hirdetés

Egy Pest megyei vadászaton életveszélyesen megsebesítettek egy díjnyertes munkakutyát: a vizsla kiváló vadász- és tenyészkutya

Szénási Szimonetta

2022. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

November 5-én tragikus esemény történt egy Pest megyei vadászaton: találat érte az egyik vadászkutyát. Az eset kapcsán számos kérdés merült fel.

hirdetés

Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba azt a magyar vizslát, akit egy Pest megyei vadászaton lőttek meg. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett a testében szétszóródó sörétektől, hogy az állapota napokig válságos volt, kezelése egészen biztosan elhúzódik majd.

Tisztázatlan körülmények

A birtokunkba jutott információk szerint a baleset kapcsán számos problémás kérdés merül fel. Egyrészt fácánvadászat révén az előírás szerint tilos 45 foknál alacsonyabban lőni. Így nincs magyarázat arra, miként érhette találat a földön szaladó ebet.

Ezen felül a résztvevők reakciója sem volt az elvártnak megfelelő, ugyanis nem állították le a vadászatot – ahogy történnie kellene sebesülés esetén. Mint megtudtuk, ezt azzal magyarázták, hogy nem lehet annyi ember „szórakozását elrontani” egyetlen másik ember hibája miatt.

A gazdától kapott röntgenen látszik, mennyire szétszóródott a sörét az állat testében.

Felbecsülhetetlen veszteség

A szóban forgó kutya többszörös díjnyertes vizsla, emellett tenyészeb. A baleset következtében azonban a jövőben valószínűsíthetően nem lesz alkalmas sem munkavégzésre, sem tenyésztésre.

Amellett, hogy a gazdának és az állatnak is rengeteg munkája van abban, hogy ilyen kiváló minősítést szerzett a kutya, az anyagi ráfordítás is jelentős. Ennek kapcsán felmerültek az alábbi kérdések: vajon kifizeti a vétkes a tetemes költségeket? Vagy a kutya gazdája évekig pereskedhet érte? A kennel anyagi és erkölcsi kára hogyan térül meg? Ezen kívül nem lehet elmenni amellett, hogy a családtagként szeretett jószág sérülése és ápolása micsoda érzelmi megrázkódtatást jelent a családjának.

Miként tekintünk a vadászkutyákra?

A tragikus eset morálisan vizsgálva felveti azt a kérdést, hogy miként tekintenek a vadászkutyákra? Az, hogy a vadászat folyt tovább, noha egy „munkatárs” megsérült, feltételezi, hogy a sérült állatot nem tekintették olyan fontosnak, mint egy embert – hiszen az elképzelhetetlen, hogy személyi sérülés esetén ne vessenek véget azonnal a tevékenységnek.

Holott ezek a kutyák azért vesznek részt a vadászatokon, hogy segítsék a vadászok munkáját. Nélkülük jelentősen kevesebb eredménnyel zárulnának ezek az események, így megérdemlik, hogy teljes tisztelettel és egyenrangú csapattagként kezeljék őket.

Egy szakmabeli véleménye

Egy szakmabeli az alábbi gondolatokat fogalmazta meg a történtek kapcsán:

Eb a vadász kutya nélkül

Mikor érjük el, hogy egy képzett vadászkutyát is az értékének megfelelően kezeljenek? Drága ruhákra, fegyverekre sok vadász költ, de törzskönyves vadászkutyára és annak képzésére nagyon kevesen. A kutyás hajtók beleteszik az időt, energiát, pénzt az ebek felnevelésébe, képzésébe és szabadidejükben elmennek mások szórakozását segíteni. Több megbecsülést érdemelnének a négylábú munkatársak.”

A jövő kérdéses

Ezek az ebek rengeteg képzés és komoly felkészítés árán válhatnak vadászkutyává. Mint a jelen esetben is, egy fiatal, mind küllemében, mind képességeiben kiemelkedő kutyáról van szó, aki alkalmas volt versenyzésre, sőt rangos helyezések elérésére. A sérülés következtében ez a karrier derékba tört, egyúttal megszakadhat egy nagyon értékes vérvonal. Mindezeken felül számításba kell venni azt is, micsoda megrázkódtatást jelent ez a baleset a kutya számára a jövőbe nézve.

baleset elsősegély kutya családtag kutyatenyésztés kutyaversenyek magyar vizsla sérülés tenyésztés vadászat vadászkutya vadászkutyák verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink