hirdetés

Ezt tedd azonnal, ha kutyád evett ebből az őszi termésből: nagyon mérgező!

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az ősz a hosszú séták ideje, ám a gyönyörű évszak veszélyeket is rejt a kedvenced számára. Az egyik termés akár halált is okozhat.

hirdetés

Az emberek túlnyomó többsége rajong a színes-szagos, testet és lelket egyaránt gyönyörködtető évszakért. Sok gazda, kihasználva a kellemes hőmérsékletet, hosszabb sétákra, kirándulásokra viszi négylábúját. Ami remek közös kikapcsolódás. Ám az ilyenkor termő vadgesztenye roppant veszélyes a kutya számára! Több okból sem szabad hagynod, hogy kedvenced játsszon vele.

Az őszi séták alkalmával fokozottan figyelned kell kutyusodra a mérgező termések miatt!

Megtévesztő az alakja

A vadgesztenye olyan szempontból ráadásul nagyon megtévesztő is, hiszen alakja miatt hasonlít egy kisebb labdára – amiért a legtöbb kutya rajong. Ám a méretét tekintve nagyon könnyen az eb torkára szaladhat, elzárva a légutakat pedig fulladáshoz vezethet. Emellett bélelzáródást is okozhatnak, ami szintén életveszélyes állapot.

Ha pedig tovább jut, vagy csak az állat megrágcsálja, akkor a benne levő eszkulin nevű vegyület súlyos bélirritációt és mérgezéses tüneteket válthat ki. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • hányás
 • hasmenés
 • gyengeség
 • megnövekedett vízigény
 • koordinációs zavarok
 • nyugtalanság
 • légzési problémák vagy légzésbénulás
 • toxikus sokk

Bár szerencsére az állatorvosi statisztikák szerint a halálos kimenetelű esetek ritkák, mégis megtörténhet a tragédia – hiszen mint minden mérgező anyagnál, a kutya mérete, kora, egészségi állapota és egyéni érzékenysége mind befolyásolja azt, miként reagál az adott dologra. Az sem mindegy, mennyit evett belőle az állat, illetve mennyire rágta szét a gesztenyéket. Ráadásul egy-egy termés eszkulintartalma is különböző, így azt sem lehet biztosan megmondani, hány szem okoz nagyobb problémát. Mindezek miatt tanácsos messzire elkerülni a kis barna terméseket!

Fontos tudni, hogy a mérgezés tünetei általában nem azonnal, hanem 6-7 órával, de sok esetben több nappal az elfogyasztás után jelentkeznek.

Ugyanakkor nem szeretnénk egyoldalúak sem lenni, hiszen a vadgesztenye sok szempontból csodálatos növény: hatóanyaga kiváló a visszeres panaszok enyhítésére, használják a bőrápolásban, sőt még mosószer is készíthető belőle. Csak hogy néhány előnyét említsük.

Bár a vadgesztenye számos egészségügyi problémára gyógyír, és még mosószer is készíthető belőle, a kutyákra roppant veszélyes.

Mit tegyél, ha kutyád evett a vadgesztenyéből?

A fentebb leírtak miatt a lenyelt vadgesztenye a kutya gyomrában potenciális életveszélyt jelent, emiatt haladéktalanul állatorvoshoz kell menned vele! Többnyire gyógyszeres hánytatás útján távolítják el a lenyelt termés(eke)t, műtétre csak ritkán kerül sor.

Amit tilos!

Ne próbáld magad meghánytatni a kutyát, bízd azt szakemberre, nehogy nagyobb bajt csinálj a nem megfelelő technikával.

Így előzd meg a bajt

Hogy ne kerüljetek ilyen helyzetbe, mindig legyél körültekintő a séták alkalmával.

 • Ha gesztenyefák környékén jártok, ügyelj arra, hogy kedvenced ne kapkodja fel a szemeket.
 • Vigyél magaddal valamilyen játékot, hogy el tudd terelni a figyelmét.
 • Ha a kertetekben van vadgesztenyefa, akkor pedig mindig szedd össze a lepotyogó terméseket, ezzel minimalizálva az esélyét a mérgezésnek.

A tok és a levél is mérgező

A vadgesztenyét fedő zöld, tüskés burok, valamint a fa levél is tartalmaz irritációt kiváltó anyagokat, így azokkal se játsszon a kutyád!

állatorvos méreg mérgezés mérgező növények ősz őszi veszélyek sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink