hirdetés

Egy ágyban alszol kutyáddal? Télen ez akár veszélyes is lehet!

László Enikő

2023. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik több mint fele bevallotta, hogy a kutyájával együtt alszik. Bár számos előnnyel jár a kedvenceddel való szundizás, egyes állatorvosok arra figyelmeztetnek, hogy ez kockázatos lehet, különösen a téli hónapokban.

hirdetés

Az egyik fő probléma a túlmelegedés. Hideg időszakban a kutyák nagyobb valószínűséggel bújnak be a gazdi ágyába a takaró alá, hogy felmelegedjenek. Az állatorvos szerint, ha vastag takarókkal és paplanokkal takargatják be őket (vagy bújnak be maguktól), egyes kutyák nehezen tudnak felkelni az ágyból, ha túl meleg van.

„A nagyon kicsi kutyák, kölykök, idős kutyák, valamint ízületi gyulladásban szenvedő vagy egyéb mozgási problémákkal küzdő kutyák nehezen találhatnak biztonságos kiutat, ha túlságosan melegük van” – mondta Katy Alexander, a Blue Cross állatorvosa a The Telegraph-nak. „El kell kerülni az olyan súlyozott takarókat, amelyek túl nehezek a biztonságos kibújáshoz. A melegítő elektromos takarók égési sérüléseket okozhatnak, a vezetékek pedig veszélyt jelentenek, ha megrágják őket” – tette hozzá.

Jó a kutyával aludni?

A kutyával alvás számos kutatás szerint hatással van a gazdi alvásminőségére. Egy 2020-ban készült tanulmány kimutatta, hogy ha egy eb is az ágyban van, az emberek többet mozgolódnak, forgolódnak az éjszaka során. Bár egyik résztvevő sem számolt be alvászavarról, a mozgás azt jelezhette, hogy nem alszanak olyan jól, mint gondolták.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a háziállatokkal való közös alvóhely nem befolyásolja az alvás minőségét. Más tanulmányok viszont azt, hogy befolyásolhatja, de a hatás nagyon enyhe. Számos más tanulmány vizsgálta a kutyával alvás előnyeit és hátrányait, és arra a következtetésre jutott, hogy ez valóban javíthatja az állattartók jóllétét. A gazdik általában nagyobb biztonságban érzik így magukat, és szorosabb kapcsolatot ápolnak kedvenceikkel. A Mayo Clinic vizsgálatai alapján a leghatékonyabb módszer, ha a kutyával egy szobában, de külön ágyban alszanak a tulajdonosok.

Egy 2018-as tanulmányban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akik kedvenceik mellett alszanak, nagyobb biztonságban érezték magukat az éjszaka folyamán. Gyerekek esetében is vizsgálták a kérdést, amiből az derült ki, hogy különösen a serdülők alvásminősége javult, ha kutyáik is velük voltak az ágyban.

Egyéni preferencia, de nem árt az óvatosság!

A történelem során számos különböző kultúra széles körben gyakorolta a házi kedvencekkel való alvást. Így mi is azt tanácsoljuk, hogy mindenki maga döntse el, számára jó-e háziállatával aludni. Arra azonban fontos felhívni a figyelmet, hogy bár sok kutya szeret bebújni a meleg paplan alá, ellenőrizzük, kap-e rendesen levegőt, nincs-e túlságosan melege. Ha kedvenced nehezebben mozog, ügyelj arra, hogy ne legyen teljesen bebugyolálva, hogy képes legyen kijutni, ha túlságosan melege lenne, vagy több levegőre van szüksége. Az elektromos melegítő takarókat pedig inkább jobb mellőzni, ha kedvenceddel osztozol ágyadon.

állatorvos alvás alvási szokások idős kutya ízületi probléma kutatás kutya az ágyban kutyával alvás tanulmány téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink