hirdetés

A hasmenés, hányás is figyelmeztető tünet, ha felújítod a lakásod: az ólommérgezés jelei kutyáknál

Ferenczi Deborah, 2022. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az ólommérgezés háziállatoknál egy jelenleg is fennálló és létező probléma, mely gyakorta történik meg például lakásfelújításkor, vagy esetleg olyan régi házak esetén, ahol nem újszerű vízvezetékcsövek vannak. A víz is mérgező lehet, nemcsak a háziállat, de az ember számára is. Az alábbiakban összegyűjtöttük az ólommérgezés tüneteit.

hirdetés

Magyarországon az 1950-es évek előtt épült házakban mind ólomalapú festékek találhatók. Az 1970-es évek végéig még számos festék alapanyaga volt a mérgező anyag, így nem túlzás kijelenteni azt, hogy rengeteg magyar családot érinthet az adott probléma.

Mennyire gyakori az ólommérgezés háziállatoknál?

A régi házak vízvezetékei is ólmot tartalmaznak, így legrosszabb esetben az közvetlenül a vízbe oldódhat ki, ami nagyon könnyedén okozhat nem csupán neked, de kutyádnak is ólommérgezést. Érdemes utánaérdeklődni annak, hogy a házad mikor épült és esetleg fennáll-e az a veszély, hogy a csövek is ólomtartalmúak. A vízművek dolgozik azon, hogy a régi ólomvezetékeket kicserélje, de a vízóra után következő rendszer még a régi lehet. Rövid távon vízszűrő berendezés, hosszú távon a vezetékek cseréje nyújt megoldást. Nagyon fontos, hogy ha felújítás alatt áll a lakásod, akkor a kutyát addig a pár napig, amíg festik vagy csiszolják a falakat, vagy cserélik a csöveket, tartsd távol az otthonodtól.

Mik az ólommérgezés tünetei háziállatok esetében?

Az ólommérgezés felismerése bonyolult lehet, mivel a tünetek sokfélék. Ha a felújítás alatt az állat a helyszínen marad, az ólomtartalmú festék nyalogatása, a törmelék felevése során könnyen mérgezést szenvedhet. A tünetek a következők:

Azok a háziállatok, akik hosszabb ideig vannak kitéve ólommérgezésnek, komoly neurológiai tüneteket, például görcsöket vagy ingatag járást is produkálhatnak.

Hogyan diagnosztizálható az ólommérgezés?

Az ólommérgezés olyan súlyos állapot, amellyel azonnal állatorvoshoz kell fordulni. A gyógyulás egyik kulcsa a korai kezelés. A tesztelés viszonylag egyszerű, vérvizsgálatot használnak az ólom jelenlétének megerősítésére, és általánosságban szájon át adható gyógyszer segítségével kezelik a betegséget. Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy injekció formájában zajlik a kezelés.

Nem csak hazánkban probléma

A Michigani Állami Egyetem Állatorvosi Főiskolája önkéntes munkát végzett, amelynek során 300 kutyát vizsgáltak meg ólommérgezés szempontjából a vízválság által leginkább sújtott területeken. Több kutya is szenvedett mérgezésben, jelentős százalékuknál ki lehetett mutatni a vérképből a káros anyagot, még akkor is, ha ennek ellenére tüneteket nem produkáltak. Míg az ólomalapú festékek használatát az amerikai otthonokban évtizedek óta betiltották, az 1978 előtt épült házak valószínűleg tartalmaznak némi ólomalapú festéket. Alapvetően a régi ólomfesték egészen addig nem válik veszélyessé, amíg azt nem éri valamilyen jellegű sérülés, mint például a festett felületek csiszolása. Ebben az esetben festékpor szabadulhat fel, amely mérgező az állatokra és az emberekre egyaránt.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon