hirdetés

Mi jár a kutyád fejében, hogyan gondolkodik? Van, amiben hasonlít az emberre a kutatás szerint

Hangai Lilla

2022. július 25 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon mire gondol a kutya? Ez a témakör legalább annyira misztikus, mint az irodalomórák legzavarbaejtőbb kérdése, a mire gondol a költő. Vagy talán mégsem? A legújabb kutatások végre bepillantást engedtek kedvenceink féltve őrzött belső világába.

hirdetés

Egy tanulmány egy rendkívül érdekes szemszögből vizsgálta a négylábúkat; kedvenc tárgyaik, a játékaik révén hogyan alkotják meg az őket körülvevő világot.

A kutatást két különböző típuson végezték

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói fontosnak tartották, hogy két különböző típusú kutyán végezzék el a teszteket. Átlagos kutyákon és az úgynevezett „Gifted Word Learner” (tehetséges szótanuló) ebeken. Az ilyen kutyák – melyek elég ritkák – különleges tehetséggel rendelkeznek a szótanulásban, kifejezetten a tárgyak nevének memorizálásában. A két csoport négylábúival kapcsolatban arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben tudnak különbséget tenni az ismerős tárgyak között, ha a körülmények is különbözőek.

Annak alapján, ahogy a szótanuló kutyák az érzékszerveiket használták a játékok felkutatására, a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy ezek az ebek mentális képet alkottak a megkeresendő tárgyról a szaglásuk, látásuk, hallásuk segítségével.

„A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy amikor a szótanuló kutyák meghallják egy ismerős játék nevét, az olyan mentális képet ébreszt elméjükben, amely magában foglalja a játék különböző jellemzőit, például a megjelenését és az illatát.” – mondta el Shany Dror, a tanulmány vezető szerzője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológia szakának PhD hallgatója.

Szótanuló kutya vs. átlagos kutya – hogy csinálták?

Két különböző típusú kísérletet végeztek. Az elsőben a kutyáknak fel kellett ismerniük játékaikat világosban és sötétben is. A másodikban pedig a szótanuló kutyáknak kellett azonosítani a játékaikat a nevük alapján világosban és sötétben is. Mind a két esetben a játékok egy külön szobában voltak elhelyezve, elszeparálva a tulajdonosoktól és a kutatóktól.

Mind a két csoport eredményesen vette az akadályokat, sikeresen különbséget tudtak tenni a játékaik között. A sötét szobában mind a két típusnak hosszabb időbe telt kiválasztani a megfelelő tárgyat, hiszen latba kellett vetniük több érzékszervüket is, legfőképpen a szaglást.

Akárcsak az emberi gondolkodás

Az eredmény egyszerűen elképesztő! Hiszen gondolj csak bele, ha most arra kérlek, hogy képzelj el egy citromot, a lelki szemeid előtt azonnal megjelenik egy sárga színű gyümölcs. Lehet, hogy még a nyál is összefut a szádban, amint arra gondolsz, hogy milyen savanyú, az orrodat pedig megcsapja az a jellegzetesen aromás, fanyar illat.

Az emberi agy tehát egy meglehetősen intenzív képet jelenít meg az adott tárgyról az érzékszervek bevonásával. A tanulmány pedig arra a megállapításra jutott, hogy ugyanez igaz a kutyák esetében is.

Shany Dror elmondta, hogy a kutatás eredménye nemcsak önmagában lenyűgöző, hanem egy csodálatos lehetőséget ad a kezünkbe, amivel még egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük, kedvencünk hogyan érzékeli és értelmezi az őt körülvevő világot. Ez pedig azt jelenti, képesek vagyunk még bensőségesebb kapcsolatot kialakítani négylábú barátainkkal.

Hogyan tovább?

A további kutatások nagy izgalommal töltik el a tudósokat, szeretnék a témát más oldalról is megközelíteni, miszerint: hogyan kategorizálják a tárgyakat az átlagos kutyák és a szótanuló kutyák? Ennek értelmezése egy kis lépéssel közelebb vihet bennünket annak megértéséhez, hogy a verbális címkék hogyan befolyásolják egy másik faj belső értelmi folyamatait – fejtette ki Shany Dror.

agykutatás ELTE kutatás kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya érzékszervei kutya intelligencia kutya játékai kutya szaglása kutya viselkedés tanulmányozása tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!