hirdetés

Kis híján tragédia lett a reggeli sétából: speciális mentők hozták le a sziklán rekedt csavargó terriert

Szénási Szimonetta

2022. november 3 - Képek: Getty Images Hungary

A hegyi mentőknek hála menekült meg az a kis terrier, aki a reggeli séta közben rohant el gazdájától. Fogadd meg tanácsainkat, hogy kedvenced ne járjon így!

hirdetés

Roger, az észak-walesi Conwyban élő hatéves terrier gazdájával sétálni indult, ám a reggeli kiruccanás kis híján tragikus véget ért. A kis eb ugyanis elszaladt, fel a Letterbox nevű sziklára, lejönni azonban már nem tudott.

Egy mentőcsapat sietett az eb segítségére

Szerencsére az Ogwen Valles Mountain Rescue speciális hegyimentői időben érkeztek. Egy öt fős csapat indult a csavargó nyomába. Végül egy kutyatáskában eresztették le a feltehetően igen megszeppent terriert, majd visszaadták tulajdonosának.

Kerüld el a bajt!

Bár Roger kalandja tőlünk távol történt, de hazánkban is számos olyan vadregényes helyszín van, ahol könnyen megeshet hasonló. Emellett most, ősszel, amikor egyre később világosodik, ellenben mind hamarabb borul ránk a sötétség, a reggeli és a késő délutáni-esti sétáltatások is számos kockázatot rejtenek. Ezeket elkerülendő fogadd meg az alábbi tanácsokat, amik a nehezebb terepen és a mindennapok során egyaránt jól jöhetnek!

1.) Póráz

Sötétben, illetve idegen, pláne veszélyes helyen még akkor se engedd szabadon négylábúdat, ha amúgy szófogadó, és behívásra azonnal visszamegy hozzád. Amellett, hogy közterületen, természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat –, póráz nélkül sétáltatni a kutyát szabálysértésnek minősül, egyúttal roppant balesetveszélyes is.

Ráadásul az erdőkben szabadon kószáló ebek a vadászidényben fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen a vadászok könnyen zsákmánynak nézhetik őket. A vadak nyomába eredő jószágokat pedig törvény adta joguk kilőni. Emiatt se hagyd csatangolni pajtásodat!

2.) Láthatóság

A pórázon vezetett kutyák esetében is lényeges, hogy messziről is jól láthatóak legyenek. Ezzel számos balesettől óvhatod meg szőrös barátodat, gondolj csak az autósokra, a biciklisekre, vagy a már említett vadászokra. Többféle láthatósági eszköz közül választhatsz, mint a fényvisszaverő póráz és nyakörv, felszerelhető kis lámpák vagy a kifejezetten kutyáknak készült láthatósági mellény.

3.) Behívás

Ha mégis megtörténik a baj, és kutyád elszökött, fontos, hogy ismerje az alapvető parancsokat. Ha be tudod hívni, vagy megálljt tudsz neki parancsolni, azzal elejét veheted az üldözésnek, rosszabb esetben annak, hogy jószágodnak nyoma vesszen, ne adj’ isten baleset érje.

4.) Chip és biléta

Azonban ha valami nagyon felizgatta az állatot – szokatlan, csábító illatot érzett, esetleg megriadt –, akkor nem valószínű, hogy szép szóval meg tudod állítani. Transzponderrel, azaz mikrochippel hazánkban 2013 óta kötelező ellátni a 4 hónaposnál idősebb kutyákat, ilyen esetekben pedig az is nagyon jól jön, ha van biléta a nyakörvén, rajta az elérhetőségeddel.

állatmentés biztonság kirándulás kutya láthatóság kutya mentése kutyamentés láthatósági hám mikrochip ősz póráz túra vadászszezon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink