hirdetés

ELTE kutatás: a kutyák személyisége az öregedéssel az emberekéhez hasonlóan változik

László Enikő

2020. október 14

Az ELTE legújabb kutatása azt vizsgálta, hogyan változik a kutyák személyisége. Az öregedés során náluk is módosulnak ezek a jegyek, éppen úgy, mint a mi esetünkben.

hirdetés

Már régóta tudjuk, hogy a kutyáknak is van személyisége. Mindegyikőjük egy-egy egyéniség. Mégis, idáig nagyon keveset tudtunk arról, hogyan változik ez az idők során. Vajon öreg korukra ők is zsémbesek lesznek, esetleg kedvesebbek, érzelmileg stabilabbak? Az ELTE és a Clever Dog Lab kutatói megválaszolták a kérdést.

A kutatás

A kutyák személyisége változik a korral, de nem egyenletes ütemben – állapították meg a kutatók. Az ELTE etológiai tanszéke és a bécsi Clever Dog Lab munkatársai 217 border collie-t vizsgáltak négy éven át. Eredetileg 220 eb vett volna részt a tesztelésen, de kettőt a videós felszerelés meghibásodása, és egyet a túlzott stressz miatt ki kellett zárni. A legfiatalabb közülük fél, a legidősebb 15 éves volt. Hét csoportra osztották őket. Korcsoportok szerint és hosszú távon is megvizsgálták a viselkedésbeli különbségeket. A korábbi alanyokat négy év után visszahívták tesztelésre, de csupán 37 eb állt készen az újbóli vizsgálatokra.

Fotó: Kubinyi Enikő

Milyen eredményt kaptak a kutatók?

Az első eredmény talán nem is olyan meglepő: a kutyák aktivitása a kölyökkor és a növendékkor között jelentősen zuhan, a felnőttkor beálltával egyenletesen csökken.

  • A kutyák csak három éves koruk után lelkesednek kevésbé az újdonságok iránt.
  • Problémamegoldási képességük körülbelül hat éves korukig nő, utána stagnál.
  • Az idősebb kutyák nem sokkal, de valamivel jobban tolerálják a frusztrációt, mint fiatalabb korukban.

Nem minden változik

Az eredmények szerint a kutyák személyisége nem folyamatosan, hanem szakaszosan változik, csakúgy, mint nálunk, embereknél. De nem minden személyiségjegy módosul a korral. Az emberekkel szembeni barátságosságuk nem változik. Szőrös társaink mindig ugyanannyira kedvelnek minket, mint az első napon, amikor találkoztunk velük. Mások iránt is ugyanennyire lesznek kedvesek vagy éppen bizalmatlanok.

A fiatal korban kiemelkedő személyiségjegyek szintén megmaradnak az idő múlásával. Tehát a csoport legaktívabb kutyája évek múlva is a legenergikusabb lesz.

Az érettebb, komolyabb természetű kutyák az évek során is azok maradtak. Kevésbé voltak aktívak, érdeklődőek, izgatottak, de jobb volt a problémamegoldó képességük. Ez az embereknél is pontosan így van. Ezek az ebek kevesebbet változtak a négy év alatt, mint társaik.

Kubinyi Enikő, az ELTE Szenior Családi Kutya Program vezető kutatója kifejtette, hogy amennyiben ezektől eltérő módon öregszik egy kutya, az mentális vagy fizikai zavarra is utalhat. Az ilyen ebek a kutatás során nem tudták megszerezni a jutalomfalatokat, túlzottan aktívak voltak.

„Korábbi vizsgálataink szerint a kutya jó állatmodell az emberi kognitív öregedés vizsgálatához. A mostani eredmények azt igazolják, hogy a személyiség időbeli változását is hasonló folyamatok szabályozzák az embereknél és a kutyáknál” – mutatott rá a kutató.

(Képek: Getty Images Hungary, Kubinyi Enikő)

ELTE idős kutya kutatás kutya öregedés kutya személyisége tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink