hirdetés

A legszebb őszi kirándulóhelyek, ahol a kutyádat is szívesen látják: öröm lesz a közös túra

Szénási Szimonetta

2022. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az ősz a kirándulások ideje: az idő kellemes, a természet pedig gyönyörű ilyenkor. Hogy kedvenced se maradjon ki a jóból, összegyűjtöttünk néhány túrahelyszínt, ahova négylábúdat is magaddal viheted.

hirdetés

Az alábbi őszi kirándulóhelyek kutyával is izgalmas programot kínálnak. Van köztük terepes, andalgós, vagy akár kisvasúttal és várnézéssel tarkított helyszín is.

1.) Haraszt-hegyi tanösvény, a vörös csoda

A Vértes hegység déli oldalán található tanösvény ősszel maga a csoda: a mediterrán tájakra emlékeztető éghajlatnak hála pompás növények találhatók itt, amelyek ősszel varázslatos színűre festik az erdőt. Egy közülük az ősszel tűzvörösre váltó cserszömörce, az országban csak itt előforduló keleti gyertyán, illetve a molyhos tölgy. A növényzet mellett a dolomit kőzet sajátosságaival is testközelből ismerkedhetsz meg. A tanösvény a Csákvárt Gánttal összekötő út mellől indul, és ide is tér vissza. A teljes út hossza 3500 méter.

2.) Hurka-völgy

Már a neve miatt sem hiányozhat egy kutyás listáról a Velencei-hegység ígéretes túraútvonalának egyik állomása. A körtúra Sukoróból indulva a Hurka-, majd a Bodza-völgyön át elvisz az Angelika-forrásig, majd a Meleg-hegy mellett elterülő Nagy-legelőn át visszatér a faluba.

Az útvonal különlegességei az érdekes sziklaalakzatok, mint a Likaskő, a Gyapjaszsák és az Olasz Gránitfejtő. A Velencei-tóra nyíló csodás kilátás pedig csak emeli a túra hangulatát. Az út hossza 11,5 kilométer.

3.) A tatai Öreg-tó

Nem túra, de kedvelt kutyás sétahely Tatán az Öreg-tó környéke. Az év minden napján, valamennyi napszakban rengeteg négylábúval találkozhatsz itt (emiatt kevésbé ajánlott azoknak, akik inkább csendes, kevésbé zsúfolt helyre vinnék kedvencüket.) A helyiek által csak „tókörként” emlegetett táv 7 kilométer. Útközben pedig az erdősebb, fás részt éttermek és kávézók váltják, így akár meg is pihenhettek egy finom ebéd vagy egy frissítő kávé erejéig.

4.) Agostyáni arborétum

Nem messze Tatától, egészen pontosan Agostyánban egy meseszép arborétum található, ami ráadásul kutyabarát helyként hirdeti magát. Mint írják: a szabályok betartásával (póráz, szájkosár, gyűjtőzacskó). Az év minden szakában érdemes ellátogatni ide, ősszel azonban a színek kavalkádja egészen biztosan el fog kápráztatni. A Gerecse Tájvédelmi körzethez tartozó arborétum 30,5 hektáros, így pajtásod is kedvére kimozoghatja magát.

5.) Normafa

Klasszikus hétvégi program felmenni a Normafához. Amellett, hogy csodás a kilátás, szőrös pajtásod is nyugodtan veled tarthat, senkinek sem lesz ellene kifogása, sőt egészen biztosan több kutyásba is belebotlasz.

6.) Szalajka-völgy

Szilvásváradra is érdemes elutazni, hiszen a Szalajka-völgy megannyi izgalmas programot kínál: kirándulást vízeséssel, tanösvényt, múzeumokat, sőt még erdei kisvasút is várja az oda érkezőket.

A Millenium tansörvényt végig járva pedig eljuthatsz az azonos nevű kilátóhoz, ahonnan beláthatod az egész völgyet. Az odaút mindössze 2,3 kilométer, visszafelé pedig két útvonal közül is választhatsz. A hosszabb (5,4 kilométeres) távon aszfaltos út vezet el Szilvásváradra, míg a rövidebb, erdészeti úton természetesebb talajt koptathatsz a lábad alatt, és csak 3,3 kilométert kell megtenned Szilvásváradig.

7.) Szigligeti vár

A Balaton északi partján álló Szigligeti vár weboldala kiemelt helyen hirdeti, hogy a hely kutyabarát. Kell ennél kedvesebb invitálás? Izgalmas kiállítások, pazar kilátás, ráadásul a magyar tenger közelében, ami az év minden napján gyönyörű.

8.) Irány dél!

Az ország déli részébe is érdemes ellátogatni, ugyanis Baranya megyében, pontosabban a Mecsekben is számos csodás úti célt szemelhetsz ki magadnak. A Dömör-kapu, a Mandulás, a Tubes mind kedvelt kirándulóhely, ahova négylábúdat is bátran magaddal viheted.

Kirándulás kutyával: ezekre figyelj

Fontos, hogy jól felkészülj a négylábúddal közös programra. Legyen nálad minden olyan eszköz, amire szükségetek lehet, mint a póráz, a szájkosár (ha indokolt vagy kötelező), láthatósági eszközök (világító vagy fényvisszaverő nyakörv, pórázra szerelhető eszköz, stb.), hiszen ősszel már hamar sötétedik, illetve „kakis zacskó” kutyád nagydolgának összegyűjtésére.

Emellett gondoskodj megfelelő mennyiségű vízről és élelemről kedvencednek, és ne felejtsd otthon az oltási könyvet, hiszen van, ahol kérhetik. Arra is ügyelj, hogy a kíváncsi eb ne kószáljon el mellőled, és másokat se zavarjon a kirándulásban.

kirándulás kirándulás kutyával kutya láthatóság kutya póráz kutyás kirándulóhely kutyás program láthatósági hám ősz póráz szájkosár túra túrázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink