hirdetés

13 éves siket kiskutya is szerepelt az AKC engedelmességi versenyén: Molly csupán gazdája vizuális jelzéseire hagyatkozhat

László Enikő

2022. július 12 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egy idős kutya tulajdonosa vagy, vagy ha olyan kedvenced van, aki elveszítette a látását vagy a hallását, nem biztos, hogy azt gondolod, hogy lehetséges a kutyasportok folytatása. Azonban a kutyás sportok segítenek a mentális stimulációban, a fizikális edzettségben, és erősíthetik az ember-kutya közötti köteléket is, ezáltal igen hasznosak.

hirdetés

Rengeteg idős kutya indult a 2022-es AKC National Obedience Championship (NOC) versenyen július 9-11-én az ohiói Wilmingtonban. Valójában a legidősebb versenyző, Molly, a 13 éves papillon, a hallása nélkül tette ezt – ahogyan az elmúlt három évben is.

Molly már fiatalon is megmutatta tehetségét

Gazdája, Nancy Muller azonnal elkezdte az engedelmességi kiképzést Mollyval, amint hozzá került, hogy megerősítse a fegyelmezettségét, illetve a kapcsolatukat.  Molly pedig kivételes tehetségnek ígérkezett és komoly eredményeket ért el már fiatal korában. A papillonokról érdemes tudni, hogy nagyon intelligens és gyorsan tanuló kedvencek, a legokosabb kutyafajták közé szokták őket sorolni. Molly pedig nem hazudtolta meg fajtáját!

A nagyobb kutyákat is legyőzi

Gazdája számára a legemlékezetesebb élmény az volt, amikor a páros először versenyzett engedelmességi próbán Westminsterben. „Annyira izgalmas volt, és mindenkit annyira lenyűgözött, hogy milyen jól csinálta” – mondta Muller. „Imádom, ahogy Molly még a nagy kutyákat is képes legyőzni”.

Egészen tavalyig ő volt a legmagasabb pontszámot elért toy fajta az engedelmességben, de sajnos ezután Muller férjénél rákot diagnosztizáltak, ezért a nő nem tudott annyit gyakorolni Mollyval. De még mindig ő volt a negyedik legügyesebb papillon.

Mullernek négy másik kutyája van – két csivava és két papillon –, és továbbra is mindet engedelmességre oktatja. A másik papillonja, Mickey is versenyzett idén.

„Bárcsak az emberek megértenék, mennyit segít az engedelmesség a kutyával való kapcsolatában” – mondta Muller. „Bár Molly nem hall engem, de még mindig tudok vele beszélgetni.”

Hallása nélkül is követi gazdája utasításait

Körülbelül négy évvel ezelőtt Muller kezdte észrevenni, hogy Molly hallása romlik. Amikor azt mondta, hogy „ül”, nem kapott választ. De a megfelelő kézjelzéssel Molly odament hozzá. Miután az állatorvos megállapította, hogy a kutya elvesztette a hallását, Nancynek változtatnia kellett a kiképzésen, hogy továbbra is versenyezhessenek.

„Mindent újra kellett kalibrálnunk” – mondta. Míg Molly szinte szájról tudott „olvasni” és érezte a rezgéseket, amikor gazdája hangosan kiabált, hogy felhívja magára a figyelmét, amikor a maszkviselési kötelezettséget bevezették, tervük füstbe ment. Innentől Mullernek saját testbeszédét kellett használnia, és vizuális jelzéseket adhatott csak Mollynak.

„Amit a siket ebbel való munka során megtanultam, az az, hogy minden kutya nagymértékben támaszkodik a testbeszédre, ez a tudás pedig az összes kutyámnál segítségemre volt.”

Mollyt hallása még mindig nem akadályozta meg abban, hogy jól teljesítsen. Az egyetlen év, amikor a páros nem vett részt a nemzeti engedelmességi bajnokságban az első részvételük óta, amikor Mollynak elszakadt a keresztszalagja 2017-ben. De a következő évre vissza tudott térni.

Mindenki próbálja ki!

Muller azt javasolja, hogy akinek van valamilyen fogyatékossággal élő kedvence, próbálja meg megtalálni azt a sportot vagy hobbit, ami a kutyának megfelel. Véleménye szerint érdemes lenne minden gazdinak legalább egyszer kipróbálnia az engedelmességet.

„Imádom, ahogyan javítja a kapcsolatot a kutyával” – mondta. „Vannak, akik azt mondják, hogy nem akarják kipróbálni, mert túl strukturált, és túl sok a szabály. De azt hiszem, ez teszi szórakoztatóvá.”

Amerikai Kennel Klub engedelmesség kiképzés papillon süket kutya süket kutya tanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink