hirdetés

A kutyák személyiségét vetették össze a rangsorban elfoglalt helyükkel az ELTE kutatói: ezt állapították meg négylábú kedvenceinkről

László Enikő

2022. január 31 - Forrás: MTI /Képek: Getty Images Hungary

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a társállatként tartott kutyák otthoni hierarchia viszonyait vizsgálták.

hirdetés

A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggését vizsgálták az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai legújabb kutatásukban. Eredményeik alapján az extrovertáltabb, megbízhatóbb és nyitottabb kutyák általában magasabb helyet foglalnak el a rangsorban. Míg a barátságosabb kutyák alacsonyabb rangúak. Emellett a többkutyás háztartásokban jellemzően az idősebb kutyák a dominánsak.

Aki barátságos, kevésbé domináns?

A kérdőíves kutatásban a házi kedvencek személyiségjegyeiről kérdezték a kutyatartókat. A kérdőív kitöltésének egyetlen feltétele az volt, hogy a családban egynél több, egy évesnél idősebb kutya éljen együtt. A kérdőívben öt személyiségjegyre kérdezte rá. A vizsgálat során a kutatók összesen 1082 kérdőívet dolgoztak fel – közölte az ELTE.

Az eredmények alapján a barátságosság negatív összefüggést mutat a dominancia-pontszámmal. Ezt olyan, a gazda által megfigyelt viselkedések és interakciók alapján számolták, melyek összefüggésbe hozhatók a rangsorban elfoglalt hellyel.

A kor is számít

Emellett az életkor is hatással volt a sorrendre. A kutatók a korábbi vizsgálataikhoz hasonló eredményre jutottak, miszerint az idősebb kutyák nagyobb eséllyel dominánsak.

„Tudjuk, hogy a személyiség fokozatosan változhat az életkorral. Ezért ellenőriztük, hogy az eredményeink az életkortól függetlenül is megállják-e a helyüket. Azt találtuk, hogy a nyíltságra és nyitottságra az életkor negatívan hat. Azaz pont fordított az összefüggés, mint ezen személyiségjegyek és a dominancia között. A barátságosság az életkorral és a dominancia pontszámmal azonos irányú összefüggésben állt. Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák alacsonyabb rangúak” – magyarázza a közleményben Vékony Kata, a cikk első szerzője.

A gazdák is érzékelik a viszonyokat

A kutatók azt is megnézték, hogy a gazda véleménye a kutyái rangsorban elfoglalt helyéről mennyire egyezik meg a szociális viselkedések alapján számolt pontszámmal. Ehhez a kérdőívben a gazda véleményét kérdezték, miszerint az adott kutya a domináns-e. Azt találták, hogy szignifikáns korreláció van a gazda véleménye és az általunk számított pontszám között. Azaz a gazdák viszonylag jól meg tudják figyelni a kutyáik közötti hierarchiát.

„Vizsgálatunk alátámasztotta azt a feltételezést, miszerint a kutya személyiségjegyei között nincs meghatározó szerepe egy különálló dominancia tulajdonságnak”– emelték ki a kutatók.

Pongrácz Péter, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a személyiségjegyek kialakításában számos nem versenyhelyzeten alapuló tulajdonság is részt vesz a kutya esetében. Ugyanakkor az emberrel a családban együtt élő kutyák személyisége komplex kapcsolatban van a csoportban kialakuló hierarchiával és az egyes kutyák abban elfoglalt helyével. A kutató szerint további vizsgálatok szükségesek annak kiderítése, hogy a személyiségjegyek és a rangsorban elfoglalt pozíció között milyen oksági kapcsolatok.

A közleményben ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy a dominancia, rangsor, hierarchia fogalmak definíciója, illetve használata az utóbbi évtizedekben sokszor heves vitákat kavart nemcsak a kutyatartók és kiképzők, hanem a viselkedéskutatók körében is. Ezek a kifejezések leginkább az együtt élő kutyák csoportját kívülről megfigyelő ember számára fontosak. Ugyanakkor az egyes kutyák közötti interakciók hajtóereje jóval egyszerűbb komponensekből áll: erőviszonyok, motiváció, illetve a korábbi tapasztalatokból történő tanulás.

„Etológusként az értelmezésünk szerint a dominancia nem tartozik az egyed személyiségjegyei közé. Viszont az joggal feltételezhető, hogy a viselkedést nagyban befolyásoló személyiség a kutya-kutya interakciók lezajlására, kimenetelére – azaz a dominanciára is hatni fog. Tágabb értelemben pedig a csoport tagjainak személyiségjegyei, illetve az ezek közötti különbségek bizonyosan hatással vannak a páros interakciók által felépített rangsorra és az egyes kutyák ebben elfoglalt helyére. Jelen vizsgálatunkat ezekre a feltételezésekre alapoztuk” – fogalmazott Vékony Kata, a tanulmány első szerzője.

barátságos dominancia ELTE etológia extrovertált hierarchia introvertált kutya kutatás kutya rangsor kutya személyisége rangsor több kutya tartása tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!