülek

Ejtsünk pár szót a felforrósodott kutyafülekről is. A jelenség lehet ártalmatlan. Ha négylábúd kimelegedik játék vagy sportolás, futkosás közben, akkor a fülei átforrósodhatnak. Ugyanígy akkor is melegek lehetnek a fülei, ha pajtásod a radiátor mellett szundizott. Ezekben az esetekben nincs okod az aggodalomra.

Ám különféle betegségek, gyulladások, sőt mérgezés is okozhatja a fülek átforrósodását, így figyeld kutyád általános állapotát. Ha úgy látod, nincs jól, akkor ez esetben is irány az orvos!

állatorvos egészség fül fülek hideg hideg és kutya hipotermia hipotermia kutyáknál kutya fülek tél téli időjárás téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink