hirdetés

A kutyák öregedését vizsgálják, de lehet, hogy mi emberek is tovább élhetünk az eredményeknek köszönhetően

László Enikő

2022. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

A Dog Aging Project hatalmas nyílt forráskódú adatkészletet gyűjt a kutyák egészségéről és élettartamáról.

hirdetés

A 2018-ban alapított Dog Aging Project (Washington) az ebek hosszú élettartamának kérdésével foglalkozik. Több tízezer kutyát regisztrálnak és tanulmányoznak, tekintet nélkül méretre, fajtára vagy háttérre, hogy alaposan megértsék azok öregedését. Nyílt forráskódú adatkészletük eszközöket ad az állatorvosoknak és a tudósoknak annak felmérésére, hogy egy adott egyed milyen mértékben öregszik. Emellett megalapozza az egészséges öregedéssel kapcsolatos további kutatásokat – mind az ebek, mind az emberek esetében.

Hány emberév egy kutyaév?

Régóta általánosan elfogadott vélekedés, hogy a kutyaévek nagyjából az emberi évek héttel való szorzata. Tehát egy 1 éves kölyök egy 7 éves gyerek felel meg, és egy 11 éves eb olyan, mint egy 77 éves nyugdíjas. De valójában ez sokkal bonyolultabb, mondják a szakértők. Míg az embereknek egyértelmű mérőszámai vannak az egészséges öregedésre vonatkozóan, keveset tudunk négylábú barátaink „normális öregedéséről”. A nagytestű ebek idősödnek a leggyorsabban – talán 10-szer gyorsabban, mint az emberek –, míg a kisebb fajták akár 20 évig is élhetnek.

Rengeteg kutyát vizsgálnak

A kutatók a Nature folyóiratban megjelent cikkben részletezték projektjüket és annak lehetséges következményeit a humán- és állatgyógyászatban egyaránt. Az egyik legérdekesebb vizsgálati útjuk a kivételesen hosszú életű kutyák DNS-ének elemzése lesz.

„Ez egy nagyon nagy, ambiciózus interdiszciplináris projekt, amely hatalmas erőforrást jelenthet a szélesebb tudományos közösség számára” – mondta Joshua Akey, a Lewis-Sigler Integratív Genomikai Intézet professzora. „Személy szerint izgalmasnak tartom ezt a projektet, mert úgy gondolom, hogy javítja a kutyák és végső soron az emberek egészségét is.”

„10000 eb genomját szekvenáljuk” – mondta Akey. „Ez lesz az egyik legnagyobb genetikai adatkészlet, amelyet valaha kutyák számára készítettek. És nemcsak a genetika öregedésben betöltött szerepének megértéséhez, hanem az ebek evolúciós történetével és háziasításával kapcsolatos alapvető kérdések megválaszolásához is hatékony forrás lesz.”

A Dog Aging Project (DAP) várhatóan legalább 10 évig fog futni. A mai napig több mint 32000 kutya csatlakozott a programhoz. „Még mindig toborozunk minden korosztályból, minden fajtából – fajtatiszta vagy keverék, bármilyen méretű ebet, az Egyesült Államok egész területén” – mondta William Thistlethwaite, egy végzős hallgató, aki Akey-vel dolgozik együtt.

Amikor egy kutya csatlakozik a programhoz, gazdái vállalják, hogy a projekt időtartama alatt éves felméréseket töltenek ki és méréseket végeznek kedvenceikről. Egyeseket felkérhetnek arra, hogy gyűjtsenek kenetet DNS-mintavételhez. Ezenkívül a DAP csapata országszerte együttműködik állatorvosokkal, akik szőr-, széklet-, vizelet- és vérmintákat küldenek be a kiválasztott tagoktól.

Ez lenne a kulcs az emberi öregedés megértéséhez?

A kutatók azt remélik, hogy sikerül azonosítani a kutyák öregedésének specifikus biomarkereit. Arra számítanak, hogy megállapításaik az emberi öregedéshez vezetnek, több okból is. Az ebek ugyanis szinte minden olyan funkcionális hanyatlást és öregedési betegséget produkálnak, amit az emberek. Az állatorvosi ellátás mértéke sok tekintetben párhuzamba állítható a humán-egészségügyi ellátással. Kedvenceink pedig osztoznak velünk mindennapi környezetünkben is, ami az öregedés egyik fő meghatározója, és olyan tényező, amelyet semmilyen laboratóriumi környezetben nem lehet megismételni.

„Tekintettel arra, hogy a kutyák osztoznak az emberi környezetben, és kifinomult egészségügyi rendszerük van, de sokkal rövidebb életűek nálunk, egyedülálló lehetőséget kínálnak az egészséges élettartamhoz kapcsolódó genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők azonosítására” – mondta Dr. Daniel Promislow, a Washingtoni Egyetem professzora.

A kutatók mindenekelőtt a 300 legidősebb kutyát szeretnék megvizsgálni, hogy megtudják, képesek-e azonosítani hosszú élettartamuk kulcsát. Néhány hónapon belül a csapat azt tervezi, hogy megnyitja hatalmas adatkészletét – teljesen anonim módon –, hogy megosszák a tudósokkal szerte a világon. A különböző területekről érkező kutatók érdeklődési körüknek megfelelően számtalan módon járulhatnak hozzá a kutatáshoz.

Magyar kutatók is vizsgálják

A kutyák öregedését magyar kutatók is vizsgálják, a Szenior Családi Kutya Program keretein belül. A kutatás részeként több mint száz idősödő eb életét követik négy éven át. Ehhez várják 8 évnél (50 kg felett 6 évnél) idősebb kutyák gazdáinak jelentkezését, akik rendszeresen részt vennének a Szenior Családi Kutya Program vizsgálataiban. A részletekről ezen a linken tájékozódhatsz.

idős kutya kutatás kutya öregedés öreg kutya öregedés tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink