hirdetés

A kutya személyiségétől függ, mit érez undorítónak: lehet ez egy ember, illat, étel, de még egy másik állat is

Hangai Lilla

2022. augusztus 21 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyákra általában úgy gondolunk, mint olyan különleges teremtményekre, akik rendelkeznek azzal a bizonyos hatodik érzékkel. Akik érzik, ha stresszesek vagyunk, ha fáradtak, ha rosszkedvűek, ha vidámak, ha izgatottak. Mindig mellettünk vannak, vigasztalnak vagy velünk örülnek, bárhogy is alakuljon a helyzet; jóban és rosszban. Csupa nemes érzés, empatikus viselkedés. De tudjuk azt is, hogy rendkívül összetett lények, egyedi személyiségjegyekkel és szokásokkal. Olyannyira, hogy mind a 6 alapérzelmet, úgy mint az öröm, szomorúság, harag, félelem, meglepetés és undor is képesek megélni. Igen, az undort is.

hirdetés

Kevésbé előkelő, igaz? Sőt, ha jobban belegondolsz, még az emberek esetében is lehet néha komikus az undor. Ugye már látod magad előtt a fintort, a groteszk, merev testtartást és hallod a szörnyülködés hangjait.

Az undor jelei

Egy négylábú körülbelül egy 2 éves gyermek érzelmi szintjére tud fejlődni, így nem kell attól tartanod, hogy megpróbálja majd elegánsan palástolni, ha valami kiborítja. Így ha a viselkedése viszolygásnak tűnik, valószínűleg az is.

A felhúzott orr, az összeráncolt felső ajkak és szemöldök, a morgás, a nyakon vagy a háton égnek álló szőr, az öklendezés és a hányás mind jelezhet undort.

De mitől undorodhat egy négylábú?

A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ahány kutya, annyi személyiség. De valószínűleg ebben az esetben is van néhány közös nevező, amely a legtöbb ebet egyaránt felkavarja.

Ha például simogatják és cirógatják, de éppen egy kis nyugalomra vágyik és elhúzódik tőled, ne sértődj meg! Neked sem esik jól, ha hozzád érnek vagy a személyes teredbe lépnek, amikor magányra vágysz. Fontos, hogy ezt te is tartsd tiszteletben, ha a kutyádról van szó!

Sok kutya kellemetlenül érzi magát, ha idegenek rohanják le. Igen, tudjuk, hogy nehéz ellenállni annak az édes pofinak és selymes bundának, de a legbölcsebb akkor vagy, ha hagyod, hogy a kutya tegye meg az első lépést, ha készen áll rá. Egy felhasználó a Twitteren például arról számolt be, hogy akárhányszor meglátogatta a nővére családját az új kutyájával, a blöki minden alkalommal öklendezett és hányt. A gazdi megijedt a szokatlan viselkedéstől és elvitte orvoshoz kedvencét. Az orvos néhány vizsgálat és egy 700 dolláros számla után felállította a diagnózist. A kutya egyszerűen utálta a nővér gyerekeit, az undorát pedig úgy fejezte ki, hogy minden alkalommal hányt.

Érezhetnek undort akkor is, ha fenyegetve érzik magukat egy másik négylábú által. Ha azt látod, hogy feszült lesz a helyzet az utcán séta közben vagy a futtatóban, a legjobb döntés, ha továbbsétáltok és kerestek egy másik helyet.

Aztán persze ott vannak a különböző illatok és ízek is. Biztos számodra is van olyan étel, aminek ha megérzed az illatát, a világból is ki tudnának vele kergetni. És még az sem számít, hogy mindenki bogarasnak néz miatta, mert ugyan ki ne szeretné például a banán édeskés, semmihez sem fogható illatát? Ahogy ez veled előfordul, úgy előfordulhat kutyusoddal is. A lényeg, hogy ne erőltess rá semmit, ha úgy látod, viszolyog tőle.

Miért különösen fontos, hogy tudd, mikor és mitől undorodik kedvenced?

Ha figyeled kutyusod a környezetre és különböző szituációkra adott reakcióit, úgy könnyebben tudsz rajta segíteni, amikor kínosan érzi magát. Hiszen te sem szeretsz sokáig olyan helyzetben vesztegelni, amiben kellemetlenül érzed magad.

Bevalljuk, valóban mókás és egyben lenyűgöző lehet látni, hogy kedvenced milyen emberi módon reagál a számára undorító dolgokra, de jó gazdiként igyekezz megóvni őt ezektől a helyzetektől. Így elkerülhető a felesleges stressz és a szorongás.

a kutya negatív érzelmei Ember és kutya érzelmek étel kapcsolat ember és kutya között kutya együttérzés kutya ember kommunikáció kutya érzelmei kutya érzelmek kutya érzelmi intelligencia kutya szaglása kutya testbeszéd kutya testbeszéde testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink