hirdetés

Mit tegyél, ha fél a kutya a póráztól? Négylépéses módszer, amivel hozzászokik

Buzgó Csilla

2020. július 14

Némelyik kutya pórázhoz szoktatása komoly kihívás, de egy elszánt és szerető gazdi számára ezen a téren sincs áthidalhatatlan akadály.

hirdetés

A kölyköket először érdemes zárt térben hozzászoktatni a nyakörv vagy a hám és a póráz viseléséhez. A négy fal között alig akad olyan tényező vagy különleges impulzus, amely elvonhatná kedvenced figyelmét a későbbi feladatokról, melyek begyakorlása elengedhetetlen a harmonikus sétákhoz.

Ha a kutya egy korábbi negatív élmény miatt retteg a póráztól

Ebben az esetben a deszenzitizáció, azaz az érzékenység megszüntetése segíthet. Először csak helyezd a nyakörvet és a pórázt a kutyus látóterébe, majd nyugtasd, simogasd őt, valamint adj neki finomságot, hogy feloldódjon, jó élménnyel kapcsolja össze a rettegett póráz látványát. Lehet, hogy ez a folyamat napokig eltart, de amint azt látod, hogy az állat már kevésbé feszeng, alkalmazhatod a pozitív társítás trükkjét is. 1-2 méterre a kutyádtól tedd a földre a pórázt, majd helyezd rá a jutalomfalatot! Egy idő után megtanulja, hogy ehhez a tárgyhoz kellemes élmények kötődnek, megnő iránta a bizalma.

Az első lépések

Rendkívül fontos, hogy a pórázon végzett munkához kutyusod a pozitív megerősítéseket és finom falatok érkezését társítsa elméjében. Először csak néhány órára add rá a hámot vagy a nyakörvet a lakásban, lehetőleg játssz vele sokat és jutalmazd ez alatt az idő alatt. Ha már úgy látod, hogy fesztelenül jár-kel új kiegészítőjében, felcsatolhatod a pórázt, és kísérletezhetsz a behívással.

Ehhez előzetesen érdemes betanítani neki egy hanghatást vagy vezényszót, melyhez a jutalmazást kapcsolja. Ha ez már működik, tedd pórázra az állatot, állj meg egy helyben tőle kicsit távolabb, és add ki a parancsot (ez lehet nyelvcsettintés, vagy bármilyen általad választott kifejezés). Amint rád figyel, jöhet a jutalom!

Gyakorold a behívást!

Amikor ez a feladat már gördülékenyen megy, hívd magadhoz úgy, hogy közben folyamatosan lépegetsz hátra, ügyelve arra, hogy a póráz soha ne legyen túl szoros. Amint odaér hozzád, adj neki nasit és dicsérd meg! A gyakorlat elsajátítása által már meg is alapoztad azt a köteléket, mely elengedhetetlen a későbbi biztonságos és felhőtlen kirándulásokhoz.

Irány a természet!

Először egy csendes, nyugodt környéken kíséreld meg átültetni a tanultakat a gyakorlatba, ahol a kutyát kevés inger éri, nincsenek jelen más ebek, illetve nem jöhet közbe bármilyen váratlan esemény, ami kizökkentheti őt. Így a mozgás során megfigyelheted, hogy a felszerelést valóban kényelmesnek érzi-e, illetve hatékony volt-e az otthoni felkészülés.

Tipp! A szabadban végzett munka és tanulás időtartamát szép fokozatosan növeld, hiszen egy fiatal kutya csak rövid ideig képes aktívan rád figyelni, utána elkalandoznak a gondolatai, és nagyon nehéz rávenni arra, amit szeretnél tőle.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem kölyökkutya póráz séta szoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!