hirdetés

Így teszteld kutyád érzelmi intelligenciáját: 4 jele annak, hogy erős ezen a területen

Buzgó Csilla

2021. április 11

A kutatások szerint a gazdik érzelmi intelligenciáját jelentősen fejleszti a kutyussal való együttműködés és a közös élet. De mi a helyzet az ebek EQ-jával?

hirdetés

Kutatások bizonyítják, hogy a kutyusok nem csak a mimikánkat, testbeszédünket képesek értelmezni, hanem a különböző érzelemváltozások során a szervezetünkben végbemenő kémiai folyamatokat is kiszagolják.

Sok gazdi állítja, hogy amikor le van törve, azt kedvence megérzi, és mindent megtesz azért, hogy felvidítsa őt. Például odacipeli neki a kedvenc játékát, mert a kutya tudja magáról, hogy őt az mindig jókedvre deríti – hátha a gazdinál is sikerrel jár vele.

Evolúciós szükségletük az empátia

A kutyák ősei, a farkasok falkában élnek, és a megfelelő együttműködéshez szükség van a falkatagok közötti empátiára. Rangsor szempontjából sem mindegy, hogy egyik vagy másik egyed jól értelmezi-e a fölötte vagy alatta álló farkas jelzéseit.

A háziasított kutyák számára az embercsalád a falka, így ösztönösen törekszenek arra, hogy minél jobban olvashassanak bennünk. Kutatások során kiderült, hogy a kutyák agyában ugyanazok a változások mennek végbe, mint az emberében, amikor bizonyos érzelmeket tapasztalnak.

Egy érzelmileg intelligens, azaz magas EQ-val rendelkező kutya mindig sikeresebb az emberek körében, hiszen könnyebb vele együttműködni, kommunikálni. Azok, akik hajlamosak humanizálni az ebeket, azaz emberi tulajdonságokkal felruházni és saját magukhoz hasonlítani őket, jobban tudnak azonosulni egy EQ terén kiemelkedő ebbel, mint egy kissé magának való négylábúval.

Te is tesztelheted saját kutyusod emocionális intelligenciáját. Minél több pont igaz rá az alábbi listából, annál magasabb az EQ-ja.

Bűntudata van, ha rosszalkodott

Már a puszta tény, hogy az állat képes megkülönböztetni a jót a rossztól, csodálatra méltó. Nyilván előzetes reakciók alapján ítéli meg magában, hogy amit tett, az véleményed szerint helyénvaló volt-e vagy sem. Mindenesetre akadnak olyan kutyák, akik a fülük botját se mozgatják, ha például szétrágnak valamit otthon, míg mások testbeszédéről szinte ordít, hogy csintalankodtak.

Lecsapják a fülüket, farkukat, kissé összegörnyednek, valamint sokszor megfigyelhető rajtuk a bűnös vigyor. Ilyenkor felhúzzák ajkukat, és látszódik a fogsoruk, de nem vicsorognak, mint például ez a kutyus is a videón.

Akkor is ásít, ha nem fáradt

A kutya az ásítással nem csak a kimerültséget jelezheti, hanem azt is, hogy stresszes. Emellett akárcsak az emberek, az ebek számára is ragályos az ásítás. Egy 25 kutyus részvételével végzett kísérlet során bebizonyosodott, hogy az ebek valóban a gazdik által sugárzott érzelmekre reagálnak, mert amikor a tesztalanyok csak színlelték az ásítást, szinte egyáltalán nem követték példájukat.

Képes reagálni a mimikádra

A kutyusok még fényképek alapján is különbséget tudnak tenni mérgesen vicsorgó vagy boldogan vigyorgó emberi arcok között, és eszerint reagálnak is a látványra. Ez azért fantasztikus, mert az állatvilág legtöbb képviselője erre nem képes, csak a kutyákkal ápolunk ennyire szoros viszonyt.

Gyakran dönti meg a buksiját

Bár a fejdöntésnek elsősorban anatómiai okai vannak, már sokat jelent, ha a kutyát ilyen szinten érdekli az, amit épp mondasz vagy csinálsz. Ennek a gesztusnak a funkciója az, hogy fokozott érdeklődés esetén megkönnyítse a hallást vagy a látást.

A legtöbb kutya orra ugyanis úgy helyezkedik el, hogy az állat nem mindig tudja száz százalékosan leképezni az elé táruló látványt, ezért inkább kicsit oldalra dönti a fejét.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya empátia kutya érzelmek kutya érzelmi intelligencia kutya teszt

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink