hirdetés

A krizantém meg is mérgezheti kutyádat: ezekkel az őszi virágokkal vigyázz!

Ferenczi Deborah

2021. október 28

Minden évszaknak megvan a maga kálváriája. Az ősz egyik legnagyobb veszélyét az ekkor nyíló virágok jelentik, melyeket egy kirándulás során könnyedén megkóstolhat a kutya. Ezek mérgezőek számára, és akár halállal is járhat, ha eszik belőlük. Fontos, hogy tisztában legyél vele, mely növények jelentenek kockázatot kedvenced egészségére.

hirdetés

Természetesen a legtöbb virág már elvirágzott az őszre, viszont akadnak olyan. speciálisan ehhez az évszakhoz köthető növények, melyek ilyenkor nyílnak. Némelyik fajta akár halált is okozhat.

Kikerics

Az őszi kikerics, mely általában réteken, legelőkön termő növény, kiváltképpen kedveli a nyirkosabb környezetet. A növény magja kolhicin nevezetű alkaloidot tartalmaz, ami a szervezetbe jutva légzési zavarokat, és szinte azonnali szívbénulást okozhat. Emellett veseelégtelenséggel, és bélrendszeri zavarokkal is járhat fogyaaztása, és sajnos a legtöbb esetben halált okoz. Viszonylag könnyen összekeverhető a tavaszi krókusszal, de az utóbbi nem okoz halálos mérgezést, kizárólag enyhe lefolyású gyomor-és bélrendszeri zavarokat.

A kikerics az egyik legveszélyesebb virág..

Az őszi krizantém

Az őszi rózsafélék családjába tartozó krizantém, amit oly szívesen viszünk a temetőkbe, szintén veszélyes lehet a kutyákra nézve. Maga a virág nagyon erős rovarölő anyagokat tartalmaz, melyek az ebekre is mérgező hatással bírnak. Míg a rovaroknak alapvetően idegrendszeri zavarokat okoz, addig a kutyák esetében enyhébb tünetek jellemzőek. Viszont ebben az esetben is a nagyon erős hányás, hasmenés és akár még görcsszerű rohamok is kisérhetik fogyasztását. Figyelj arra, hogy a kertben elzárd kutyád elől a bokrokat, a temetőbe készülődve pedig olyan helyen tárold a csokrokat, ahol kedvenced nem fér hozzá.

A szőlő és a virága is mérgező

Miután a szőlő a toxikus gyümölcsök kategóriájába sorolható, sajnos annak ellenére, hogy a legtöbb kutya szereti, mégis mérgező lehet számára. Az esetek nagy százalékában étvágytalanságot, hányást, hasmenést okoz. Emellett hasi fájdalmakkal, és vesekárosodással járhat. Arról nem is beszélve, hogy akár súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, ezek általában a vizelet kóros csökkenésével, gyengeséggel, és akár a jellemzően „részeges járás” kíséretében is történhetnek. Éppen ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy a kutya ne fogyasszon szőlőt.

Lehulló gyümölcsök

A lehullott gyümölcsök persze nem virágok, ám nagyon fontos, hogy ezekre is fokozottan ügyelj. Az erjedt, penészes darabok nagyon komoly komplikációkat képesek okozni. Amennyiben a kutyád ezeket megeszi, bizony előfordulhat, hogy izomremegést és görcsöket tapasztalsz nála. Enyhébb esetekben hasmenést kaphat az állat – ez is épp elég.

Abban az esetben, ha a kutyáddal sokat sétálsz a szabadban, mindenképpen figyelj oda arra, hogy mit fogyaszt. Ne engedd nagyon messzire, ugyanis könnyen lehetséges, hogy megeszik valami olyat, ami számára mérgező lehet, ez pedig halált is okozhat.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia)

kutya krizantém mérgezés tünetei mérgező mérgező növények ősz őszi növények őszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink