hirdetés

Képesek a kutyák a bosszúvágy érzésére? Úgy tűnhet, de nem ilyen agyafúrtak!

Buzgó Csilla

2021. október 14

Gyakran feltételezik, hogy az eb csak azért csinál valamilyen bosszantó dolgot, hogy azzal keresztbe tegyen gazdájának. Valóban így van, vagy csak az emberek gondolják túl a kutyusok esetenként frusztráló viselkedését?

hirdetés

Bosszú alatt azt értjük, amikor egy múltbéli eseményt fejben tartva, abból kiindulva valaki szándékosan árt annak az illetőnek, aki korábban kitolt vele. Nos, a tudomány jelenlegi állása szerint az ebek szerencsére nem ennyire ravaszak, hiába tűnik sokszor úgy, hogy igen.

Egyesek szeretik emberi érzelmekkel, tulajdonságokkal felruházni a kutyákat, ami a két faj kapcsolatát, kiváltképp a nevelést tekintve rendkívül hátráltató tényezővé válhat.

Sok a félreérthető szituáció

Akadnak gazdik, akik téves ok-okozati összefüggéseket látnak például olyan bosszantó cselekedetekben, mint a kanapéra pisilés egy olyan napon, amikor hosszú ideig hagyták egyedül a kutyát. Esetleg abban, hogy azért ásta ki a virágágyást a kis komisz, mert nem kapott elég jutalomfalatot.

Ezek mind téves elképzelések, ugyanis a kutya a pillanatnyi igényeit elégíti ki, amikor ilyesmit csinál, egyáltalán nem az a célja, hogy feldühítsen valakit, pláne nem egy múltbéli esemény miatt.

Az egyedül hagyott eb többnyire nem azért szedi szét a berendezést, mert bosszút akar állni gazdiján, hanem mert szorong, és le kell vezetnie valahol ezeket a negatív energiákat. Az ürítési balesetek mögött gyakorta egészségügyi panasz áll, tehát az ilyen problémákat mindig ki kell vizsgáltatni állatorvossal is, mielőtt a nevelésben keresed a hibákat.

Ugyan a kutyák érezhetnek bűntudatot, nem mindig tudják, hogy miért haragszik rájuk a gazdi, hacsak nem éri tetten őket.

Ezen a videón egy bűntudatos kutyus látható. Vigyázat, nem vicsorog, ez a felhúzott ajkú félvigyor a behódolás jele!

A maguk módján képesek haragot tartani

Marc Bekoff biológus Psychology Today-en megjelent cikkében azt pedzegeti, hogy bár az ebek nem egészen úgy fejezik ki neheztelésüket társaik felé, mint mi, ők is képesek a múltbéli rossz élményekből kiindulva dönteni.

Megfigyelték, hogy amikor a falkában, vadon élő prérifarkasok közül valamelyik nem tartotta be a közös játék szabályait, azt társai megjegyezték, és attól kezdve ignorálták őt. A komolytalannak tűnő játszadozásnak szigorú előírásai vannak. “Kérj engedélyt, légy becsületes, tartsd be a szabályokat, és ismerd el, ha tévedtél!” – szól a farkasok aranyigazsága.

Aki ehhez nem tartja magát, súlyos sérüléseket okozhat a többieknek, hiszen az ilyen játszmák során gyakoriak a harapások, egymás földre vitele, a birkózás és a fogócskázás. Egy rossz mozdulat, és a játékból komoly verekedés, baleset kerekedhet, ami senkinek nem válik előnyére.

A kizárás tehát teljesen jogos és életszerű reakció, hiszen ki akarna egy olyan társsal közösködni, aki nem tartja be a fair play szabályait?

Ugyanez a logika érvényes a kutya-ember kapcsolatra is. Ha valaki korábban ártott egy ebnek, azt ő túlélési ösztöneiből fakadóan megjegyzi, és attól kezdve bizalmatlanabb lesz az illetővel szemben.

Tehát ha legközelebb kedvenced úgy viselkedik, mintha haragtartó volna, nyugodj meg, emögött nincs mesterien kiforralt bosszúhadjárat, egyszerűen csak reagál a körülötte zajló eseményekre.

(Képek: Getty Images Hungary)

bosszúálló kutya kutya agresszív viselkedése kutya bosszúból bepisil viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink