hirdetés

Ilyennel még a tűzoltók sem találkoztak eddig

Szénási Szimonetta

2024. január 9 - Kép: Getty Images Hungary

A két szerencsétlen jószág mellett egy aknába esett tacskón is segíteniük kellett a tűzoltóknak. Videó és képek a mentésről.

hirdetés

A lánglovagok ismét kutyákat mentettek, de az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint még a szakembereket is meglepte a Kállón bajbajutott ebek esete.

Szorult helyzetben lévő kutyákat mentettek meg

A két állat pórázzal összekötve, egy híd alatti betonüregben rekedt, ahol mozdulatlanul várták a sorsukat, mint írják, már egy jó ideje. A körülményeik miatt mozdulni sem bírtak, a helyzetet pedig tovább nehezítette, hogy csak az egyik állat volt barátságos. Emiatt a helyszínre érkező tűzoltóknak állatorvosi segítséget kellett kérniük. A doktornak el kellett bódítania a kutyát, hogy a tűzoltók ki tudják emelni a párost. Mint írják, végül a polgárőrök vették magukhoz őket.

Ribizli is bajba került

Nem csak ez a két eb szorult mentőakcióra: Jászárokszálláson egy Ribizli nevű tacskó esett bele egy 3 méter mély szennyvízaknába. A tűzoltók ezúttal is azonnal indultak, hogy kiszabadítsák a kutyát, akit végül magukkal vittek a laktanyába is. Az állatorvos chipet olvasott, aminek köszönhetően szerencsésen hazakerült a megmentői által Mázli névre keresztelt tacsi.

Felelősség és elővigyázatosság

Ribizli esete ismét jó példa arra, mekkora jelentősége van a mikrochippel való megjelölésnek, amely ráadásul 2013 óta kötelező is minden négy hónaposnál idősebb kutya esetében. Ugyanezt hangsúlyozták az állatvédők is, akik szilveszter után több száz eltűnt állatról kaptak bejelentést, akiknek jó részében nem volt transzponder.

Ezen felül a biztonságos kerítéssel, a megfelelő pórázzal, valamint a körültekintéssel (bejárati és kocsiajtók, valamint kapuk zárása, stb.), továbbá a balesetveszélyes helyek lefedésével és elkerítésével lehet megelőzni a hasonló helyzeteket.

A mikrochip nem az egyetlen törvény által előírt kötelezettség a kutyatartók felé. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, miért bírságolhatnak meg, ha elmulasztod.

A borítókép illusztráció.

állatmentés bódítás mikrochip póráz tacskó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink