hirdetés

Csodával határos módon élte túl a 15 méteres zuhanást a labrador: így előzd meg a hasonló baleseteket

Szénási Szimonetta

2023. február 5 - Képek: Getty Images Hungary

A szökött kutya bepánikolt gazdái keresése közben, és leugrott egy több méteres gátról. A labrador megsérült, de túlélte a zuhanást.

hirdetés

Oban, a 20 hónapos fekete színű labrador hálás lehet a gondviselésnek, hogy sikerült viszonylag épp bőrrel megúsznia a több mint 15 méteres zuhanást. Az eb kíváncsisága is közrejátszott a balesetben.

Egy gát tetejéről ugrott le

A kutya gazdáival sétált a devoni Dartmoorban található Burrator víztározó melletti erdőben. Mint az egyik gazda, Mark Harding elárulta, kedvencének szokása, hogy sétáltatás közben kicsit előreszalad. Így történt ez akkor is, ám a szeleburdi eb kicsit bátrabban vágott neki a rengetegnek.

Miután észbe kapott, szem elől tévesztette a gazdikat. Ettől annyira kétségbeesett, hogy leugrott a gát tetejéről, ahova időközben feljutott, remélve, hogy a lenti sétányon a nyomukra bukkan. Nem számolt azonban a magassággal.

Nem tudták megállítani

Mint az egyik gazda, Mark Harding a BBC-nek elmesélte, többen is próbálták megállítani a kutyát, mikor látták, hogy elrohant tőlük, de hiába próbálkoztak, míg végül a labrador eltűnt a szemük elől.

Egy mentőcsapat bukkant rá

A sérült kutyára végül a Dartmoor Search and Rescue Team nevű mentőszervezet tavistocki csapat talált rá, négy órával az eltűnése után. Oban ott feküdt a nedves földön, a sötétben. Mint Catherine Jones, a mentőszervezet állatorvosa elmondta, az önkéntes mentők körbevették a jószágot, nehogy megint elszaladjon.

Oban gazdái az értesítést követően azonnal a helyszínre siettek.

Lábtörés és szúrt sebek

A vizsgálatokból kiderült, hogy a labradornak eltörött az egyik lába és több szúrt sebet is szerzett, de komolyabb sérülése nem történt, ami a csodával határos. Mint Harding fogalmazott, már az is nagy öröm, hogy életben találta kedvencét, tekintve a történteket.

Számunkra is elképesztő, hogy nem voltak komolyabb sérülései egy ekkora zuhanás után!

– nyilatkozta a felesége.

12 hónap lábadozás

Oban lábát meg kellett operálni, így az elkövetkező mintegy 12 hónapot szaladgálás helyett kénytelen a gyógyulásnak szentelni, és remélhetőleg a közeljövőben gazdáival biztonságosabb módját választják a napi sétáknak.

Mit tehetsz, hogy ne élj át hasonlót?

Mint Oban esete is mutatja, a póráz használata rendkívül fontos a séták során, hiszen annak hiánya könnyen ilyen vagy sokkal súlyosabb balesetekhez vezethet. Ráadásul hazánkban törvény írja elő a pórázhasználatot mind köz-, mind természeti, illetve védett természeti területen. Ez alól kivételt jelentenek a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyák.

Aki nem tartja be az előírást, az kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül. Ez pedig pénzbüntetést von maga után. Tehát mind kutyád testi épsége (sőt akár az élete!) védelmében, mind a büntetés elkerülése végett ne engedd szabadon kódorogni kedvencedet, és kattintsd rá a pórázt már a lakásban!

Vadászidényben ez hatványozottan fontos, hiszen a kóbor vagy annak tűnő ebeket a vadászok bizonyos esetekben ki is lőhetik. Többek között emiatt erdei kirándulások alkalmával ajánlott, hogy feltűnő színű kiegészítőket és/vagy láthatósági felszerelést is adj kutyádra.

Nem elég, ha szófogadó!

Bár sok gazda megmagyarázza, hogy kutyája szófogadó, így póráz nélkül is nyugodtan sétálhat vele, ez nem helytálló érv! Még ha kedvenced engedelmes, és általában be tudod hívni, bármikor történhet olyan szokatlan esemény, amire nem vagytok felkészülve. Egy másik állat felbukkanása, egy ingerlő illat vagy egy ijesztő zaj elég, hogy az eb kereket oldjon.

baleset erdei séta kutya csonttörés műtét után kutya elszökött kutya sétáltatása műtét pénzbírság póráz póráz szabályok póráz viselése séta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink