hirdetés

Miben más egy süket kutya? Akár új nyelven is kommunikálhattok

László Enikő

2020. október 28

Sokan félnek attól, hogy olyan kutyát vegyenek maguk mellé, akinek valami különlegessége van. Jelen esetben az, hogy nem hall. A tévhitek ellenére azonban így is teljes értékű életet élhettek együtt.

hirdetés

A süketség lehet veleszületett, valamilyen trauma, baleset során szerzett, esetleg az öregedéssel járó probléma. Egyes fajtáknál gyakrabban fordul elő, mint másoknál. Például a boxerek vagy a dalmaták esetében erre nagyobb az esély. A fehér színű kedvencek is magasabb százalékban lehetnek süketek, mint más árnyalatú fajtársaik.

Süket, fehér színű boxer.

Süket állatot nevelni és örökbe fogadni nagy felelősség. Az ilyen kedvenceknek nehezebb gazdát találni, de többszörösen meghálálják a szeretetet. Rengeteg türelem és kitartás kell ahhoz, hogy a mindennapi rutin zökkenőmentesen alakuljon. Amikor ez már megvan, olyan, mintha egy teljesen egészséges ebbel élnél. Ha pedig idős kedvenced öregkorára elveszíti hallását, muszáj alkalmazkodnod.

A kézjelek fontossága

Kutyádat akár kézjelekre is megtaníthatod, kölyökkorban meglepően gyorsan megjegyzik ezeket. Akkor is érdemes ezt elsajátítani, ha kedvenced hallása tökéletes. Egyszerűen csak alkalmazz egy bizonyos kézjelet akkor, amikor szóban kiadod a parancsot. Amennyiben esetleg idős korára sérül kutyád hallása, könnyebb dolgod lesz vele.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod, mennyi mindent megért egy kutya a kézjelekből:

Bármilyen mozdulatot használhatsz, ami szerinted a legjobban kifejezi azt, amit szeretnél. A felfelé tartott mutatóujj gyakran az Ül!, a függőlegesen tartott, összezárt tenyér a Marad!, a vízszintesen lefelé tartott kéz pedig a Fekszik! vezényszót jelöli. Fontos, hogy nagy mozdulatokat alkalmazz, hogy az állat már messziről lássa, mit vársz tőle. Azt is figyelembe kell venni, hogy a jelek minél jobban elkülönüljenek, hogy ne legyen könnyű összekeverni azokat.

A behívás jelzése

Nézz rám!

A legfontosabb parancs, amit egy süket kutyának ismernie kell, az az, hogy nézzen rád. Csak úgy tudsz jelezni számára, ha figyel téged. Ez pedig a behívásnál igen nehéz. Nyílt terepen sose sétáltasd kedvencedet póráz nélkül, ha nem hall, hiszen bármi történhet, nem fogja hallani a parancsaidat.

A szemkontaktus nagyon fontos.

A Nézz rám! vezényszót nem egyszerű megtanítani egy süket kutyának, de nem is lehetetlen. Csupán türelem kell hozzá. Mindenképpen zárt terepen gyakoroljatok. Ha kutyád előtted bandukol és hátranéz, mutasd meg neki, hogy van nálad jutalomfalat. Erre oda fog hozzád menni, de legalábbis összekapcsolja azt, hogy ha gazdájára pillant, jutalom várható. Egy idő után megszokja, és gyakran fog hátrafelé tekintgetni. Ekkor pedig kiadhatod neki a jelet, amivel magadhoz szeretnéd hívni. A jutalom mindig simogatás és finom falatok legyenek, hiszen a szóbeli dicséretet nem érti.

Nyakörv használata

Ha már jól megy a Nézz rám! parancs, akkor kézjellel is behívhatod kedvenced. Egy másik, kutyaiskolákban is használt eljárás az elektromos nyakörv. Persze csak a legalacsonyabb, rezgő fokozatra beállítva, máshogyan tilos alkalmazni. A rezgés csak jelez a kutya számára, hogy akarsz tőle valamit. Nem bántja, nem éri rossz élmény. Mindig jutalom jár, ha a gazda megnyomja a gombot. Később fokozatosan megtanulja, hogy csak akkor kap finom falatot, ha rá is néz. Ha már jól halad, és a távolból is gazdájára figyel, mutatni kell a behívó kézjelet. Idővel az is előfordulhat, hogy a kutya már magára a rezgésre visszamegy.

Az elektromos nyakörvet csak rezgés üzemmódban szabad használni.

Póráz

Ha semmiképp sem szeretnél ilyen nyakörvet használni, hosszú pórázon tartva az ebet csak finoman rántsd meg a zsinórt, hogy kedvenced rád figyeljen. Amint rád néz, jutalmazd meg és add ki kezeddel a parancsot.

Ne ijeszd meg!

Ez főleg akkor fontos, ha kisgyerekekkel együtt éltek egy háztartásban. Ők hajlamosak hirtelen mozdulatokat tenni, rohangálni. A kutya ettől megijedhet, hiszen nem hallja, hogy valaki közeledik. A kicsiknek is érdemes megtanítani, hogyan kell bánni a süket ebekkel. Nagyon sokat tanulhatnak ebből, nyitottá és szolidárissá válnak általa.

Az alábbi videóban látható, ahogy a gazdi süket és vak kutyáját ébresztgeti:

A fenti videóból is látszik, hogy fontos odafigyelni arra, hogy süket kutyádhoz megfelelő módon alkalmazkodj. Sokszor az emberek automatikusan csak hangokkal kommunikálnak, de hozzá kell szoktatnod magadat ahhoz, hogy máshogyan is kifejezd magad.

(Képek: Getty Images Hungary)

behívás kézjelek nevelés oktatás süket kutya süket kutya nyakörv süket kutya tartása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink