hirdetés

Képesek-e jelezni a kutyák a szén-monoxid-szivárgást? Sajnos nem úgy, ahogy gondolják

Buzgó Csilla

2021. január 28

Jó is volna, ha kutya személyében biológiai szénmonoxid-jelzővel rendelkezne minden gazdi! Sajnos ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

hirdetés

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Bár a kutyák orra akár százezerszer érzékenyebb lehet az emberénél, olyasmit ők sem tudnak kiszagolni, ami nem rendelkeznek szagmolekulákkal. A szén-monoxid is közéjük tartozik.

Ez az anyag szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, sűrűsége szobahőmérsékleten a levegőénél kicsit kisebb. Rendkívül mérgező, a szervezetre oly módon hat, hogy képtelenné teszi a vér hemoglobinját az oxigénfelvételre és annak szállítására. Az érintett emberek esetében szinte azonnal jelentkező rosszullét fejfájást, szédülést, émelygést takar, valamint jellemző a látás- és hallásképesség csökkenése is.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, mely legtöbbször helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be. Évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. Bár hazánkban rendszeresen ellenőrzik, tisztítják a kéményeket, az otthonokban működő berendezések karbantartása részben a lakosok felelőssége, s ez esetenként elmarad.

Hogyan hat a kutyákra a szén-monoxid?

Ugyan kiszagolni képtelenek, érzékenyebbek rá, mint mi, emberek. Ennek oka igen egyszerű: kisebb a tüdejük, mint a miénk, így a tünetek hamarabb jelentkeznek náluk. Ezek az alábbiak:

  • hirtelen rosszullét, hányás, hasmenés
  • légzési nehézségek
  • letargia, bágyadtság, érzékenység bizonyos zajokra, fényekre, látványokra
  • mozgáskoordinációs zavarok
  • a fülek, az ajkak, az íny és a bőr feltűnő kivörösödése
  • ájulás

A tipikus háztartási baleseteket leszámítva a kutya úgy is mérgezés áldozatává válhat, ha bent ragad a garázsban, miközben jár az autó motorja.

Hogy mennyi idő alatt válik végzetessé a mérgezés, az függ az állat és az ingatlan méretétől, a szivárgás mértékétől, és a kutya általános egészségi állapotától is.

Hogyan akadályozhatod meg a szén-monoxid-mérgezést?

Az első és legfontosabb teendő a szén-monoxid-jelző készülék beszerzése, mely helyes beüzemelést követően megbízhatóan riaszt, ha ez az anyag halmozódni kezd zárt térben. Aggodalomra adhat okot azonban az, hogy számos gazdi kénytelen akár egész napra otthon hagyni kedvencét. Az érzékelő így hiába sípol, nem lesz, aki kimenti az állatot az életveszélyből.

Szerencsére erre is van már megoldás a mobiltelefonos kapcsolattal működő készülékeknek köszönhetően. Egy letölthető alkalmazás jelez a felhasználónak, ha otthon az érzékelő kritikus szén-monoxid-szintet detektál. Nem csak a riasztást látja a gazdi, hanem azt is, hogy pontosan mekkora a lakásban uralkodó koncentráció, emellett a korábbi mérések eredményeit is megtekintheti az applikáció grafikonján.

Egy ilyen védelmi rendszer birtokában riasztás esetén a gazdi azonnal hazasiethet vagy mozgósíthatja a szomszédot, illetve időben értesítheti a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.

Mi a teendő, ha a kutya szén-monoxid-mérgezést kapott?

Az első és legfontosabb feladatod az, hogy szabad levegőre vidd az ebet, majd amilyen gyorsan csak tudod, szállítsd őt orvoshoz! Amennyiben ez nem lehetséges, és az állat elvesztette az eszméletét, kezdd meg mesterséges lélegeztetését, valamint az újraélesztését!

Az orvos a szén-monoxid-mérgezést intenzív oxigénterápiával kezeli a rendelőben, illetve infúziót is kaphat a kutyus, hogy a vérkeringése stabilizálódjon.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya kiszagolja kutya szén-monoxid mérgezés téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!