hirdetés

Ezért veszélyes a kutyákra a vadgesztenye: a vidám játék könnyen a kórházban végződhet

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 30 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutyatartó imádja az őszt, hiszen ilyenkor már nem szab gátat a kinti programoknak a tomboló hőség. Amellett, hogy a parkok és terek remek lehetőséget kínálnak a sétára és az önfeledt játékra, nem árt vigyázni: a most termő, hazánkban igen népszerű vadgesztenye számos veszélyt rejt az ebekre nézve.

hirdetés

A vadgesztenyefa lombkoronája, pompás virága és fényes, barna termése is szemet gyönyörködtető, így minden évszakban éke a kerteknek és köztereknek. Talán nincs olyan ember, aki ne készített volna kis állatkákat a gesztenyékből, vagy ne használta volna őket az őszi dekoráció hangulatos elemeként. Gazdiként azonban nem árt más szemmel tekinteni a mutatós termésre, ugyanis a vadgesztenye a kutyákra veszélyes.

„Nincs oly jó, melyben ne volna vész”

Idézhetnénk Shakespeare-t a vadgesztenye kapcsán, hiszen ez a csodás növény számos jótékony hatással bír – a magjában levő eszcin erősíti az érfalakat, megakadályozza a vérrögképződést, alkalmazzák fekély, lábvizesedés és aranyér esetén is, a kérgéből nyert eszkulin pedig a fényvédők egyik alapanyaga, hogy csak néhányat említsünk a pozitívumok közül –, ugyanakkor a termése nagyon veszélyes a kutyákra nézve.

A benne található szaponin ugyanis mérgező, és ha bekerül az állat szervezetébe, komoly bélirritációt okozhat. Ezért sose engedd, hogy kedvenced megrágcsálja a gesztenyéket. (Hogy ismét jót is írjunk: emiatt a vegyület miatt a vadgesztenye kiváló mosószer-alapanyag.) Azt sem árt tudni, hogy a fa levele is káros a négylábúakra, így azt se vegyék a szájukba.

Lenyelés, félrenyelés

A mérgező hatás mellett a gesztenye kis mérete is aggodalomra adhat okot, hiszen a kutya könnyedén lenyelheti azt. Ez a félrenyelés és légutak elzáródása miatt akár életveszélyes is lehet. A gyomorba jutva, az emésztés megkezdésével pedig ismételten a mérgezés veszélye áll fenn. Ugyanakkor bélelzáródást is okozhat, ami szintén halálos kimenetelű lehet, így azonnali orvosi ellátást igényel.

A tokja sem játék!

A vadgesztenye zöld, tüskés tokja sem való a kutyáknak, így jobb azoktól is távol tartanod pajtásodat. Vigyetek magatokkal labdát vagy más játékot, ha pedig kíváncsi blökid minden áron a gesztenyékkel akar szórakozni, jobb, ha más, veszélytelenebb helyet kerestek a mókázáshoz.

ha a kutya mérgező növényt evett kutya mérgező növények kutya ősszel méreg mérgező mérgező anyag mérgező növények ősz őszi növények

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink