hirdetés

7 órára egy beomlott kőbányában rekedt egy szerencsétlen eb: így zajlott a mentőakció

Szénási Szimonetta

2023. január 19 - Kép: Getty Images Hungary

Tragikusan is végződhetett volna a bányában rekedt kiskutya története, akire ráomlottak a falak, ám az összefogásnak és a mentőakcióban résztvevők kitartásának hála Jess jól van.

hirdetés

Hét órát töltött egy kőbányában egy Jess nevű kutya. Az eset a dartmoori Haytorban történt, ahol a bányát már egy ideje nem használják, ám a kistestű eb egy lyukon keresztül mégis lejutott az üregbe – aminek a falai ráomlottak.

Szervezett mentőakció

A rendőrséghez futott be a hívás, amin keresztül egy kétségbeesett gazda, Shane Darwood kérte az egyenruhások segítségét, akinek a kedvence egy beomlott bányában rekedt. A tűzoltók is a helyszínre érkeztek, a hivatásos szervekhez pedig csatlakoztak a Devon Cave Rescue Organisation (DCRO) nevű önkéntes szervezet tagjai is. Ők olyan bányászok, akik az ehhez hasonló baleseteknél segítenek a mentésben.

Aprólékos munka

Miután a kutyára rengeteg kőtömb zuhant, a mentőakció nagy odafigyelést igényelt. Egyesével kellett eltávolítani a köveket, ügyelve arra, nehogy további omlást idézzenek elő, ami végzetes lett volna.

– Kicsit olyan volt, mint a Jenga nevű társasjáték – fogalmazott a BBC-nek Tara Beacroft, a DCRO egyik tagja. – Fel kellett mérnünk, melyik szikla hol helyezkedik el, hogy aztán biztonságosan eltávolíthassuk őket anélkül, hogy mi is belezuhannánk az üregbe, ahol Jess volt. Ez több órán keresztül tartott – tette hozzá az önkéntes mentő.

Végre megpillantották a kutyát

A mentés fordulópontját jelentette, mikor végre sikerült annyi törmeléket eltávolítani a beomlott nyílástól, hogy látni lehessen Jesst. Még ezt követően is volt munkája bőven a csapatnak, hiszen továbbra is nagyon óvatosan kellett dolgozniuk.

Az utolsó kövek elmozdítása után végre kiemelhették a szerencsétlenül járt kislányt az üregből, hogy végre visszaadhassák aggódó gazdájának.

Nagyon fáradt volt, ugyanakkor nagyon boldog, hogy újra a gazdival lehet. A kis farka csak úgy járt örömében. Ez számunkra is fantasztikus pillanat volt, és hatalmas megkönnyebbülés, hogy Jess sértetlenül megúszta a veszélyes kalandot

– emlékszik vissza Tara Beacroft.

Vakon dolgoztak

A segítő hozzátette, hogy végig nagyon izgultak, mert bár a lehető legóvatosabban dolgoztak, tudták, hogy egyetlen rossz mozdulat elég a tragédiához.

– Semmit sem láttunk, és nagyon féltünk, hogy valamit ráejtünk a kutyára. Szerencsére jók voltak a meglátásaink és a megérzéseink – összegezte az akciót Beacroft.

állatmentés baleset életmentés kutya és ember kutyamentés mentés rendőrség segítség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink