hirdetés

Nem csak siket kutyák számára hasznosak a kézjelek: taníts meg párat kedvencednek!

Buzgó Csilla

2021. január 8

Bármikor előfordulhat olyan szituáció, amikor a verbális parancsok nem hallhatóak, vagy csak szimplán illendőbb csendben lenni ott, ahol épp időztök kutyáddal. Ezért hasznosak a könnyen elsajátítható kézjelzések.

hirdetés

A kutyák nagyrészt testbeszéd útján kommunikálnak egymással. Bár a szóbeli utasításokat is hamar megtanulják, valószínűleg a legtöbbjük számára természetesebb élményt nyújt, ha a gazdi a testével üzen nekik. Ennek a módszernek egyetlen hátránya, hogy csak akkor ér valamit, ha az eb a gazdájára néz.

Így vezesd be kedvencedet a kézjelek világába!

Nem mindegy, hogy egy születése óta siket kutyának kezdik tanítani ezeket a jelzéseket, vagy ép hallású eb próbálja elsajátítani a módszer fortélyait. Egy halló kutyus számára tökéletes átmenetet képezhetsz a szóbeli vezényszavakon alapuló tréningtől a testi gesztusok memorizálásáig.

Utóbbi esetben csak annyit kell tenned, hogy a parancs elhangzásakor a kézjelet is mutatod a kutyának, majd sikeres feladatmegoldást követően kattintasz egyet a klikkerrel, vagy megdicséred, és jutalomfalatot adsz neki. Az egyik legelterjedtebb módszer a kézben tartott jutalomfalattal a kívánt testhelyzetbe való csalogatás, pl. fektetésnél a föld felé húzod a kézfejed, lefelé mutatsz, majd mikor az eb sikeresen teljesíti a parancsot, odaadod neki a finomságot.

A halláskárosult kutyák esetében az üres kéz feltartott hüvelykujja jelzi a klikker pozitív megerősítését, azaz a feladat sikeres kivitelezését.

Tanítsd meg kutyusodnak a leggyakoribb kézmozdulatokat!

Ugyan léteznek a trénerek körében alkalmazott, a különböző gyakorlatokhoz rendelt univerzális jellegű gesztusok, te is szabadon kitalálhatsz olyanokat, amik számodra szimpatikusak. Mi most néhány alapjelzést és azok elsajátításának módját hoztuk el neked ép fülű négylábúak számára.

Nézz ide!

A mutatóujjaddal mutass a szemed felé, mondd ki a vezényszót, majd sikeres teljesítést követően jutalmazd az ebet! Haladjatok addig, amíg kedvenced kizárólag a jelzés felmutatása esetén is rád emeli a tekintetét!

Ül!

Érdekes módon ez a kézjel mintha épp az ellenkező irányba mutatna, mint amit a kutyától szeretnél. Felfelé kinyitott tenyeredet húzd ugyanerre, mondd ki a parancsot, sikeres megoldás esetén jutalmazz!

Fekszik!

Felfelé kinyújtott mutatóujjadat fordítsd a föld felé! Vannak, akik egyszerűen a kutya orra elé mutatnak így, ebből érti az állat, mit akarnak tőle.

Marad!

Akárcsak az “Ül!” utasításnál, nyújtsd ki a tenyered magad elé nagyjából a mellkasod magasságában, de ezúttal lefelé fordítva!

Gyere ide!

Mozgasd a kutya felé és a lábad mellé kinyújtott tenyeredet az ellenkező oldali válladhoz úgy, hogy csak a könyöködet hajlítod be!

Lábhoz!

A karod legyen lefelé kinyújtva a lábaddal párhuzamosan! Kezdj körözni csuklóból nyújtott tenyérrel, vagy paskold meg néhányszor a combod oldalát!

Felállhatsz!

Az ülésből vagy fekvésből “felmentett” kutyát az oldaladon tartott, felé kinyújtott tenyér hirtelen magad felé hajlításával állíthatod fel.

Ereszd!

Ökölbe szorított kezedet tartsd magad elé, majd hirtelen nyisd szét az ujjaidat!

Ezeknek a gyakorlatoknak a betanítása nem csak azért hasznos, mert a ti együttműködésetek gördülékenyebbé válhat általuk, hanem ha úgy hozza az élet, egy beszédképtelen, néma, vagy a nyelvedet nem beszélő embertársad is sikerrel kommunikálhat kedvenceddel.

(Képek: Getty Images Hungary)

kézjelek kutya jelzések siket kutya süket kutya tanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink